Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 27 Martie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sindicalistii acuzã Inspectoratul Scolar de lipsã de transparentã

Sindicalistii acuzã Inspectoratul Scolar de lipsã de transparentã

Reteaua scolarã a judetului a fost, recent, modificatã, printr-o decizie a Consiliului de Administratie al Inspectoratului Scolar Neamt. Prin aplicarea acestei hotãrĂ®ri, aproape jumãtate din comunele nemtene au rãmas cu cĂ®te o singurã scoalã cu personalitate juridicã. Modificarea retelei scolare a vizat si unitãtile din mediul urban, primele „victime“ fiind grãdinitele. Astfel, Grãdinitele cu program prelungit nr. 2, 6 si 9 au trecut din „parohia“ Scolii „Spiru Haret“ Ă®n cea a Scolii nr. 3 Piatra Neamt, rãmĂ®nĂ®nd fãrã personalitate juridicã, activitatea lor financiar contabilã fiind coordonatã de contabilul unitãtii de Ă®nvãtãmĂ®nt cãreia i se subordoneazã. Acelasi regim a fost aplicat si Grãdinitelor nr. 1, 5, 7, 8 si 12 Piatra Neamt, arondate Scolii „Spiru Haret“, Grãdinitelor cu program prelungit nr. 1 si 2 din TĂ®rgu Neamt, arondate Scolii „Vasile Conta“, Grãdinitei cu program prelungit nr. 1 Roman, arondate Scolii „Mihai Eminescu“, si Grãdinitei cu program prelungit nr. 2 Roman, arondate Scolii „Roman Musat“. Modificarea centrelor bugetare s-a Ă®ncadrat Ă®n „politica“ de descentralizare a Ă®nvãtãmĂ®ntului.
„Au fost fãcuti mai multi pasi Ă®n directia descentralizãrii Ă®nvãtãmĂ®ntului. Primul a fost stabilirea retelei scolare, prin reducerea numãrului scolilor cu personalitate juridicã din mediul rural - Ă®n fiecare comunã a rãmas o singurã scoalã cu personalitate juridicã, restul devenind structuri ale acesteia. Apoi, au fost normate posturile de contabil si au fost repartizati contabilii existenti pe fiecare unitate scolarã cu personalitate juridicã. De asemenea, directorii scolilor cu personalitate juridicã au fost degrevati total de norma didacticã, cei adjuncti, acolo unde existã, avĂ®nd obligatia de a efectua doar 4 ore la catedrã. ĂŽncepĂ®nd cu luna ianuarie, directorii acestor unitãti sĂ®nt salariati cu salariul aferent transei de salarizare peste 40 de ani, conform gradelor didactice pe care le au. S-au stabilit indemnizatiile de conducere pentru fiecare director si director adjunct din scolile cu personalitate juridicã. Acestia sĂ®nt pasii realizati pĂ®nã acum. Ar urma, Ă®n etapa urmãtoare, finantarea per elev a unitãtilor de Ă®nvãtãmĂ®nt“, a declarat profesor Mariana Rosanu, purtãtorul de cuvĂ®nt al Inspectoratului Scolar al Judetului Neamt.

Salariile directorilor scolilor coordonatoare vor creste cu 150 %

Modul Ă®n care s-a realizat descentralizarea Ă®n Ă®nvãtãmĂ®ntul nemtean ridicã, Ă®nsã, multe semne de Ă®ntrebare. „Cum sã vorbim de descentralizare cĂ®nd scolile sĂ®nt simpli executanti? Decide directorul de scoalã problemele legate de miscare, de calificativ, sau tot Inspectoratul Scolar? Descentralizarea trebuia sã Ă®nceapã exact cu ceea ce nu s-a fãcut, respectiv cu alocarea fondurilor per elev. Ce s-a Ă®ntĂ®mplat Ă®n schimb?!! Au fost degrevati directorii de toatã activitatea de la catedrã, riscĂ®ndu-se deprofesionalizarea lor. Iar, prin Ă®ncadrarea lor Ă®n transa de de salarizare peste 40 de ani, conform gradelor didactice pe care le au, s-au creat discrepante supãrãtoare fatã de restul cadrelor didactice! Noi avem 7% crestere salarialã, iar ei au 100%, plus indemnizatia de conducere de 20%. Dacã se adaugã si salariul de merit, ajung si la 150% crestere salarialã! Si asta, Ă®n timp ce capacitatea de decizie a rãmas scãzutã. Totul se decide la Inspectoratul Scolar! Si atunci, ce descentralizare s-a fãcut?!! Mai grav este cã modificarea retelei scolare a lipsit de personalitate juridicã grãdinite cu peste 100 de copii si scoli cu peste 200 de elevi. Or, acestea, conform legii 354 pentru modificarea si completarea Legii Ă®nvãtãmĂ®ntului, au personalitate juridicã! Din pãcate, Ă®n spiritul «transparentei“ cu care ne-a obisnuit, nu am reusit sã aflãm, Ă®ncã, de la Inspectoratul Scolar, numãrul de elevi si scolile care au fost deposedate de personalitatea juridicã. Asteptãm de mult aceste rãspunsuri“, a declarat profesor Constantin Baroi, vicepresedintele Sindicatului Liber din ĂŽnvãtãmĂ®nt (SLI) Neamt.
La presiunea Uniunii Europene, prin legea 354/2004 de modificare a legii Ă®nvãtãmĂ®ntului, s-a legiferat finantarea proportionalã si delegarea administrãrii unitãtilor scolare, de la consiliile locale la consiliile de administratie ale scolilor. Aceste mãsuri de descentralizare nu au fost, Ă®nsã, puse Ă®n practicã.

Articol afisat de 1621 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective