Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pãdurile nepãzite vor ajunge din nou la stat

Pãdurile nepãzite vor ajunge din nou la stat

• o prevedere legislativã obligã proprietarii de pãduri sã asigure paza acestora, pînã cel tîrziu pe 20 aprilie • în caz contrar, pot fi luate înapoi de stat • deocamdatã, în Neamþ, doar un sfert din pãdurea retrocedatã este pãzitã ºi administratã de personal autorizat •

Nemþenii care deþin în proprietate pãduri sau care urmeazã sã primeascã asemenea suprafeþe trebuie sã asigure paza acestora. Dacã nu vor da curs acestei obligaþii, cei în cauzã vor risca sã rãmînã fãrã proprietãþi. Potrivit unui act normativ, pînã pe 20 aprilie, toþi proprietarii de pãduri trebuie sã aibã încheiate contracte de pazã ºi administrare pentru terenurile deþinute, iar în caz contrar, acestea vor fi preluate de cãtre stat, care le va pãzi. Teoretic, actul normativ se referã la toþi cei care au primit, deja, pãdurile, dar se bate, acum, monedã în special pe suprafeþele de pãdure care urmeazã a fi retrocedate, în baza Legii 247. Se insistã mai mult pe aceste cazuri, întrucît retrocedarea va fi condiþionatã de un contract care sã ateste cã se va asigura paza. Cu alte cuvinte, cei care urmeazã a fi puºi în posesie, de acum încolo, nu vor putea primi pãdurile, dacã nu vor dovedi cã au încheiat un contract cu o societate autorizatã pentru o asemenea activitate. Silvicultorii sînt conºtienþi cã persoanele care au primit pãdurile de ani buni ºi care, deja, le-au exploatat, mai mult sau mai puþin brutal, nu vor mai putea fi constrînse sã încheie astfel de contracte, mai ales dacã le-au tãiat, deja. În plus, mulþi dintre deþinãtorii de pãdure nici nu au banii necesari asigurãrii pazei.
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a þinut sã atenþioneze cã, pînã la data de 20 aprilie, toþi proprietarii vor trebui sã-ºi asigure paza pãdurilor deþinute, iar cei care nu vor avea bani pentru aceasta, sau nu vor, le vor pierde în favoarea statului.

Obligaþi ºi la împãduriri
„Potrivit legii, paza pãdurilor trebuie asiguratã de cãtre personal specializat, fie de la noi, fie de la societãþi independente, dar care deþine personal autorizat. Deocamdatã, în Neamþ, doar un sfert din suprafeþele de pãdure retrocedate sînt pãzite de cãtre noi, iar pentru viitoarele suprafeþe ce urmeazã a fi returnate proprietarilor, încã nu a fost încheiat nici un contract, dar existã tratative“, a precizat Viorel Timiºescu, purtãtor de cuvînt al Romsilva Neamþ.
Decizia de a impune paza pãdurilor a fost luatã ca urmare a faptului cã suprafeþe uriaºe de pãdure nepãzitã au fost rase ºi, astfel, au fost favorizate inundaþiile catastrofale din vara anului trecut. În plus, lipsa pazei permite furturile de lemn din pãdure, fapt ce are impact negativ asupra mediului.
Odatã cu reiterarea obligativitãþii pazei pãdurilor, ministrul agriculturii a reamintit proprietarilor ºi obligativitatea de a împãduri, în maximum doi ani, suprafeþele defriºate. Pentru cã mare parte dintre aceºtia nu s-au conformat, autoritãþile silvice au trimis somaþii prin care proprietarii sînt atenþionaþi cã trebuie sã planteze zona defriºatã, în caz contrar, Regia Naþionalã a Pãdurilor va face aceste activitãþi, urmînd sã-ºi recupereze cheltuielile de la proprietar. Costul împãduririi unui hectar de pãdure poate ajunge ºi la 190 milioane de lei, sumã care depãºeºte posibilitãþile multor deþinãtori de terenuri. Cu toate cã nu ºtiu în ce mãsurã ºi în ce mod îºi vor recupera banii, silvicultorii nemþeni ºi-au propus ca, anul acesta, sã reîmpãdureascã 28 de hectare de teren care a fost golit prin tãieri la ras. Terenurile se aflã în zonele cele mai vulnerabile ale judeþului, în special pe Valea Muntelui. Ministerul Agriculturii pregãteºte un nou Cod Silvic ce va prevedea sacþiuni ºi pedepse extrem de dure pentru cei care vor defriºa sau vor exploata sãlbatic pãdurile. Astfel, exploatarea pãdurilor la ras va putea duce la pedepsirea proprietarului cu închisoarea. Se estimeazã cã noile reglementãri legale vor intra în vigoare spre sfîrºitul acestui an, dar mãsurile dure impuse nu vor mai avea nici un efect asupra miilor de hectare rase ºi nici a celor care au tãiat pãdure dupã bunul lor plac.

Articol afisat de 1918 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective