Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sinucigaº înmormîntat de-un rãspopit de la Bistriþa

Sinucigaº înmormîntat de-un rãspopit de la Bistriþa

• stareþul Mãnãstirii Bistriþa a fost primul care a sesizat în Neamþ activitatea febrilã a „episcopului Ion Preoteasa“ • un fost monah de la Mãnãstirea Bistriþa l-a „asistat“ pe Preoteasa la slujba de înmormîntare a Baronului þigãrilor ieftine, soþul fostei consiliere prezidenþiale, Stana Anghelescu • Pascal Paul Teofil a fost îndepãrtat de la Mãnãstirea Bistriþa •

Scandalul înmormîntãrii Baronului þigãrilor ieftine face valuri în lumea monahalã din Neamþ: douã din cele trei personaje care au oficiat serviciul divin pentru Florin Anghelescu, soþul sinucigaº (?!) al fostei consiliere prezidenþiale Stana Anghelescu, au trecut prin mãnãstirile din judeþ, lãsînd în urmã un iz de schismã.
Ion Preoteasa, considerat de cãtre Biserica Ortodoxã Românã drept „fals episcop de Bucureºti“ a fost caterisit (rãspopit) la începutul lui 2005. Actualul stareþ al Mãnãstirii Bistriþa, arhimandrit Pavel Toderiþã a aflat asta de la Mitropolia Munteniei ºi Dobrogei, unde întrebase al cui este episcopul care hirotonea preoþi în judeþul Neamþ, peste capul autoritãþilor ecleziastice locale. Rãspunsul primit de la episcopul vicar Sebastian Ilfoveanul a fost mai mult decît lãmuritor. Ion Preoteasa fusese scos din rîndul preoþilor pentru mai multe motive: „1. Pãrãsirea parohiei fãrã aprobarea Chiriarhului (episcop sau mitropolit n.r.); 2. divorþ fãrã aprobarea Chiriarhului; 3. comportament nepreoþesc faþã de persoane civile ºi faþã de unii clerici; 4. imoralitate ºi comportament violent; 5. schismã - dovedind nesupunere ºi neascultare faþã de autoritatea bisericeascã; 6. insulte ºi calomnii la adresa slujitorilor Bisericii“.
Cel de-al doilea personaj, Pascal Paul Teofil (foto), chiar a fost monah la Mãnãstirea Bistriþa ºi absolvent de seminar teologic. Problema lui era cea a tuturor oamenilor: era slab în faþa ispitelor. Devenea „agresiv la bãuturã ºi a pãrãsit obºtea de mai multe ori, fãrã binecuvîntare“. Cumva, l-a cunoscut pe Preoteasa care l-a hirotonit apoi diacon ºi preot chiar undeva pe teritoriul judeþului Neamþ. „S-a lãmurit în scurt timp cu situaþia falsului episcop Preoteasa. A revenit la mãnãstire, cerînd iertare“ se precizeazã într-o adresã trimisã Mitropoliei Moldovei ºi Bucovinei. Tot atunci, a dat declaraþii despre Preoteasa, din care redãm cîteva aspecte: „l-am cunoscut pe numitul Preoteasa Ion care s-a recomandat IPS (...) ajungînd acolo (Bucureºti n.r.) am constatat cãci acest schit (Sfînta Treime din Bucureºti n.r.) nu existã ci numai în primãvarã începe lucrarea, iar eu trebuia sã întreþin curãþenia în casa sus numitului din str. 1821, staþia Chirigiu;
- are 7 studenþi teologi care au probleme de orientare sexualã;
- hirotoneºte cãlugãri din mãnãstirile noastre;
- vor sã înceapã schituri spunînd cãci noi nu sîntem canonici;
- salutul lor este Hristos a înviat;
- sînt foarte mulþi infiltraþi în mãnãstirile noastre, mai ales în Oltenia“.
De fapt, se pare cã Teofil nu ar fi singurul hirotonit de cãtre „episcopul Preoteasa“ în Neamþ.

„Despre acest Preoteasa vã pot spune cã nici mãcar preot nu este, darmite episcop“
Cert este cã, între plecãrile ºi revenirile spãºite ale lui Teofil în sînul BOR a mai existrat un moment, cu cîteva zile înainte de înmormîntarea lui Anghelescu cînd a trecut pe la Mãnãstirea Nechit. Dupã cîteva zile, a cerut bani de la stareþ pentru a pleca sã-ºi aducã lucrurile, numai cã, din motive numai de el ºtiute, a fost vãzut la serviciul funerar al celebrului producãtor de þigãri ieftine.
„Despre acest Ion Preoteasa vã pot spune cã nici mãcar preot nu este, darmite episcop, aºa cum susþine el. Duce lumea în eroare ºi a hirotonit, fãrã a avea acest drept, preoþi în Neamþ, cum este cazul ºi acestui Pascal Paul Teofil, care a fost scos de noi din rîndul monahilor. Referitor la Ion Preoteasa, noi am fãcut sesizare la Mitropolie ºi chiar plîngere la Poliþia Neamþ. De la Mitropolie ni s-a rãspuns cã a fost caterisit (rãspopit n.r.) ºi motivele pentru care a fost luatã aceastã decizie“, a declarat arhimandritul Petru Pavel Toderiþã, exarhul mãnãstirilor din Neamþ.
Caterisirea nu l-a împiedicat însã pe Ion Preoteasa sã punã bazele unei asociaþii ºi sã ungã la rîndul sãu preoþi, punînd practic pe roate o organizaþie paralelã, condamnatã vehement de Biserica Ortodoxã Românã. Cît îl priveºte pe Pascal Paul Teofil, rãmîne de vãzut în ce tabãrã va rãmîne, date fiind oscilaþiile sale din trecut.
Reamintim cã soþul fostului consilier prezidenþial Stana Anghelescu a fost înhumat duminicã în Cimitirul „Sfîntul Ilie“ din Pipera. Cercetat pentru afacerile sale cu tutun, el a fost gãsit spînzurat sãptãmîna trecutã în subsolul vilei sale din Capitalã. Deoarece se vorbea despre sinucidere, preoþii Bisericii Ortodoxe Române nu au venit la înmormîntare, însã au fost prezente trei persoane îmbrãcate în haine preoþeºti care au oficiat serviciul funerar. Patriarhia Românã a dezminþit la începutul acestei sãptãmîni cã persoanele care s-au prezentat drept preoþi la slujba de înmormîntare ar fi clerici. Purtãtorul de cuvînt al Arhiepiscopiei Bucureºtilor, preotul Bogdan Ciubotaru, a declarat ca aºa-ziºii preoþi nu au nici o legãturã cu Biserica Ortodoxã Românã.
Iatã cã, într-un fel nu foarte plãcut pentru cei contestaþi, o legãturã tot existã. ªi existã ºi pericolul apariþiei unei astfel de structuri paralele, care face preoþi peste noapte, fãrã nici un fel de normã, ºi-ºi face ºi reclamã la înmormîntãrile unor oameni cunoscuþi în campania prezidenþialã.

Articol afisat de 7119 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(V. BÃLÃNESCU, C. FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective