Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
23 martie, Ziua Mondialã a Meteorologiei

23 martie, Ziua Mondialã a Meteorologiei

• tema aniversãrii din acest an este Prevenirea ºi Diminuarea Dezastrelor

Meteorologii nemþeni sãrbãtoresc astãzi alãturi de cei 187 de membri ai Organizaþiei Meteorologice Mondiale (OMM) ºi de confraþii din toatã lumea, Ziua Mondialã a Meteorologiei.
23 martie a fost aleasã ca zi aniversarã pentru aceastã breaslã din 1950.
Ca o recunoaºtere a faptului cã 90% din toate hazardele naturale sînt legate de vreme, climã ºi apã precum ºi a rolului vital al OMM ºi al Serviciilor Meteorologice ºi Hidrologice Naþionale (SMHN) din tote þãrile în privinþa contribuþiei la prevenirea, pregãtirea ºi diminuarea efectelor dezastrelor naturale, tema aleasã pentru cea de a 56-a aniversare este „Prevenirea ºi diminuarea dezastrelor“.
Anul 2005 a fost marcat de secete prelungite în unele zone din Cornul Africii, din Europa ºi din Asia, ca ºi în Australia ºi Brazilia. Precipitaþiile abundente, excepþionale în unele cazuri, au cauzat inundaþii masive în diferite alte parþi ale lumii. În Oceanul Atlantic a fost observat un numãr record de uragane devastatoare. Tot în 2005, gaura din stratul de ozon s-a situat pe locul trei în ierarhia celor mai extinse, dupã situaþiile întîlnite în în 2000 ºi 2003. De asemenea, subþierea stratului de ozon deasupra Arcticii a fost mai pronunþatã decît în mod obiºnuit. ªi anul 2004 a fost cotat ca foarte sever din punct de vedere al dezastrelor naturale. În special devastãrile produse de valurile tsunami din Oceanul indian, din 26 decembrie 2004, au atins niveluri excepþionale în ceea ce priveºte numãrul mare de victime, numãrul þãrilor afectate ºi amploarea eforturilor ulterioare de rãspuns ºi refacere.
În intervalul 1992-2001, dezastrele naturale de pe tot globul au provocat mai mult de 622. 000 de decese ºi au afectat peste 2 miliarde de oameni, iar pagubele economice cauzate de dezastrele hidrometeorologice au fost estimate la 446 miliarde de dolari.
Impactul dezastrelor naturale asupra economiei are o evidentã tendinþã crescãtoare în ultimele cîteva decenii. În plus, þãrile în curs de dezvoltare ºi, mai ales, þãrile cel mai puþin dezvoltate sunt cele mai afectate de aceste hazarde, ceea ce le amplificã vulnerabilitatea ºi conduce la un regres în dezvoltarea economicã ºi socialã.
În ianuarie 2005, la Kobe, în Japonia s-a desfãºurat a doua conferinþã mondialã asupra reducerii dezastrelor, ceea ce a reprezentat o ocazie unicã pentru promovarea unei abordãri strategice ºi sistematice a reducerii riscurilor si a vulnerabilitãþii faþã de hazarde. Conferinþa a adoptat cadrul de acþiune pentru perioada 2005-2015, construirea capacitãþii naþiunilor si comunitãþilor de a face faþã dezastrelor.
Conferinþa a realizat ºi cadrul necesar pentru ca guvernele, agenþiile internaþionale ºi regionale, organizaþiile non-guvemamentale, sectorul privat ºi alte pãrþi implicate sã conlucreze în scopul promovãrii unei culturi a prevenþiei.
OMM ºi Serviciile Meteorologice ºi Hidrologice Naþionale pot contribui în mod semnificativ, atât la nivel internaþional, cît ºi naþional, la identificarea, evaluarea ºi monitorizarea riscurilor de producere a dezastrelor ºi la furnizarea de avertizãri pe intervale foarte reduse de anticipare (pînã la maximum 6 ore).

Articol afisat de 1700 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective