Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 27 Martie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Scandal cu ajutoare sociale, la Primãria Ruginoasa

Scandal cu ajutoare sociale, la Primãria Ruginoasa

Mai multi cetãteni din comuna Ruginoasa au depus petitii la Prefecturã, sesizĂ®nd nereguli Ă®n ceea ce priveste plata ajutorului social Ă®n localitate. Acestia au sustinut fie cã ajutoarele s-ar da pentru persoane care au o bunãstare materialã recunoscutã, detinĂ®nd pãmĂ®nt, casã sau masinã, fie cã au plecat la muncã Ă®n strãinãtate. ĂŽn acelasi timp, se reclamã faptul cã primarul Gicã Ciobanu ar fi retinut, ilegal, oamenilor, sumele de bani ce i-ar fi fost imputate de Curtea de Conturi, ca fiind date Ă®n 2004, Ă®nainte de alegeri. „Vã rugãm, domnule prefect, sã declansati o anchetã, pentru a vedea cum se acordã ajutorul social unor persoane care fie cã sĂ®nt plecate Ă®n strãinãtate, fie cã nu au domiciliul Ă®n Ruginoasa, ori au mai multi Ă®n aceeasi familie ajutor social sau ridicã aceste drepturi fãrã sã munceascã. Existã persoane care nu au domiciliul Ă®n comunã, ci au buletin pe Piatra Neamt, Ă®n timp ce oameni care chiar ar avea dreptul nu primesc ajutorul cuvenit. ĂŽn luna noiembrie 2005, am depus dosar pentru ajutorul social, pentru cã am o famile formatã din trei persoane. Nu detin pãmĂ®nt, locuiesc cu sotia si copilul, Ă®n vĂ®rstã de aproape doi ani, Ă®ntr-o singurã camerã, la mama mea. Am fost trecut la ajutor social Ă®n luna februarie 2006, dar nu mi s-a dat si ajutorul de cãldurã. CĂ®nd m-am prezentat la Primãrie, sã primesc banii, mi s-a retinut un ajutor de urgentã pe care ni l-a dat primarul Ă®n 2003-2004, Ă®nainte de alegeri. Eu cred cã existã o discriminare, privind modul Ă®n care se acordã ajutoarele la Ruginoasa“, sustine un localnic ce a solicitat prefectului sã-i fie protejatã identitatea, sã nu aibã necazuri cu primarul. Acesta comunicã prefectului o listã de nouã persoane care, Ă®n opinia sa, nu ar avea dreptul la ajutor social, aflĂ®ndu-se Ă®n una din situatiile mentionate. Sãteanul mai cere prefectului sã declanseze o anchetã, sustinĂ®nd cã, din ajutorul social care i s-ar cuveni, primarul i-a retinut banii dati Ă®nainte de alegeri, fãrã drept, fratelui sãu. „Am o situatie grea. Nu avem pãmĂ®nt, nici alte venituri, ci trãim toti din ajutorul social si alocatia copiilor. Vreau sã fie anchetatã situatia si sã fiu repus Ă®n drepturile mele, fãrã amenintãri, pentru cã eu nu mã consider dator fatã de Primãrie“, s-a plĂ®ns localnicul din Ruginoasa.

Bani retinuti pentru datoriile rudelor

Bãrbatul a mai sustinut cã si-ar fi efectuat toate normele si cã a refuzat sã semneze statul de platã, prin care i se retineau banii pe care i-a primit fratele sãu. Si un cetãtean din Bozienii de Sus cere prefectului sã se verifice modul Ă®n care se acordã ajutoarele sociale la Ruginoasa, acuzĂ®ndu-l pe primar de nereguli si de faptul cã i se retin abuziv, din ajutorul social, banii ce i-au fost dati Ă®n campania electoralã, din bugetul local, sume aduse acasã de viceprimarul Grigoras Miluc, care i-ar fi spus cã „sĂ®nt cadou de Crãciun din partea Primãriei“. Reamintim faptul cã primarului Gicã Ciobanu i-a fost imputatã, de cãtre Curtea de Conturi, suma de 160 milioane de lei, pe care i-a dat, Ă®nainte de alegeri, unor cetãteni, din bugetul local, drept ajutoare sociale. Oamenii sustin cã acum li se percep tot lor si sumele cu care a fost penalizat primarul de cãtre Curtea de Conturi. Primarul Gicã Ciobanu nu recunoaste acuzatiile ce i se aduc. „Este stiut cã toate aceste lucruri sĂ®nt «orchestrate» de aceeasi persoanã, care se tot tine de capul meu. Sã vinã cĂ®te controale vor, cã nu sĂ®nt nereguli Ă®n acordarea ajutorului social“, a declarat Gicã Ciobanu.
Subprefectul Niculina Dobrilã a precizat cã, Ă®ncã din 17 martie, s-a fãcut o adresã de Ă®naintare a plĂ®ngerilor cãtre Directia de Muncã si Solidaritate Socialã (DMSS), organ de specialitate cu atributii de control, Ă®n ceea ce priveste legalitatea acordãrii ajutoarelor sociale.
„S-au primit, Ă®ntr-adevãr, la Prefecturã, mai multe sesizãri, prin care cĂ®tiva cetãteni Ă®l reclamã pe primar, pentru cã nu ar fi acordat, Ă®n mod corect, ajutoarele la Legea 416. Noi am fãcut un raport domnului prefect si asteptãm sã fie semnat ordinul prin care se dispune un control de specialitate din partea Directiei de Muncã ce va verifica dacã ajutoarele s-au acordat cu respectarea legii sau nu. ĂŽn cazul Ă®n care se vor dovedi nereguli, vom sesiza, Ă®n baza Legii 213, de solutionare a petitiilor, o anchetã administrativã si, eventual, vom sesiza si Politia, dacã rezultã o serie de nereguli de altã naturã“, a precizat Niculina Dobrilã. Reamintim faptul cã Directia de Muncã a gãsit nereguli de aceastã naturã si la alte primãrii, „molima“ cu aceste ajutoare Ă®ntinzĂ®ndu-se rapid, Ă®n mai multe localitãti. La Trifesti, a fost sesizatã Politia care efectueazã controale pe aceeasi temã, incriminĂ®ndu-se acordarea unor ajutoare sociale rudelor celor plecati peste hotare.

Articol afisat de 1735 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(F. ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective