Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 29 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Securiºti printre parlamentari?

Securiºti printre parlamentari?

• „mi-e greu sã spun dacã mã aºtept sã fie ºi parlamentari din Neamþ pe listele foºtilor colaboratori ai Securitãþii, dar Bãsescu ºtie ceva, dacã a deschis subiectul“, considerã Ioan Munteanu, deputat PSD de Neamþ • „nu pot da nume, dar ºtiu sigur cã, dintre parlamentarii din Neamþ, au fost ºi informatori“, a afirmat deputatul liberal Vasile Pruteanu •

Preºedintele Traian Bãsescu a ieºit, recent, la scenã deschisã, prognozînd foarte multe „surprize“ privind persoanele care au colaborat cu Securitatea ºi care vor fi descoperite în dosarele predate Consiliului Naþional pentru Studierea Arhivelor Securitãþii. El a afirmat cã, din cele 1,3 milioane de dosare predate CNSAS, este imposibil sã nu fie ºi dosare de politicieni.
Pornind de declaraþia preºedintelui României, reporterii ziarului „Monitorul de Neamþ“ au realizat un sondaj de opinie în rîndul parlamentarilor nemþeni. Majoritatea au evitat sã se pronunþe în privinþa posibilitãþii ca unii dintre colegii lor din teritoriu sã aparã pe lista foºtilor colaboratori ai Securitãþii, susþinînd, pe de altã parte, cã niciunul dintre ei nu intrã în aceastã categorie.
Reprezentanþii Puterii susþin cã, în mod cert, la Neamþ vor fi gãsiþi foºti colaboratori ai Securitãþii printre parlamentarii din ultimii 15 ani.

„Apreciez cã noile prevederi legale nu mai permit trierile ºi protecþiile“
Deputatul PSD de Neamþ, Ioan Munteanu, a declarat cã preºedintele Traian Bãsescu ºtie sigur ceva, cîtã vreme face asemenea afirmaþii: „Traian Bãsescu este un jucãtor adevãrat. Sînt convins cã are informaþii ºi cã ºtie ceva, atunci cînd face astfel de anunþuri. Personal, nu mã va afecta în nici un fel prezentarea numelor parlamentarilor care au colaborat cu Securitatea, întrucît nu voi apãrea, în nici un caz, pe acele liste. Pot fi verificat atît eu, cît ºi familia mea ºi multe generaþii ale familiei din care provin, cã nu va fi nici o surprizã. Apreciez cã noile prevederi legale nu mai permit trierile ºi protecþiile. Acum se poate cãuta «adînc» în dosarele Securitãþii ºi vor fi cunoscuþi informatorii din toate domeniile. Mi-e greu sã spun dacã mã aºtept sã fie ºi parlamentari din Neamþ pe listele foºtilor colaboratori ai Securitãþii, dar Bãsescu ºtie ceva, dacã a deschis subiectul“.
Un alt reprezentant al Opoziþiei, deputatul Ioan Bivolaru, a dat ca sigurã absenþa numelor colegilor sãi parlamentari din formaþiune politicã nemþeanã, neputînd, însã, susþine acelaºi lucru despre cei din alte partide, care nu îi sînt apropiaþi : „Din Partidul Social Democrat, în mod sigur nu va fi nici un parlamentar care sã fi colaborat cu Securitatea. Nu acelaºi lucru pot spune despre ceilalþi parlamentari nemþeni, pe care nu-i cunosc foarte bine. Nu pot vorbi despre ei, cîtã vreme unii sînt noi ºi nu le ºtiu trecutul“.
Senatorul PRM de Neamþ Viorica Moisuc este de pãrere cã nu doar în Parlament, ci ºi în Guvern sînt informatori ai fostei Securitãþi, însã a evitat sã îºi exprime opinia în privinþa posibilei prezenþe pe aceste liste a parlamentarilor nemþeni. Ce se va întîmpla cu cei vizaþi? În opinia sa, nimic în afara condamnãrii morale.

„Sînt de acord cu verificarea dosarelor“
ªerban Strãtilã, senator PNL de Neamþ, a declarat cã porneºte de la premisa cã preºedintele Traian Bãsescu este un om informat, motiv pentru care nu a dorit sã îi comenteze afirmaþiile, dar s-a declarat de acord cu publicarea numelor foºtilor informatori, considerînd cã este potrivit ca în toate instituþiile sã se facã asemenea verificãri. „PNL a propus un proiect de lege privind funcþionarea CNSAS ºi sperãm sã se facã luminã în ceea ce priveºte numele foºtilor colaboratori. Cred cã se va merge cu verificãrile în toate instituþiile României, nu numai în Parlament“.
Chiar dacã a evitat sã dea nume de persoane, ori formaþiuni politice „pãtate“, deputatul PNL, Vasile Pruteanu, ºi-a afirmat convingerea cã printre parlamentarii nemþeni, din ultimii 15 ani, existã ºi foºti informatori: „Sînt de acord cu verificarea dosarelor, aºa cum a propus preºedintele Traian Bãsescu, ºi susþin sã fie verificaþi în special deputaþii ºi senatorii, pentru cã oamenii trebuie sã ºtie pe cine au votat ºi au trimis în Parlament. Dacã se vor face verificãri ale parlamentarilor de Neamþ din '91 încoace, sînt convins cã vor fi descoperiþi colaboratori ai Securitãþii. Nu pot da nume, dar ºtiu sigur cã, dintre parlamentarii din Neamþ, au fost ºi informatori“.

Articol afisat de 1594 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective