Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Aqua Calor, partener al municipalitãþii în modernizarea sistemului termic

Aqua Calor, partener al municipalitãþii în modernizarea sistemului termic

• angajaþii societãþii vor reface „recensãmîntul“ apartamentelor debranºate • Aqua Calor continuã proiectul de montare a centralelor termice din apartamentele situate în blocurile în care s-au produs debranºãri în masã • în acest an, modernizarea sistemului termic va ajunge la 80% •

Asigurarea confortului termic al populaþiei la preþuri suportabile - în contextul preconizatei dispariþii a subvenþiilor la cãldurã - reprezintã, pentru autoritãþile locale, o prioritate pentru acest an.
Actualul sistem termic al municipiului, uzat moral ºi fizic, a produs mari pierderi, costurile fiind resimþite din plin de populaþie. Acesta a fost ºi motivul pentru care mai bine de jumãtate din proprietarii de apartamente au preferat, în ultimii ani, sã se debranºeze, mulþi montîndu-ºi centrale termice proprii, iar alþii preferînd sã suporte condiþiile vitrege ale sezonului friguros, ori sã foloseascã alte surse de încãlzire. În municipiul Piatra Neamþ, au rãmas cuplate la sistemul centralizat doar 17.000 din cele circa 37.000 de apartamente. Decuplãrile de la sistemul centralizat au produs serioase dezechilibre, raportul calitate/ preþ fiind unul total dezavantajant pentru cetãþeni.

O necesarã reevaluare a situaþiei debranºãrilor
Proiectul de modernizare a sistemului termic din Piatra Neamþ a fost început anul trecut, lucrãrile derulîndu-se în interioare, din cauza timpului friguros. Partener important al Primãriei Piatra Neamþ în realizarea acestui obiectiv este societatea de interes local Aqua Calor. Aceasta s-a ocupat de identificarea situaþiei din teren, furnizînd datele care stau la baza proiectului. „Au fost montate noile cazane în clãdirile vechilor centrale termice de cvartal. Lucrãrile nu s-au putut desfãºura decît în interioare, din cauza timpului friguros. Noi asigurãm tranziþia de la vechiul la noul sistem. ÃŽn prima etapã, prioritãþile în montarea noilor centrale termice au fost asociaþiile care ºi-au achitat datoriile pentru utilitãþile consumate. O problemã este reprezentatã de societãþile comerciale care au fost cuplate la vechile centrale de cvartal ºi care, în condiþiile noului sistem, vor trebui sã-ºi gãseascã singure soluþii“, a declarat Radu Stâncescu, managerul de proiect al societãþii Aqua Calor.
Potrivit aceleiaºi surse, se va trece la o reevaluare a situaþiei debranºãrilor, unele dintre acestea, fãcute anul trecut, nefiind anunþate societãþii producãtoare ºi furnizoare de agent termic ºi apã caldã menajerã, preconizîndu-se, de asemenea, o nouã serie, odatã cu încãlzirea vremii.

80 % din noile centrale termice, montate în acest an
Intervalul de timp rezervat implementãrii proiectului de modernizare a sistemului termic al municipiului este de 3 ani, proiectarea ºi echipamentele costînd circa 270 miliarde de lei, din valoarea totalã de 400 miliarde de lei. „ÃŽn prima etapã, au fost montate 10 centrale termice, în clãdirile celor vechi, iar în a doua vor fi instalate încã 12. Acestea vor deservi 43 de blocuri. ÃŽn Piatra Neamþ, 569 de blocuri au rãmas cuplate la sistemul centralizat. Etapa a III-a prevede montarea a încã 80 de centrale termice, în containere construite lîngã blocuri. Se aºteaptã încãlzirea vremii, în vederea turnãrii platformelor de beton. ÃŽn acest an, proiectul va fi implementat în proporþie de 80 %“, a subliniat Elena Boengiu, reprezentantul Consiliului Local Piatra Neamþ în Adunarea Generalã a Acþionarilor de la societatea Aqua Calor.

Montare de centrale termice de apartament, cu sprijinul Aqua Calor
Trecerea la noul sistem termic va presupune existenþa unei societãþi care sã asigure service-ul noilor centrale, ºi chiar de citirea consumurilor. În cadul întîlnirilor organizate de cãtre autoritãþile locale cu cetãþenii din Piatra Neamþ, aceºtia au fost de pãrere cã cea mai potrivitã, avînd în vedere îndelungata sa experienþã în domeniu, ar fi societatea Aqua Calor.
Avînd în vedere dificultãþile cu care se confruntã cetãþenii care deþin apartamente în blocuri în care s-au produs debranºãri în masã, societatea de interes local a început, anul trecut, sã implementeze un proiect de montare a centralelor termice de apartament. „Noi am identificat, în localitate, circa 159 de apartamente aflate în aceastã situaþie. Interesaþi s-au arãtat 14 cetãþeni cãrora le-am ºi montat centrale. Poate cã mulþi dintre cei care ar fi fost interesaþi au fost descurajaþi, într-o anumitã mãsurã, de traseul birocratic. Alþii, au manifestat pur ºi simplu neîncredere. ÃŽnsã, credem cã numãrul celor interesaþâi va creºte, în urmãtoarea perioadã. Soluþia montãrii centralelor termice de apartament va rãmîne singura soluþie pentru blocurile care nu vor putea beneficia de noul sistem. ÃŽn aceastã situaþie se vor afla cele în care procentul branºaþilor este de sub 30 %. Cei cãrora le-am montat centrale termice de apartament plãtesc rate lunare de 600 mii de lei, timp de 5 ani, fãrã dobînzi. ÃŽncheierea contractelor pentru furnizarea gazului metan, cu taxele aferente, au reprezentat un efort fãcut de aceºtia. Noi am asigurat manopera gratuitã“, a afirmat managerul Radu Stâncescu.
FOTO: Centrale container

Articol afisat de 1645 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective