Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Episcop întîmpinat cu lacãt pe poarta Mãnãstirii „Sfîntul Vasile“

Episcop întîmpinat cu lacãt pe poarta Mãnãstirii „Sfîntul Vasile“

• o femeie din Bodeºti a pus lacãt pe intrarea în mãnãstirea din Bodeºti • lacãtul a fost spart de stareþul lãcaºului de cult • pentru ca discuþiile sã nu degenereze, a fost solicitatã intervenþia mascaþilor •

Un conflict care mocneºte de mai mult timp în jurul Mãnãstirii „Sfîntului Ierarh Vasile cel Mare“ din Bodeºti a rãbufnit, duminicã dimineaþã, în chiar ziua în care lãcaºul de cult a primit vizita episcopului Calinic Botoºãneanul. Elena Iovu, o localnicã din Bodeºti care susþine cã deþine terenul pe care se ajunge la mãnãstire, a pus lacãt pe intrarea principalã. Reprezentanþii comunitãþii monahale au spart lacãtul pentru a intra în lãcaºul de cult, iar, pentru a nu se ajunge la o escaladare a conflictului, au fost solicitaþi luptãtorii de la Detaºamentul Poliþiei pentru Intervenþie Rapidã. Dupã sosirea poliþiºtilor, susþinãtorii Elenei Iovu, cîteva zeci de persoane, au început sã parlamenteze cu autoritãþile, pentru a încerca sã-ºi demonstreze dreptatea, în vreme ce cîteva sute de credincioºi au asistat la slujba oficiatã de episcopul vicar al Arhiepiscopiei laºilor. Dacã ieri conflictul a fost dezamorsat, rãmîne de vãzut ce se va întîmpla în continuare, în condiþiile în care ambele tabere s-au declarat hotãrîte sã meargã pînã în pînzele albe pentru a-ºi impune punctul de vedere. ÃŽn ceea ce priveºte autoritãþile, dacã misiunea poliþiºtilor s-a încheiat în momentul în care au reuºit sã restabileascã liniºtea, primarul de Bodeºti, Ioan Macovei, a declarat cã aºteaptã ca instanþa sã se pronunþe, el neputînd interveni în vreun fel pînã atunci.

Rãzboi ºi pe teren, ºi în instanþã
Conflictul de la Bodeºti este mai vechi, ajungînd ºi în instanþã. Supãrarea Elenei Iovu a pornit de la faptul cã, spune ea, dupã ce a terminat mãnãstirea, fiind ajutatã de cîteva maici, conducerea Bisericii a trimis acolo mai mulþi cãlugãri, conduºi de stareþul Ierom leronim Andrescu, iar mãicuþele ar fi fost date afarã. Mai mult, femeia a declarat cã acestea ar fi fost bruscate ºi ameninþate, ea însãºi primind ameninþãri cu moartea. „Au spart lacãtele de la chilii (anul trecut n.r.), au scos afarã mãicuþele, au pus yale noi ºi toate lucrurile au rãmas în chilii. Le-au ameninþat cã, dacã intrã în mãnãstire, le omoarã ºi le dã foc. Eu eram în ziua respectivã plecatã la Tîrgu Mureº. Cînd m-am întors, am fost la mãnãstire ºi m-am întîlnit cu Andreescu Ioan (stareþul mãnãstirii n.r.). Eu am vrut sã intru în bisericã, dar el mi-a zis sã nu intru, pentru cã sînt cãlugãrii agresivi. Atunci n-am intrat, dar a doua zi am depus o plîngere la Poliþie, la care nu am primit rãspuns nici la ora actualã. De atunci, mereu probleme: mi-au folosit lemnele, mi-au cules din grãdinã, mi-au consumat curentul. (...) Astãzi, vãzînd cã nu mi se dã nici un drept, m-am consultat ºi eu cu oamenii ºi am zis: dacã nu mi se dã nici un drept, hai sã facem altfel, sã vedem ce se întîmplã. Eu nu doresc sã fiu patroanã aici, cum zic unii ºi alþii, dar nu vreau ca, acum, sã fiu scoasã ca un cîine în stradã cu maicile care au muncit zi ºi noapte. Astãzi, am pus lacãt pe uºã pentru cã este proprietatea mea, este gardul meu, cu autorizaþie de construcþie pe numele meu. Singurul lucru pe care îl doresc, cã de asta am ºi închis porþile, este sã duc lucrãrile la sfîrºit, fãrã sã fiu deranjatã de cei care spun cã mã omoarã ºi îmi dau foc“, a susþinut Elena Iovu.

Acuze de erezie
Stareþul mãnãstirii din Bodeºti a afirmat cã a spart lacãtele pentru a permite credincioºilor sã ajungã la slujbã. El a acuzat-o pe Elena Iovu cã ar face parte dintr-o sectã. „Dimineaþã, era pus lacãtul pe poartã. Oamenii erau la bisericã, iar familia Iovu erau acasã. Am spart primul lacãt ºi am dat drumul la porþi, pentru ca oamenii sã meargã la bisericã. Apoi, a venit a doua oarã, cu niºte femei cu care face parte din secta Biserica Secretã ºi au pus al doilea lacãt pe poartã. Am vrut sã-l sparg, dar a pus mîna pe lacãt, spunînd cã sã dau în ele. Am aºteptat sã vinã poliþiºtii ºi am spart ºi al doilea lacãt“. Cît priveºte terenul, stareþul de la Bodeºti a declarat: „Terenul pe care se ajunge la mãnãstire este al ei, dar, conform legii, cînd se doneazã un teren, se dã ºi drept de servitute (de acces n.r.). Noi sîntem, în prezent, în proces pe aceastã problemã. Altã cale de acces nu existã“, a mai menþionat Ierom leronim Andrescu.
În biroul primarului de Bodeºti, unde au mers poliþiºtii ºi Elena Iovu, lucrurile au fost nuanþate. Terenul pe care se face accesul cãtre lãcaºul de cult din Bodeºti este al femeii, conform actelor prezentate, iar ea susþine cã nu le-a dat voie cãlugãrilor sã meargã pe drumuºorul care-i strãbate tarlaua, pentru a ajunge la bisericã. Mai mult, Elena Iovu a declarat cã ar exista ºi o altã cale de acces, e drept neamenajatã, dar care ar putea fi folositã. Dacã a fost sau nu o înþelegere pentru drept de trecere cãtre mãnãstire, prin grãdina femeii, poate fi stabilit doar de instanþã. Tot magistraþii sînt cei care se pot pronunþa pentru o eventualã cerere de servitute. Pînã atunci, conflictul rãmîne latent, existînd premise ca el sã rãbufneascã din nou, oricînd.

Articol afisat de 2893 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective