Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Condamnaþi în Franþa

• 14 români au fost condamnaþi în Franþa pentru trafic de persoane ºi proxenetism • printre ei se aflã ºi ºase nemþeni • ei au de ispãºit pedepse cuprinse între 3 ºi 10 ani de detenþie • în strãinãtate au fost traficate circa 160 de femei •

Un numãr de 14 bãrbaþi din România, acuzaþi de sãvîrºirea infracþiunilor de trafic de persoane ºi proxenetism, au fost condamnaþi recent, în Franþa, la pedepse cuprinse între 3 ºi 10 ani de detenþie. 6 dintre inculpaþi sînt din judeþul Neamþ, toþi din zona Roman. Ei au cãzut în mîinile anchetatorilor francezi în urma unei acþiuni care a avut loc la începutul anului 2004. Pentru elucidarea tuturor aspectelor care þineau de anchetã, datoritã faptului cã atît autorii, cît ºi victimele erau români, la Parchetul Judeþean Neamþ a ajuns o comisie rogatorie din Franþa.
ÃŽn perioada 28-30 iunie 2004, un comandant de poliþie francez ºi un comisar principal din Paris au colaborat cu un procuror nemþean, pentru definitivarea cercetãrilor într-un amplu caz de proxenetism. Au fost încarceraþi 14 capi de reþele de trafic de persoane care înlesneau practicarea relaþiilor sexuale contra cost. Au cãzut victime ale învinuiþilor circa 160 de femei recrutate din România, care erau obligate de proxeneþi, se pare toþi etnici þigani, sã se vîndã la Paris, în special în hoteluri din Port Clingnacourt sau în campingul de la Ile Saint Denis. Ancheta din Franþa a pus în evidenþã funcþionarea a douã reþele. Primul grup era condus de ªerban Merean, zis „Secretarul“, ºi Marius ªerban, care recrutau femeile din Focºani. Celãlalt, era condus de romaºcanii Vasile Gogu, zis „Delban“, de 28 de ani, ºi Constantin Boceanu, zis „Cameron“, de 29 de ani.

Martori protejaþi
Oficialii francezi au cerut autoritãþilor din România sprijin în obþinerea de informaþii privind recrutarea ºi transportul tinerelor în strãinãtate, audierea victimelor revenite în þarã ºi identificarea altor persoane care au avut tangenþã cu reþelele de trafic de persoane. Activitatea infracþionalã a început în anul 2001 ºi a încetat la începutul lui 2004. Din exploatarea sexualã a celor 160 de tinere românce, cu vîrste între 18 ºi 22 de ani, s-au obþinut sume fabuloase. ÃŽn timp, unele dintre pãrþile vãtãmate au reuºit sã ajungã înapoi în România, însã o parte au rãmas în Franþa ºi beneficiazã de ceea ce noi ºtim doar din filme, adicã de un program ultrasofisticat de protecþie a martorilor. Audiate în cauzã, acestea au relatat cã, odatã ajunse în Paris, li se fãcea cunoscut cu ce aveau sã se ocupe, iar cele care refuzau erau maltratate. Fetele erau obligate sã obþinã fiecare echivalentul a cel puþin 150 de euro pe noapte, astfel încît, la un calcul simplu, rezultã cã „afacerea“ proxeneþilor era extrem de profitabilã. Reþelele erau bine organizate ºi cu ramificaþii care acþionau, în faza de început, în România, iar apoi în strãinãtate. Munca în cooperare a anchetatorilor români cu cei francezi a dat roade, în sensul cã învinuiþii români au fost condamnaþi. O parte dintre cei gãsiþi în þarã sînt în curs de judecatã, iar, în cazul altora, ancheta este în plinã desfãºurare. Pe parcursul anului trecut, procurorii DIICOT au trimis în judecatã alþi doi acuzaþi în „dosarul Franþa“, Corneliu Stan ºi Marian Claudiu Irimia, procesul aflîndu-se pe rolul Tribunalului Judeþean Neamþ. ÃŽn sarcina acestora a fost reþinut faptul cã, în baza înþelegilor prealabile cu capii reþelelor, s-au deplasat în Spania cu victimele unde, timp de o lunã ºi jumãtate, le-au obligat sã se vîndã în beneficiul lor. Cercetãrile în cauzã au fost îngreunate pentru cã, de la primele arestãri fãcute în Franþa, o parte dintre acuzaþi au dispãrut, mutîndu-ºi sfera de activitate în Spania sau în alte þãri din vecinãtatea spaþiului francez.

Procurorii din cadrul Biroului teritorial Neamþ al Direcþiei de Investigare a Infracþiunilor de Criminalitate Organizatã ºi Terorism Bucureºti au dat grele lovituri pe linia traficului de carne vie, dar ºi a traficului de droguri în judeþul Neamþ. În 2005, au fost soluþionate 113 dosare din categoriile menþionate, 30 finalizîndu-se cu rechizitoriu. Au fost trimiºi în judecatã 42 de inculpaþi, din care 21 erau în stare de arest preventiv. 11 dintre învinuiþi au fost deferiþi justiþiei pentru trafic de droguri, iar 8 erau acuzaþi de trafic de persoane ºi proxenetism. Parte dintre aceºtia au fost, deja, condamnaþi la închisoare.

Articol afisat de 2131 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective