Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Proiect European „refuzat“ de o parte din cetãþenii Tarcãului

Proiect European „refuzat“ de o parte din cetãþenii Tarcãului

• localnicii nu sînt de acord cu amplasamentul unei minifabrici de brichetare a rumeguºului • proiectul ar duce la ecologizarea zonei ºi la crearea de locuri de muncã •

Primãria Tarcãu a înregistrat ieri, 27 martie, un protest semnat de 151 de cetãþeni ai locului, prin care ºi-au prezentat nemulþumirea faþã de cele stipulate în Hotãrîrea Consiliului Local nr.17 din 13.03.2006. Mai precis, faþã de amplasamentul stabilit de cãtre executiv ºi aprobat de cãtre consilieri (cu doar douã abþineri, din totalul de 12 voturi) pentru o staþie pilot de colectare ºi procesare a deºeurilor din lemn biocombustibile ºi construirea unor centrale termice demonstrative. „Am aflat cu stupoare despre o hotãrîre a Consiliului Local prin care s-a aprobat construirea unei minifabrici de brichetare a rumeguºului, fiind ales ca loc de amplasare «Parcul Pini» din centrul civic al comunei. Nici nu ne vine sã credem cã aleºii noºtri pot renunþa cu bunã ºtiinþã ºi pot distruge, prin hotãrîrea lor, un monument al naturii emblematic pentru localitatea noastrã, respectiv o plantaþie de pini formatã din alei duble, în forma literei «T» plantatã la începutul secolului al XIX-lea de cãtre primul inginer silvic al comunei, Ioan Anania“, se aratã în memoriul depus la registratura Primãriei. Mai mult, petenþii din Tarcãu sînt deciºi ca, în condiþiile în care consilierii nu vor reveni asupra deciziei luate, sã se adreseze instituþiilor statului abilitate sã ia decizii în astfel de cazuri, Agenþiei de Protecþie a Mediului Neamþ, Romsilva pentru a le cere sprijinul. Cît priveºte hotãrîrea cu pricina, aceasta se referã, într-adevãr, la implementarea unui program de colectare ºi procesare a deºeurilor din lemn bioconsumabile ºi construirea unor centrale termice, program în parteneriat cu WWE Neamþ ºi cu sprijin danez. Pentru aceasta, Primãria Tarcãu trebuia sã gãseascã 5.500 mp teren disponibil pentru construcþii, care sã se constituie în singura contribuþie localã.

Proiectul vizeazã eliminarea depozitelor de rumeguº ºi a îmbunãtãþirii calitãþii mediului
„Din luna octombrie 2005, cînd am fost în Danemarca, am fãcut demersuri pentru a crea condiþiile construirii unui obiectiv prin care sã eradicãm, în sfîrºit, fenomenul poluãrii cu deºeuri din lemn în zonã. Am agreat posibilitatea asocierii dintre Consiliul Judeþean ºi WWE Neamþ, ambele cu cîte 50%, la care Consiliul Local Tarcãu sã aibã paritatea sa, ce va fi stabilitã ulterior. Pentru asta, trebuia, în primul rînd, sã stabilim amplasamentul viitorului obiectiv, asta fiind singura noastrã contribuþie materialã. Ne-am gîndit în fel ºi chip, dar n-am gãsit altul decît locul despre care se scrie în memoriu. Cei care au fost atinºi în orgoliu de cãtre decizia noastrã sînt tinerii care îºi amenajeazã, în zonã, un miniteren de fotbal. Ne-am gîndit ºi la ei, iar în aceeaºi ºedinþã am gãsit douã amplasamente pe care va trebui sã le amenajãm pentru practicare sportului. Unul dintre acestea se aflã în faþa Primãriei Tarcãu“ (foto) a afirmat primarul Iulian Gãinã.
Trecînd în revistã tabelul semnatarilor, el a declarat: „Mã mir, pentru cã o parte dintre semnatari ne-au sprijinit, altãdatã, în curãþarea zonei, iar acum se opun cu vehemenþã tocmai unei ecologizãri care se va face la parametri europeni. Baºca, crearea de noi locuri de muncã pentru foarte multe persoane“. Afirmaþia sa este în tonul preambulului hotãrîrii în care se aratã cã noul obiectiv va fi ridicat „în scopul eliminãrii depozitelor necontrolate de coajã ºi rumeguº ºi a îmbunãtãþirii calitãþii mediului înconjurãtor“. La sfîrºitul acestei sãptãmîni, mai precis vineri, va avea loc o altã ºedinþã a Consiliului Local Tarcãu. Rãmîne de vãzut dacã subiectul va fi pus din nou în discuþie aleºilor locali care, vrînd-nevrînd, trebuie sã ia o atitudine faþã de cei 151 de semnatari, contribuabili locali.

Articol afisat de 1882 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective