Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Rãscoalã pentru stareþul Iustin

Rãscoalã pentru stareþul Iustin

• noul stareþ al Mãnãstirii Petru Vodã a fost agresat • „De ce nu-l lãsaþi în pace pe pãrintele Iustin? Vreþi sã-l omorîþi? Hoþilor! Masonilor!“, a tunat mulþimea • aceste replici au fost auzite cînd s-a încercat sã se dea citire schimbãrii pãrintelui Iustin din funcþia de stareþ •

Mãnãstirea Petru Vodã, recunoscut lãcaº de liniºte ºi pace dumnezeiascã, a fost, duminicã, 2 aprilie 2006, loc de rãzmeriþã al celor aproape o mie de credincioºi, prezenþi la slujbã. Aceºtia au contestat cu vehemenþã numirea noului stareþ, în persoana ieromonahului Lavrentie Carp, care, prin decizia IPS Daniel, urmeazã sã ia locul pãrintelui Iustin. De altfel, noul stareþ a simþit pe pielea sa furia mulþimii care nu s-a sfiit sã-l agreseze.
ÃŽncã de la începutul slujbei religioase, plutea o sãmînþã de revoltã faþã de anunþata hotãrîre a Mitropoliei Moldovei ºi Bucovinei. Sfînta liturghie a avut, totuºi, loc într-un climat spiritual de excepþie, cîntãrile ºi rugile monahilor înãlþîndu-se, parcã mai mult ca-n alte dãþi, pînã spre ceruri. Asta însã nu pentru mult timp, ci pînã la momentul cuvîntãrii de cãtre arhimandritul Pavel Toderiþã, exarhul de Neamþ, a predicii de încheiere a slujbei, cînd, mai întîi din curtea mãnãstirii ºi mai apoi chiar din interiorul bisericii, au rãsunat huiduielile mulþimii dezlãnþuite. La acestea, s-au adãugat ºi vorbele unor cãlugãri care au cerut socotealã reprezentanþilor oficiali ai clerului pe tema numirii noului stareþ ºi a motivului de scoatere din funcþia monahalã a pãrintelui Iustin Pîrvu. „Ce urmãriþi prin aceastã schimbare? De ce nu-l lãsaþi în pace pe pãrintele Iustin? El este om al locului ºi ctitorul mãnãstirii. Vreþi sã-l omorîþi? Hoþilor! Masonilor!“, au rãsunat vorbele din mulþime.
ÃŽnaltele feþe religioase, reprezentanþi oficiali ai instituþiilor bisericeºti, prezente la Petru Vodã cu prilejul ceremoniei de schimbare a stãreþiei mãnãstirii, au fost aprig luate la rost. Au urmat minute în ºir de derutã generalã. Strigãtele ºi huiduelile s-au înteþit, iar starea de isterie a mulþimii ameninþa sã degenereze într-un scandal de proporþii. Asta pînã la apariþia în faþa altarului a pãrintelui Iustin, cînd liniºtea a început sã-ºi facã uºor, uºor simþitã prezenþa în bisericã. O bunã parte dintre credincioºi au început sã sloboadã lacrimi de durere. „Pãrintele nostru drag, nu ne pãrãsi. Vã vrem aici pînã la sfîrºitul vieþii“, au spus oamenii, ce trãiau momente de mari emoþii, ce s-au transmis imediat de la unul la altul, creînd o atmosferã de suferinþã comunã. Pãrintele Iustin i-a binecuvîntat ºi apoi a trecut la prezentarea unui cuvînt, ce se vedea a fi pregãtit special pentru oficierea ceremoniei de schimbare a stãreþiei. Numai cã neîncrederea oamenilor, pe tema faptului cã decizia de a-ºi alege un succesor ar fi aparþinut pãrintelui Iustin, a pornit o nouã explozie de vorbe. „Nu este adevãrat. De ce nu ne spuneþi cã ei v-au hotãrît sã pãrãsiþi stãreþia? Pentru a cîta oarã vã condamnã sfinþia-voastrã, comuniºtii? Nu vã lãsãm sã plecaþi“.
ªi totuºi, cu greu, pãrintele Iustin a fãcut faþã valului de vociferãri din public, cã oamenii nu voiau nici în ruptul capului sã înþeleagã vorbele spuse cu duhul blîndeþii la adresa noului stareþ. „Mãi, oameni buni. Nu vã gîndiþi la mine, ci gîndiþi-vã la forþa harului lui Dumnezeu care ne ocroteºte. Eu, mîine, dacã mor, trebuie sã vinã cineva. Acum, în momentul acesta, dacã eu plec din viaþã, cine rãmîne aici? Eu vã cred pe dumneavoastrã, dar momentele acestea de astãzi au fost prea sublime, a fost o slujbã prea frumoasã, cîntãrile s-au înãlþat la ceruri, ei cum rãspundeþi dumneavoastrã prin huiduielile acestea? Astãzi, aici, s-au împãrtãºit atîtea suflete, cum respectãm noi acest moment ca buni creºtini?“, a fost ruga spre liniºte adresatã mulþimii de protosinghelul Iustin, stareþul Mãnãstirii Petru Vodã, care, cu dese întreruperi, a reuºit totuºi sã prezinte întreg cuvîntul sãu mulþimii.

Dreptate cu pumnii
Curios a fost faptul cã, afarã, clocotul de furie al mulþimii a continuat. S-a scandat minute în ºir „Pãrintele Iustin“, iar încercarea feþelor bisericeºti de a pãrãsi altarul s-a lovit de agresivitatea mulþimii care, pentru mai mult de o orã, a sechestrat, pur ºi simplu, feþele bisericeºti ce reprezentaserã la Petru Vodã instituþiile înaltului cler. ÃŽntre timp, furia unei pãrþi a enoriaºilor s-a revãrsat asupra noului stareþ, tînãrul Lavrentie Carp, care, în drumul sãu spre chilie, a fost agresat fizic. Ba, mai mult, au fost loviþi ºi pãrinþii acestuia care au încercat sã-l apere. „Sã ieºiþi de aici. Afarã! Sã meargã acasã la mã-sa, cã are bani ºi sã facã ºi el o mãnãstire, dacã vrea stãreþie, cum a fãcut Pãrintele Iustin. Eºti un adevãrat Iuda! Huoo! Masonilor!“. Cam aºa sunau vorbele slobozite. Grija credincioºilor faþã de fostul stareþ pe care, pe bunã dreptate, mulþimea de enoriaºi îl considerã un adevãrat sfînt al ortodoxiei româneºti ºi un mare duhovnic, a fost pusã ºi pe seama lipsei de experienþã a succesorului, mai cu seamã cã Schitul Petru Vodã constituie un adãpost creºtinesc pentru copiii sãrmani, oameni bolnavi ºi bãtrîni neputincioºi. „Cine o sã se mai ocupe de ei? Cei 36 de copii internaþi la mãnãstire o sã ajungã «copii ai strãzii». Au sã punã taxã de dormit în mãnãstire, ca la Durãu“, au spus oamenii. ªi, totuºi, pînã la urmã, dupã destul timp de aºteptare, cei sechestraþi în altar au fost eliberaþi cu ajutorul poliþiei ºi conduºi la masã în strigãtele ºi huiduielile mulþimii. ªi-n aceastã acþiune, o contribuþie a avut-o pãrintele Iustin în faþa cãruia ºi cei mai agresivi enoriaºi ºi-au plecat faþa. Numai cã, deºi trecuse oarece vreme de la ceasurile amiezii ale celei de-a IV-a duminici a Postului Mare, oamenii pãrãseau curtea mãnãstirii cu greu. Mulþi dintre ei voiau sã asiste la plecarea oaspeþilor oficiali ai bisericii ºi, o datã cu ei, ºi pe noul stareþ, cu familie cu tot. ÃŽn dupã-amiaza de ieri, oamenii nu ºtiau ce sã-þi rãspundã, dacã numirea viitorului stareþ avusese loc ori ba. „Dacã cele decise de Mitropolie rãmîn valabile, aici, la Mãnãstirea Petru Vodã, nu va mai fi pentru mult timp liniºte ºi pace“, a afirmat, printre altele, un intelectual al locului, profesorul Dorel Rusu, ce asistase cu durere în suflet, ieri, la întreaga rãzmeriþã.

Articol afisat de 3303 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective