Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primar bun de platã

Primar bun de platã

• primarul Adrian Diaconu este obligat sã plãteascã aproape un miliard de lei, prejudiciu pus în „cîrca“ sa de Curtea de Conturi • alþi doi funcþionari, fostul ºi actualul secretar, sînt ºi ei puºi sã plãteascã pentru neglijenþã în serviciu •

O hotãrîre judecãtoreascã definitivã ºi irevocabilã, a Curþii de Apel Bacãu, din 21 martie 2006, a obligat pe primarul comunei Cordun, Adrian Diaconu, sã plãteascã suma de 825 milioane lei, cu titlu de prejudiciu ºi foloase nerealizate, ca urmare a neglijenþei în serviciu, prin neînscrierea pe tabelul creditorilor, în dosarul de faliment al SC SUGTC SA Roman, firmã care avea de platã impozite ºi taxe locale. În acelaºi timp, unitatea a fost angajatã sã execute lucrãri de escavaþie pe raza comunei, dar, în timpul procesului, nimeni nu a putut face dovada executãrii unor astfel de lucrãri. Alþi doi funcþionari publici, respectiv Sofia Ruginosu, fost secretar al Primãriei Cordun, ºi Vasile Nãstase, actualul secretar, au fost puºi ºi ei sã achite în solidar suma de 525 milioane lei. Acestora le-a fost reþinutã în sarcinã neglijenþa de a nu fi formulat recurs împotriva unei sentinþe civile, prin care lichidatorul judiciar, care reprezenta societatea SUGTC, a solicitat, din contul Primãriei, suma de 780 milioane lei. Aceasta reprezintã contravaloarea unor facturi în sumã de 270 milioane lei, iar diferenþa penalitãþi. Pentru neachitarea facturilor la sumele imputate au fost calculate de cãtre Curtea de Conturi ºi foloase nerealizate. Urmeazã ca, pînã la achitarea integralã a debitului, de cãtre cei gãsiþi vinovaþi de instanþã, sã fie calculate ºi dobînzi de 8,25% (dobînda de referinþã a BNR).
Procesul a fost declanºat urmare a unui control al Curþi de Conturi, din 17 decembrie 2004, care a constatat, la Primãria Cordun, pagube în valoare de 1,5 miliarde de lei, care ar fi fost fãcute din vina celor trei salariaþi ai Primãriei Cordun.
Ca urmare a Raportului întocmit a fost sesizatã Secþia Comercialã ºi Contencios, de cãtre procurorul financiar al Curþii de Conturi Neamþ, Florica State Sãrãþeanu. Instanþa de fond a Tribunalului Judeþean Neamþ a reþinut de platã, în sarcina primarului Adrian Diaconu, a ex-contabilei ºefe, Aritimisia Ciuchinã, fostã Rotariu, suma de 825 milioane de lei, iar în sarcina Sofiei Ruginosu, fostã secretarã ºi a actualului secretar, Vasile Nãstase, suma de 525 milioane de lei. Toþi cei patru salariaþi au formulat recurs împotriva sentinþei la Curtea de Apel Bacãu.

Disculpãri
Ex-contabila ºefã, Aritimisia Ciuchinã, scoasã din culpã de instanþa de apel, apreciazã cã justiþia ºi-a fãcut treaba. „Este bine cã instanþa de apel ºi-a fãcut datoria. Considerîndu-mã nevinovatã, am formulat, în termen legal, recurs împotriva sentinþei civile, care nu mi-a fost comunicatã la domiciliu. Dupã ce am citit sentinþa instanþei de fond, am constatat cã foarte multe documente pe care eu le depusesem la dosar, drept probe, nu au fost reþinute de cãtre aceasta. ÃŽn aceste condiþii, am venit cu probe în instanþa de apel, care m-a scos din culpã. Am dovedit cã eu, în calitatea pe care am avut-o, de ºef al serviciului financiar-contabil, mi-am fãcut datoria, înºtiinþînd, în scris, prin adresa numãrul 5116/13 noiembrie 2003, atît pe lichidatorul judiciar, SC «Elva Cont» SRL Neamþ, cît ºi pe judecãtorul sindic din cadrul Tribunalului Comercial Neamþ, cã SC SUGTC SA figura în evidenþele Primãriei Cordun cu debite în sumã de 525 milioane de lei. Adresa menþionatã am trimis-o prin poºtã, ca scrisoare recomandatã, cu numerele 225 ºi 226, din 13 XI 2003, aceasta fiind proba care a fost decisivã în scoaterea mea din culpã“, a declarat Aritimisia Ciuchinã. ÃŽn aceste condiþii instanþa de apel a fãcut responsabil de acest prejudiciu pe Adrian Diaconu, fiind atrasã ºi responsabilitatea Sofiei Ruginosu ºi a lui Vasile Nãstase, ca secretari, ce ar fi avut obligaþia profesionalã a apãrãrii în instanþe a patrimoniului unitãþii administrativ teritoriale.
Adrian Diaconu a declarat cã nu poate face comentarii pe marginea unei hotãrîri, ce nu a fost, încã, motivatã. „Vom discuta atunci cînd voi primi hotãrîrea. Oricum nu este adevãrat ceea ce-mi spuneþi dumneavoastrã. Sumele pe care le avem de platã sînt mult mai mici“, a declarat, laconic, primarul comunei Cordun. De menþionat faptul cã primarul nu s-a prezentat la nici un termen de judecatã la Curtea de Apel Bacãu, fiind reprezentat doar de avocata Cristina Flenchea, consilier judeþean PSD, de la Cabinetul Individual de Avocaturã Ioan Chelaru.
Atît Sofia Ruginosu, cît ºi Vasile Nãstase apreciazã cã sînt nevinovaþi. „N-am vãzut hotãrîrea, aºa cã nu pot face nici o declaraþie. Eu nu mai eram secretarã la 1 august 2004. Trebuie sã existe cale de atac. Nu ºtiu, n-am vãzut, nu pot sã vã spun nimic... Nimeni nu a ºtiut cã trebuie fãcut recurs, pentru cã hotãrîrea aceea era bunã. SUGTC fãcuse lucrãrile, iar Primãria trebuia sã facã plata. La vremea cînd a fost procesul cu SUGTC, Primãria a recunoscut cã s-au fãcut lucrãri, dar, dupã aceea, au dispãrut facturile. Le-a luat doamna contabilã Artimisia ºi le-a încuiat în dulap. Cînd a venit Curtea de Conturi s-a spart dulapul ºi s-au scos documentele. La ce sã faci recurs, la o citaþie pe care a scris primarul, Nãstase ºi nu mai ºtiu cine, acolo? Documentele erau în dulap la contabila ºefã, inclusiv facturile acelea la care trebuia fãcutã plata. Este rechematã la serviciu cã a cîºtigat procesul cu datul afarã? Or sã aibã ce au meritat, numai cã suferã ºi alþii, nevinovaþi, pe lîngã ei. El (primarul n.red.) n-a fost în stare sã fie mînã de fier ºi sã punã piciorul în prag ºi sã facã ce vrea ea... a lãsat-o ºi a fãcut ºi iacã-tã ce a ieºit... Nimeni n-a vãzut nimic. Nu s-a putut face recurs la hotãrîrea aceea, atîta timp cît nu era nici un document, nu a vãzut nimeni nimic. El a luat hotãrîrea, a dus-o, a pus-o definitivã. Nu ºtiu ce a fost acolo, nu pot eu sã zic, dar... mã rog... a dus-o la executor ºi executorul a ºi pus-o în aplicare ºi le-a plãtit 780 de milioane“, a declarat Sofia Ruginosu. Secretarul Vasile Nãstase a spus ºi el cã nu a intrat în posesia hotãrîrii. „N-am primit nimic. Sãptãmîna aceasta sînt plecat la Bacãu, la niºte cursuri de protecþie civilã ºi voi vedea ce voi face. Voi vedea ce cãi de atac mai sînt. Nu era în sarcina mea sã formulez recurs. Eu nici nu eram acolo. Eu am mers (la Cordun n.red.) în 2004, iar problema asta era din 2003. Nu ºtiu cum s-a ajuns la asta. Nu cred cã voi plãti“, a spus Vasile Nãstase.

Articol afisat de 3756 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Engelsgleich la data 03.04.2006 04:58
Justitia s-a trezit!
Era si timpul ca justitia sa isi deschida ochii si sa isi dea seama ca aceste localitati au fost transformate de primari in propriile mosii, mai ales ca in ultimii ani ei au furat miliarde. E cazul sa mai dea si inapoi!!!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective