Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 23 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Nu cred cã vreo formaþiune politicã responsabilã îºi va asuma protejarea lui Adrian Nãstase“

„Nu cred cã vreo formaþiune politicã responsabilã îºi va asuma protejarea lui Adrian Nãstase“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamþ ªerban Strãtilã

Reporter: Cum comentaþi debarcarea lui Nãstase?
ªerban Strãtilã: Probabil cã este doar un început! Ar trebui sã urmeze Mitrea, Hrebenciuc, ºi ar mai fi destule nume de pesediºti care ar trebui „debarcaþi“. Dar problema rãmîne, pentru cã nu debarcarea lor dintr-o funcþie politicã rezolvã scandalurile în care aceºtia au fost implicaþi. Ar trebui ca justiþia sã finalizeze procesul de investigare ºi, eventual, de urmãrire penalã pentru afacerile dubioase în care au fost implicaþi. Degeaba nu-i mai vedem în fiecare zi pe la televizor, dacã faptele lor nu sînt pedepsite aºa cum prevede legea.
Abia cînd se vor întîmpla aceste lucruri, vom putea vorbi de reformã adevãratã în PSD. Pînã atunci, dacã PSD doreºte sã ne convingã cã se reformeazã, trebuie sã se delimiteze de toate personajele compromise, inclusiv de cei din structurile locale, foºti sau actuali demnitari.
Rep.: Se rupe PSD ºi pleacã o parte la partidul pe care-l plãnuieºte preºedintele Bãsescu?
ª.S.: Am auzit ºi scenarii potrivit cãrora PSD se va rupe ºi o parte va merge la Partidul Conservator sau cã se va forma un alt partid.Totuºi, nu cred cã vreo formaþiune politicã responsabilã îºi va asuma protejarea lui Adrian Nãstase.
Deocamdatã, domnul Adrian Nãstase trebuie sã-ºi clarifice problemele cu justiþia. Dacã chiar PSD a preferat sã renunþe la funcþia de preºedinte al Camerei Deputaþilor numai pentru a nu fi afectat de deficitul de imagine al domnului Nãstase, nu vãd cum un alt partid ºi-ar asuma riscul pierderii de credibilitate prin acceptarea în rîndurile sale a unui important grup de susþinãtori ai fostului premier.

„Poate la PSD sã fie un rãzboi între «dinozauri» ºi cei tineri“
Rep.: Care este dimensiunea victoriei obþinute în lupta pentru ºefia Camerei Deputaþilor?
ª.S.: Pentru PNL ºi Alianþã este o mare realizare care creeazã, în acelaºi timp, ºi o imensã responsabilitate. Domnul Bogdan Olteanu ºi-a propus sã depunã o intensã activitate în sensul consolidãrii instituþiei parlamentare ºi a creºterii credibilitãþii aleºilor. Dupã cum ºtiþi, chiar în prima declaraþie a domniei-sale s-a declarat un susþinãtor fervent al adoptãrii votului uninominal pentru Parlament. De asemenea, s-a angajat sã ia mãsuri în sensul asigurãrii unei mai mari transparenþe a activitãþii Camerei Deputaþilor ºi pentru o mai bunã consultare cu societatea civilã.
Eu cred cã domnul Olteanu se va þine de cuvînt ºi, dacã va beneficia ºi de sprijin politic consistent, cei care vin în Parlament doar pentru a-ºi rezolva probleme personale vor fi izolaþi ºi din ce în ce mai puþini.
Rep.: Existã, în prezent, o luptã între generaþii în cadrul formaþiunilor politice?
ª.S.: Existã doar în aceeaºi mãsurã în care putem vorbi de aºa ceva în orice branºã. Nu ºtiu cum stau lucrurile în alte partide, poate la PSD sã fie un rãzboi între „dinozauri“ ºi cei tineri. La PNL pot sã vã spun cã lupta e doar în sensul bun al cuvîntului. Cît timp printre colegii mei de partid s-a numãrat Alexandru Paleologu, vã spun cã am fost onorat de acest lucru. ªi sînt ºi alte nume de veterani ai politicii româneºti cu care mã mîndresc cã sînt coleg. Experienþa ºi conduita lor nu poate fi decît un model pentru mine ºi pentru alþi colegi mai tineri. ªi pot sã vã spun cã e o foarte mare diferenþã între ei ºi alþi veterani ai politicii, cum este Ion Iliescu, de exemplu. Cît priveºte raporturile între generaþii, haideþi sã ne uitãm un pic la cei promovaþi de PNL! Bogdan Olteanu, actualul preºedinte al Camerei Deputaþilor are doar 34 de ani. Miniºtrii Mihai Voicu ºi Rãzvan Ungureanu sînt, de asemenea, foarte tineri ºi astfel de exemple avem ºi în administraþia localã ºi în alte instituþii. Pînã la urmã, „lupta între generaþii“ este mai degrabã o chestiune care þine de mentalitãþi ºi nu neapãrat de vîrstã. Am întîlnit persoane tinere cu comportamente ºi mentalitãþi tributare vechiului sistem, dupã cum am avut privilegiul de a cunoaºte persoane cu o mare experienþã dedicate cu totul dorinþei de a moderniza societatea româneascã. ÃŽn definitiv, important este sã-þi îndeplineºti cu bunã-credinþã ºi responsabilitate atribuþiile profesionale, publice sau politice.
Rep.: Care este bilanþul deplasãrii efectuate recent în Germania?
ª.S.: La sfîrºitul sãptãmînii trecute, am participat alãturi de alþi colegi liberali, la aniversarea a 30 de ani de la înfiinþarea Federaþiei Partidelor Liberale ºi Democrate din Comunitatea Europeanã. Delegaþia a fost condusã de domnul Cãlin Popescu -Tãriceanu care este ºi vice-preºedinte al acestei organizaþii.
A fost o întîlnire foarte interesantã în cadrul cãreia familia liberalã europeanã ºi-a exprimat foarte clar sprijinul pentru integrarea României în UE la 1 ianuarie 2007. Mari personalitãþi, precum fostul suveran ºi prim-ministru al Bulgariei, Simeon de Saxa-Coburg, primul-ministru al Danemarcei, Rasmussen, au subliniat necesitatea ca România ºi Bulgaria sã se alãture cît mai repede familiei europene.
Personal am fost impresionat de solidaritatea manifestatã de miºcarea liberala europeanã faþã de eforturile fãcute de guvernarea românã în vederea finalizãrii procesului de aderare ºi, tocmai de aceea, cred cã decizia PNL de a reafirma aderenþa la aceasta a fost corectã ºi beneficã pentru România.

Articol afisat de 1634 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective