Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 27 Martie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Partizani?!

ĂŽn timpul campaniilor din URSS, trupele germane, mai rar cele românesti, au fost atacate de „partizani“, unitãti de gherilã pregãtite de regimul sovietic pentru sabotaje Ă®n spatele frontului. Aceste unitãti, protejate de mlastini si pãduri imense, erau alcãtuite din ostasi sovietici de nationalitate ucraineanã lãsati de nemti la vatrã, din activisti ai partidului bolsevic si din desanturi de parasutisti lansate anume. Foarte putini dintre partizani, cu exceptia activului de partid, erau cu adevãrat civili, masa luptãtorilor fiind constituitã din militari.
Pe seama acestora s-a brodat o adevãratã literaturã rusã, compusã din evenimente reale si din legende propagandistice.
Citind „Anuarul 2004-2005“ al Colegiului National „Petru Rares“, atentia mi-a fost atrasã de paragraful cu privire la „partizanii“ nemteni, din studiul „Orasul Bicaz - cadru geografic si scurt istoric (II)“, de prof. Claudia Grasu. „ĂŽncepĂ®nd din toamna anului 1943, Ă®n pãdurile din jurul Bicazului au Ă®nceput sã actioneze grupuri de partizani formate din muncitori si militari fugiti de pe front; aceste grupuri erau sprijinite de populatie“, consemneazã distinsa profesoarã, citĂ®nd Arhivele Nationale.
CĂ®teva Ă®ntĂ®mplãri mã fac sã intervin Ă®n lãmurirea chestiunii „partizanilor“ nemteni. Prima, din anul 1944. Tatãl meu, ofiter de rezervã si comandant al unui detasament de constructii, unde era secondat de Ă®nvãtãtorii - ofiteri Gheorghe Mancas de la BĂ®rgãuani si Laurentiu Turcu, de la Tupilati, a fost avertizat cã Ă®n munti au fost parasutati partizani sovietici, Ă®n primãvara anului 1944. A primit ordin sã-i captureze. Tãranii au condus ostasii români pĂ®nã la locul unde se ascundea „armata“ celor doi parasutisti: o femeie ofiter, rusoaicã, rãnitã grav Ă®n cãderea cu parasuta si un basarabean. Ca sã nu fie prinsã, femeia s-a sinucis, iar basarabeanul s-a predat strigĂ®nd „frati români, bine cã am ajuns la voi!“.
Alta. ĂŽn anul 1951, studentul Stefan Cazimir a fost trimis pe Valea Bistritei, de la Bicaz la Mãdei, de studioul de film documentar din Capitalã (fostul „Sahia“), pentru a da de urma „partizanilor“ din anul 1944, cu scopul de a scrie scenariul unui film documentar despre eroismul comunistilor din Neamt. ĂŽn convorbirile cu tãranii, cu autoritãtile civile si cu jandarmii locului, a constatat cu tristete cã acei cĂ®tiva (se pare cã trei) partizani nemteni fuseserã cu totii parasutisti sovietici si cã singurul lor gest eroic era sã se predea românilor, cu arme si cu bagaje.
A treia. Fugit de pe frontul de la Pascani, un soldat bicãjean (al cãrui nume nu-l pot da, Ă®ntrucĂ®t omul trãieste, mi-a mãrturisit demult ceea ce urmeazã, din prietenie, si nu vreau sã-i amãrãsc bãtrĂ®netile), s-a ascuns Ă®n pãdurea Tarcãului, Ă®n vara lui 1944.
Acolo Ă®i aduceau ai lui mĂ®ncare din cĂ®nd Ă®n cĂ®nd. Ca si el, Ă®n codru se ascundeau mai multi dezertori, cu totii aflĂ®ndu-se Ă®n legãturã cu familiile lor. Jandarmii, convinsi cã rãzboiul este pierdut, din dorinta de a-si asigura viitorul, minteau cu privire la acesti dezertori, inventĂ®nd povesti cu partizani. Ruptura de la 23 august 1944 l-a prins pe prietenul meu Ă®n pãdure, unde, luĂ®nd urma unui grup de ofiteri fugari din fata rusilor, a gãsit o geantã cu banii unui regiment, aruncatã sau pierdutã de cei care se retrãgeau. Cu acesti bani, omul a reusit sã-si facã o gospodãrioarã frumoasã Ă®n Bicaz, a obtinut de nevastã cea mai mĂ®ndrã fatã din sat (care mai apoi a fugit cu un tĂ®nãr inginer de la hidrocentralã, nu Ă®nainte de a i se aplica o corectie traditionalã), a muncit pe santier si a pãstrat o amintire de nesters anului 1944.
Iatã de ce am Ă®ndoieli serioase Ă®n legãturã cu „partizanii“ bicãjeni din anii 1943-1944. Teoretic, ar fi trebuit sã fie comunisti localnici, dar Ă®n acel timp, cu exceptia comunistilor evrei, tĂ®rgoveti, nu erau Ă®n Neamt decĂ®t vreo cĂ®tiva comunisti români (Cãciuleanu, Ontanu - din familia cãruia face parte cunoscutul primar de sector din Bucuresti - si Zargiu); si ei cu sigurantã nu au fost partizani. Optez pentru ipoteza dezertorilor, confirmatã de localnici.
Luptãtori Ă®n munti se pare cã am avut si noi, Ă®n Neamt, dar dupã 1945. Sublocotenentul de securitate Nitã, elevul meu la Liceul Seral din Bicaz, a avut o vreme misiunea de a urmãri un asemenea grup. Dacã grupul a existat cu adevãrat sau era doar o nãlucire a sefilor lui se poate afla cercetĂ®nd arhivele securitãtii de la Bicaz, din anii 1950-1960, pentru cã fostul sublocotenent, care mi-a mãrturisit atunci Ă®n tainã cele de mai sus, a trecut la cele vesnice.

Articol afisat de 2420 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai MANCAS)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective