Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 24 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ªeful Agenþiei Domeniilor Statului, înjunghiat în sediul instituþiei

ªeful Agenþiei Domeniilor Statului, înjunghiat în sediul instituþiei

• Barna Tanczos a fost lovit cu cuþitul de un om de afaceri ieºean autointitulat reprezentant al þãranilor din Cotnari • Alecu Chitaru a fost protagonistul mai multor proteste la Iaºi •

ªeful Agenþiei Domeniilor Statului, Barna Tanczos, a fost înjunghiat, în sediul instituþiei, joi searã. Atacatorul se numeºte Alecu Chitaru ºi a fost prins la scurt timp. Bãrbatul reþinut pentru înjunghierea ºefului Agenþiei Domeniului Statului - Alecu Chitaru, un om de afaceri ieºean autointitulat reprezentant al þãranilor din Cotnari ºi organizator al mai multor acþiuni de protest - l-a atacat pe ºeful instituþiei dupã ce a intrat în audienþã la acesta.
Potrivit unor surse din Poliþie, Chitaru a venit la sediul ADS, joi, nemulþumit cã niciuna din cererile pe care le-a adresat instituþiei nu au fost rezolvate. El a intrat în audienþã la Barna Tanczos, preºedintele Agenþiei, pe care l-a lovit o singurã datã cu un cuþit în torace ºi a fugit. Chitaru a reuºit sã fugã din clãdire ºi a sunat la poliþie sã anunþe atacul. El a fost prins nu cu mult mai tîrziu, pe Schitu Mãgureanu, au precizat sursele citate.
Potrivit primelor investigaþii medicale, Barna Tanczos are un plãmîn atins, dar se aflã în afara oricãrui pericol. El va rãmîne internat la Spitalul Universitar de Urgenþã Bucureºti, la Secþia de chirurgie toracicã, au precizat surse medicale.

Liderul þãranilor nemulþumiþi
Alecu Chitaru s-a autointitulat liderul þãranilor nemulþumiþi din judeþul Iaºi ºi se angajase faþã de aceºtia sã rezolve toate problemele legate de Legea 18. Þãranii din comunele Deleni, Lungani, Erbiceni ºi Cotnari - îndrumaþi de Chitaru - sînt nemulþumiþi cã nu-ºi pot primi terenurile în aceleaºi zone în care le-au avut, însã autoritãþile susþin cã acest lucru nu este posibil deoarece în locurile respective sînt acum ferme.
Omul de afaceri ieºean a mai fost reþinut sau amendat de Poliþie pentru organizarea unor mitinguri fãrã a avea autorizaþie ºi instigarea oamenilor la revoltã. El a susþinut chiar, în august 2003, cã va candida la Preºedinþia României.

Proteste
În anul 2003, Alecu Chitaru a organizat mai multe acþiuni de protest la care a adus þãrani din cîteva comune ieºene, mitingurile fiind neautorizate, motiv pentru care a fost amendat. Chitaru a fãcut greva foamei în maºinã ºi a fost de douã ori reþinut pentru instigare la furt calificat, atunci cînd a cerut þãranilor sã intre în ferme ºi sã-ºi ia pãmîntul înapoi cu forþa.
În ianuarie 2004, aproximativ 50 de þãrani din comunele ieºene Erbiceni, Lungani ºi Cotnari, însoþiþi de omul de afaceri Alecu Chitaru au pichetat Prefectura Iaºi, cerînd împroprietãrirea cu terenuri pe vechile amplasamente.
În august 2005, jandarmi ºi poliþiºti au intervenit pentru deblocarea Drumului European 58, în localitatea ieºeanã Balº, dupã ce 150 de sãteni a protestat pentru cã nu primesc înapoi mai multe hectare de vie administrate în prezent de fostul IAS Cotnari, deºi au acte de punere în posesie. Circulaþia a fost întreruptã, timp de aproape 15 minute, între oraºele Tîrgu Frumos ºi Hîrlãu, dupã ce sãtenii au aºezat mai mulþi buºteni în calea maºinilor.
În septembrie 2005, cînd preºedintele Traian Bãsescu se afla la Iaºi, un grup de zece sãteni din localitatea Cotnari ºi Alecu Chitaru au scandat lozinci împotriva prefectului, nemulþumiþi de nerezolvarea problemelor mai vechi legate de retrocedarea unor terenuri.
ÃŽn noiembrie 2005, Chitaru a fost acuzat cã ar fi pus la cale acþiunea de amplasare în centrul Iaºiului a trei coroane ºi a unei cruci pe care erau scrise ameninþãri la adresa autoritãþilor locale ºi a unui deputat ieºean, fapt pe care el l-a recunoscut ulterior. Pe una din coroanele apãrute la monumentul din Piaþa Naþiunii, din municipiul Iaºi, scria: „Cele 1.260 de suflete din Balº jurãm sã-i îngropãm pe cãlãi“. Mesajul era continuat pe crucea de lemn de alãturi: „Cãlãi sînt deputatul Relu Fenechiu, prefectul Radu Prisãcaru ºi subprefectul Florin Ungureanu“. De asemenea, pe o altã coroanã era scris: „Moarte corupþilor!“.
Localnicii din localitatea ieºeanã Balº, menþionatã în mesajele de ameninþare, sînt de mai mult timp în conflict deschis cu autoritãþile judeþene, oamenii fiind nemulþumiþi cã nu ºi-au primit pe vechile amplasamente cîteva hectare de vie care sînt administrate în prezent de o importantã societate de vinificaþie din zonã.
Agenþia Domeniilor Statului (ADS) este instituþia specializatã care realizeazã privatizarea societãþilor comerciale agricole ºi concesionarea terenurilor proprietate publicã ºi privatã a statului cu destinaþie agricolã administrate de aceste societãþi.
Barna Tanczos a fost numit la conducerea ADS la începutul anului trecut.
FOTO: Alecu Chitaru în timpul unui protest, la Iaºi

Articol afisat de 1896 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective