Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 27 Martie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Asigurarea, mai tare ca moartea

Asigurarea, mai tare ca moartea

Nemtenii care nu pot face dovada contributiei cãtre Fondul Unic al Asigurãrilor de Sãnãtate si, Ă®n consecintã, nu au calitatea de asigurat pentru sãnãtate riscã sã fie executati silit de cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamt, Ă®n sensul cã, Ă®n scopul recuperãrii banilor, sĂ®nt scoase la vĂ®nzare bunuri ale datornicilor. Aceasta este ultima metodã la care recurge CAS Neamt pentru recuperarea cotributiilor pentru sãnãtate, care reprezintã 6,5 % din venitul lunar aferent. PĂ®nã sã se ajungã aici, conform actelor normative Ă®n vigoare, dupã trei luni de neplatã a sumelor aferente asigurãrilor de sãnãtate, reprezentantii CAS Neamt pot percepe dobĂ®nzi si penalitãti sau pot aplica amenzi Ă®n valoare de 30 de milioane de lei. ĂŽn astfel de situatie se pot afla persoanele care, desi realizeazã venituri, nu plãtesc asigurãri de sãnãtate - liber profesionistii (notari, avocati, economisti, taximetristi), agricultori.
Dacã, pĂ®nã acum, nu a existat o evidentã clarã Ă®n privinta numãrului asiguratilor care ies si intrã Ă®n sistem, Ă®ncepĂ®nd de anul acesta, situatia se va reglementa, odatã cu intrarea Ă®n functiune a sistemului informational unic integrat care va lega toate casele de asigurãri de sãnãtate Ă®ntre ele si va oferi o monitorizare concretã.
La nivelul CAS Neamt, ca, de altfel, la nivelul fiecãrei institutii omoloage din tarã, a fost Ă®nfiintat acel registru unic de evidentã al celor care plãtesc diverse dãri cãtre stat. Acest registru unic a rezultat prin suprapunerea mai multor baze de date provenite de la Directia Generalã a Finantelor, Casa de Pensii, primãrii si CAS. ConfruntĂ®nd toate aceste baze de date, CAS Neamt poate depista persoanele care nu plãtesc asigurãri de sãnãtate.
Conform deciziei Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate, dacã sumele de achitat sĂ®nt calculate Ă®n functie de salariul minim pe economie, atunci, pentru trei luni de neplatã, se percep 600.000 de lei, iar pentru un an de neplatã se percep 2,4 milioane de lei.
ĂŽn cazul Ă®n care o persoanã nu a plãtit nici un ban pentru asigurãri de sãnãtate Ă®n ultimii trei ani, trebuie scoatã din buzunar 10 milioane de lei. Aceeasi sumã o plãteste si o persoanã care nu a plãtit niciodatã contributia pentru asigurãrile de sãnãtate.
Nemtenii care nu contribuie la Fondul Unic al Asigurãrilor de Sãnãtate nu au calitatea de asigurat pentru sãnãtate, nu pot beneficia de retete compensate, analize, servicii spitalicesti, decĂ®t Ă®n cazul Ă®n care se aflã Ă®n situatii de urgentã.
SĂ®nt pusi la platã sau obligati sã plãteascã din buzunar orice serviciu farmaceutic sau medical, inclusiv spitalizarea, si aceia care au lucrat la negru, sau care nu au achitat contributia pe perioada cĂ®t au muncit Ă®n strãinãtate. Si persoanele care au fost plecate din tarã o vreme sĂ®nt obligate sã solicite intrarea sau reintrarea Ă®n sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate. Cei care au lucrat Ă®n strãinãtate si pot dovedi cã au plãtit asigurare de sãnãtate acolo, Ă®n conditiile Ă®n care existã un acord de reciprocitate cu România, nu trebuie sã plãteascã restante pentru a reintra Ă®n sistem.
De asemenea, pensionarii de toate categoriile care, Ă®n afarã de pensie, realizeazã venituri din alte activitãti nu beneficiazã de asigurare de sãnãtate fãrã plata contributiei doar pentru cã au calitatea de pensionar, ci trebuie sã cotizeze cãtre fondul de asigurãri si pentru acea activitate suplimentarã pe care o desfãsoarã.
Pensionarii, somerii, persoanele beneficiare de ajutor social, veteranii de rãzboi nu plãtesc din propriul buzunar asigurãri de sãnãtate.
ĂŽn evidentele CAS Neamt figurau, la sfĂ®rsitul anului 2005, 430.010 nemteni care au calitatea de asigurat pentru sãnãtate. Dintre acestia, 83.228 sĂ®nt persoane angajate, 111.094 - pensionari, 13.431 - pesionari de boalã, 4.741 - someri, 15.776 - elevi si studenti. 24.504 nemteni au calitatea de co-asigurati, fiind persoane Ă®n Ă®ntretinere, 14.974 nemteni sĂ®nt veterani de rãzboi, iar 12.904 persoane sĂ®nt beneficiare de ajutor social.

Articol afisat de 1698 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective