Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 23 Martie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Nu cred că vreo formațiune politică responsabilă își va asuma protejarea lui Adrian Năstase“

„Nu cred că vreo formațiune politică responsabilă își va asuma protejarea lui Adrian Năstase“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamț Șerban Strătilă

Reporter: Cum comentați debarcarea lui Năstase?
Șerban Strătilă: Probabil că este doar un început! Ar trebui să urmeze Mitrea, Hrebenciuc, și ar mai fi destule nume de pesediști care ar trebui „debarcați“. Dar problema rămîne, pentru că nu debarcarea lor dintr-o funcție politică rezolvă scandalurile în care aceștia au fost implicați. Ar trebui ca justiția să finalizeze procesul de investigare și, eventual, de urmărire penală pentru afacerile dubioase în care au fost implicați. Degeaba nu-i mai vedem în fiecare zi pe la televizor, dacă faptele lor nu sînt pedepsite așa cum prevede legea.
Abia cînd se vor întîmpla aceste lucruri, vom putea vorbi de reformă adevărată în PSD. Pînă atunci, dacă PSD dorește să ne convingă că se reformează, trebuie să se delimiteze de toate personajele compromise, inclusiv de cei din structurile locale, foști sau actuali demnitari.
Rep.: Se rupe PSD și pleacă o parte la partidul pe care-l plănuiește președintele Băsescu?
Ș.S.: Am auzit și scenarii potrivit cărora PSD se va rupe și o parte va merge la Partidul Conservator sau că se va forma un alt partid.Totuși, nu cred că vreo formațiune politică responsabilă își va asuma protejarea lui Adrian Năstase.
Deocamdată, domnul Adrian Năstase trebuie să-și clarifice problemele cu justiția. Dacă chiar PSD a preferat să renunțe la funcția de președinte al Camerei Deputaților numai pentru a nu fi afectat de deficitul de imagine al domnului Năstase, nu văd cum un alt partid și-ar asuma riscul pierderii de credibilitate prin acceptarea în rîndurile sale a unui important grup de susținători ai fostului premier.

„Poate la PSD să fie un război între «dinozauri» și cei tineri“
Rep.: Care este dimensiunea victoriei obținute în lupta pentru șefia Camerei Deputaților?
Ș.S.: Pentru PNL și Alianță este o mare realizare care creează, în același timp, și o imensă responsabilitate. Domnul Bogdan Olteanu și-a propus să depună o intensă activitate în sensul consolidării instituției parlamentare și a creșterii credibilității aleșilor. După cum știți, chiar în prima declarație a domniei-sale s-a declarat un susținător fervent al adoptării votului uninominal pentru Parlament. De asemenea, s-a angajat să ia măsuri în sensul asigurării unei mai mari transparențe a activității Camerei Deputaților și pentru o mai bună consultare cu societatea civilă.
Eu cred că domnul Olteanu se va ține de cuvînt și, dacă va beneficia și de sprijin politic consistent, cei care vin în Parlament doar pentru a-și rezolva probleme personale vor fi izolați și din ce în ce mai puțini.
Rep.: Există, în prezent, o luptă între generații în cadrul formațiunilor politice?
Ș.S.: Există doar în aceeași măsură în care putem vorbi de așa ceva în orice branșă. Nu știu cum stau lucrurile în alte partide, poate la PSD să fie un război între „dinozauri“ și cei tineri. La PNL pot să vă spun că lupta e doar în sensul bun al cuvîntului. Cît timp printre colegii mei de partid s-a numărat Alexandru Paleologu, vă spun că am fost onorat de acest lucru. Și sînt și alte nume de veterani ai politicii românești cu care mă mîndresc că sînt coleg. Experiența și conduita lor nu poate fi decît un model pentru mine și pentru alți colegi mai tineri. Și pot să vă spun că e o foarte mare diferență între ei și alți veterani ai politicii, cum este Ion Iliescu, de exemplu. Cît privește raporturile între generații, haideți să ne uităm un pic la cei promovați de PNL! Bogdan Olteanu, actualul președinte al Camerei Deputaților are doar 34 de ani. Miniștrii Mihai Voicu și Răzvan Ungureanu sînt, de asemenea, foarte tineri și astfel de exemple avem și în administrația locală și în alte instituții. Pînă la urmă, „lupta între generații“ este mai degrabă o chestiune care ține de mentalități și nu neapărat de vîrstă. Am întîlnit persoane tinere cu comportamente și mentalități tributare vechiului sistem, după cum am avut privilegiul de a cunoaște persoane cu o mare experiență dedicate cu totul dorinței de a moderniza societatea românească. În definitiv, important este să-ți îndeplinești cu bună-credință și responsabilitate atribuțiile profesionale, publice sau politice.
Rep.: Care este bilanțul deplasării efectuate recent în Germania?
Ș.S.: La sfîrșitul săptămînii trecute, am participat alături de alți colegi liberali, la aniversarea a 30 de ani de la înființarea Federației Partidelor Liberale și Democrate din Comunitatea Europeană. Delegația a fost condusă de domnul Călin Popescu -Tăriceanu care este și vice-președinte al acestei organizații.
A fost o întîlnire foarte interesantă în cadrul căreia familia liberală europeană și-a exprimat foarte clar sprijinul pentru integrarea României în UE la 1 ianuarie 2007. Mari personalități, precum fostul suveran și prim-ministru al Bulgariei, Simeon de Saxa-Coburg, primul-ministru al Danemarcei, Rasmussen, au subliniat necesitatea ca România și Bulgaria să se alăture cît mai repede familiei europene.
Personal am fost impresionat de solidaritatea manifestată de mișcarea liberala europeană față de eforturile făcute de guvernarea română în vederea finalizării procesului de aderare și, tocmai de aceea, cred că decizia PNL de a reafirma aderența la aceasta a fost corectă și benefică pentru România.

Articol afisat de 1336 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective