Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 28 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Farmaciºtii aºteaptã semnarea actelor adiþionale cu CAS Neamþ

• fondurile pe care le vor primi, în aprilie, pentru compensate ºi gratuite vor fi comparabile cu cele din martie • tot din aprilie, ei vor putea elibera ºi medicamente fãrã prescripþie medicalã

Farmaciºtii nemþeni aflaþi în relaþie contractualã cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamþ vor semna, în cursul acestei sãptãmîni, un act adiþional la contractul de anul trecut, în baza cãruia vor primi sumele destinate eliberãrii medicamentelor gratuite ºi compensate, în luna aprilie. Avînd în vedere cã este ultima lunã de provizorat în ceea ce priveºte contractul cadru, în baza cãruia se desfãºoarã activitatea din sistemul sanitar nemþean, ca ºi în primul trimestru al acestui an, suma destinatã tratamentului cu medicamente în ambulatoriu reprezintã media lunilor anului trecut. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre jurista Daniela Soroceanu, director executiv al CAS Neamþ, suma repartizatã acestui capitol, în luna aprilie, va fi aproximativ 26 miliarde de lei, cît a fost în martie.
Tot de la 1 aprilie, nemþenii îºi vor putea procura din farmacii, fãrã probleme, ºi medicamente pentru care nu au prescripþie medicalã.
Recent, reprezentanþii Ministerului Sãnãtãþii, ai Colegiului Farmaciºtilor din România, ai Agenþiei Naþionale a Medicamentului, Colegiului Farmaciºtilor ºi Asociaþiei Reþelelor de Farmacii au semnat un protocol prin care sînt stabilite regulile de vînzare a unor medicamente fãrã reþetã, corespunzãtoare unor situaþii particulare.
De exemplu, chiar dacã un pacient nu are la el reþeta, poate primi medicamentul de care are nevoie, dacã farmacistul îl cunoaºte, ºtie de ce afecþiuni suferã ºi ce prescripþii medicale are de obicei.
Dacã pacientul a ieºit de curînd din spital ºi nu are reþetã de la medicul de familie, ori aceasta ºi-a pierdut de puþin timp valabilitatea, farmacistul îi poate elibera tratamentul de care are nevoie. O persoanã aflatã în tranzit, care are o infecþie ºi necesitã administrarea unui antibiotic, poate primi doza necesarã pentru 24 de ore, dacã este zi lucrãtoare, sau pentru 72 de ore, la sfîrºit de sãptãmînã.
„ÃŽn nici un caz nu trebuie sã se interpreteze cã farmacistul se substituie medicului, dar, în funcþie de situaþie, în mãsura în care putem sã ajutãm pacientul ºi sã nu îl punem pe drumuri, este normal sã o facem. Dacã vedem cã pacientul are o problemã gravã ºi de o mai mare complexitate, evident cã nu ne implicãm noi în ceea ce priveºte tratamentul, ci îl îndrumãm cãtre medic“, a precizat farmacista Ecaterina Iliesi, preºedinte al Colegiului Farmaciºtilor Neamþ.

Articol afisat de 1385 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective