Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Contestatul anchetator al procurorului Olteanu, propus pentru înalte dregãtorii

• nominalizarea procurorului militar Vasile Doanã, pentru ºefia Parchetului Militar, a stîrnit numeroase nemulþumiri • magistratul a fost arãtat cu degetul ca fiind campionul arestãrilor ºi anchetelor abuzive • Doanã este cel care i-a arestat, în urmã cu cîþiva ani, pe procurorul pietrean Olteanu, un om de afaceri ºi un poliþist, în controversatul „Dosar Dãmuc“ • toþi au fost gãsiþi nevinovaþi ºi, în consecinþã, au cerut statului daune de peste 100 de miliarde de lei •

Propunerea de numire a procurorului militar Vasile Doanã în fruntea Secþiei Militare a Parchetului General a stîrnit un adevãrat scandal mediatic ºi a dat fiori reci celor care au fost anchetaþi, de-a lungul vremii, de el. Numirea a creat atîtea controverse, întrucît procurorul Doanã a fost arãtat cu degetul ca fiind unul dintre anchetatorii cu cele mai multe reclamaþii de cercetãri abuzive ºi arestãri ilegale. În plus, acest magistrat are numeroase plîngeri ce au ajuns în faþa judecãtorilor de la Curtea Europeanã a Drepturilor Omului de la Strassbourg, ca urmare a abuzurilor comise, iar, în unele cazuri, magistraþii europeni au dat dreptate victimelor ºi au obligat statul român la despãgubiri usturãtoare. Printre cei arestaþi abuziv de cãtre procurorul Doanã s-au numãrat ºi cîþiva nemþeni: procurorul Stelian Olteanu, poliþiºtii Radu Pãduraru, Constantin Ploaie, Vasile Mircea Mînzãþeanu, omul de afaceri Dragoº Cîmpanu etc. Nici unul dintre cei arestaþi ºi acuzaþi de comiterea a numeroase infracþiuni grave nu a fost gãsit vinovat de nici o instanþã din România ºi, dupã cum era ºi firesc, mulþi dintre aceºtia au dat în judecatã statul ºi au cerut despãgubiri uriaºe, unii dintre ei chiar cîºtigînd. Surprinzãtor este faptul cã, în ciuda faptului cã Doanã era extrem de contestat ºi chiar CEDO dãdea cîºtig de cauzã uneia dintre victimele sale, magistratul a beneficiat de promovãri dintre cele mai înalte sub conducerea mai multor miniºtri de justiþie. A venit rîndul ºi actualului ministru pentru a-l propune pe controversatul procuror în fruntea uneia dintre cele mai importante funcþii din stat, ºefia Parchetului Militar.

Întîi arestarea ºi apoi probele
Arestat preventiv de procurorul militar Doanã a fost ºi magistratul Stelian Olteanu de la Parchetul Neamþ, care a stat dupã gratii 52 de zile, în anul 2002. Pe capul acestuia au fost aruncate nu mai puþin de ºase infracþiuni grave pe care le-ar fi comis ca magistrat. Doanã l-a arestat pe Olteanu sub acuzaþiile de înºelãciune, favorizarea infractorului, luare de mitã, fals intelectual, fals în înscrisuri ºi uz de fals. Instanþa supremã, însã, a dispus eliberarea lui Olteanu, constatînd mai multe nereguli procedurale ºi procesuale comise de anchetatorul Doanã. CSJ aratã cã „dreptul la apãrare a fost în mod flagrant încãlcat, neexistînd o apãrare efectivã, ci doar o simplã formalitate, ºi aceea nerespectatã“. Cu alte cuvinte, CSJ confirmã faptul cã Doanã avea alergie la avocaþii aleºi de persoanele anchetate abuziv. Dupã eliberarea din arest, Stelian Olteanu a fãcut plîngere penalã împotriva anchetatorului Doanã, plîngere ce a ajuns ºi aceasta la CEDO. La Secþia Militarã din Parchetul General, acolo unde Doanã se viseazã ºef, mai existã ºi alte sesizãri fãcute de procurorul Olteanu care a atenþionat asupra unor grave nereguli. „ÃŽn acelaºi mod a procedat ºi cu grefiera Mirela Rengheº, care era însãrcinatã în luna a noua ºi care, în cele din urmã, l-a ameninþat pe procurorul Doanã cã, dacã va naºte acolo, va suporta toate consecinþele. Ulterior, s-au fãcut presiuni ºi ameninþãri asupra soþului grefierei Rengheº, care este poliþist la IPJ Neamþ, ca sã-ºi determine soþia sã declare cum doreºte procurorul. (...) Modalitatea celor care au efectuat ancheta în cauzã a fost pusã la îndoialã de fapte care se înscriu ca acte de corupþie: note de platã achitate de inculpaþi, prostituate plãtite ºi furnizate la motelul unde au locuit anchetatorii, poliþiºti care au asigurat protocolul pentru procurorii militari pe toatã perioada deplasãrii la Piatra Neamþ ºi în judeþ, ulterior propuºi la avansare de cãtre aceºtia.“, se aratã în respectiva plîngere.

Rateurile din „Dosarul Dãmuc“
Procurorul Stelian Olteanu, fostul poliþist Radu Pãduraru, comisarul ºef Constantin Ploaie ºi omul de afaceri Dragoº Cîmpanu, arestaþi în urmã cu cîþiva ani în controversatul dosar „Dãmuc“ ºi gãsiþi nevinovaþi, au dat în judecatã statul ºi au cerut despãgubiri totale de 107 miliarde de lei. ÃŽn cazul lui Dragoº Cîmpanu, magistraþii nemþeni au decis, în noiembrie 2004, cã plîngerea sa este întemeiatã ºi au decis sã-i acorde despãgubiri în valoare totalã de 10 miliarde de lei. ªi Radu Pãduraru, actualmente pensionar, dar la data arestãrii, ºef al Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul IJP Neamþ, a cîºtigat, în 2005, despãgubiri morale în valoare de 15 miliarde de lei ºi despãgubiri materiale de 150 de milioane de lei. Procurorul Stelian Olteanu, arestat ºi el în acelaºi dosar ºi scos de sub urmãrire penalã, a intentat, la rîndul lui, proces statului român ºi va solicita despãgubiri în valoare totalã de 42 de miliarde de lei. Reamintim cã ancheta în „Dosarul Dãmuc“ a demarat în 1999 ºi a fãcut „victime“ printre poliþiºti, magistraþi ºi oameni de afaceri. Aceºtia au fost cercetaþi pentru presupuse infracþiuni privitoare la tãieri ilegale de pãdure, împroprietãri ilegale cu suprafeþe forestiere, trafic cu material lemnos, dar ºi infracþiuni de luare ºi dare de mitã. Deºi cercetãrile efectuate sub „bagheta“ lui Doanã s-au lãsat cu numeroase arestãri, în final, mulþi dintre cei cercetaþi au fost scoºi de sub urmãrire penalã, iar anchetatorul ºef, contrar aºteptãrilor, a fost promovat.

Articol afisat de 2957 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective