Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 3 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bagatela de cinci parale

(16)
Folosirea grupurilor de presiune pentru a rãsturna o situaþie politicã datã este o realitate a ultimei sute de ani. Reþeta nu a fost o invenþie a inteligenþei americane, cum greºit afirma domnul Ion Cristoiu. Invenþia este mult mai veche ºi aparþine Partidului Comunist (bolºevic) din Rusia ºi a fost aplicatã cu succes în octombrie 1917. De atunci, pentru o cauzã nobilã sau contra unei cauze drepte, mai ales în ultimele douã decenii, grupurile de presiune acþioneazã ca o fatalitate, dincolo de regulile care stabilesc ca lege voinþa majoritãþii.
La Paris, în anul 1968, preºedintele De Gaulle, fãuritorul Franþei postbelice, este obligat sã demisioneze, prin presiunea elevilor ºi studenþilor, deºi fusese ales de întregul popor. ÃŽn Belgrad, cîºtigã un partid alegerile, dar grupurile de presiune impun un guvern din tabãra opusã. ÃŽn Bucureºti, „duminica orbului“ din 20 mai 1990 aduce la putere un guvern FSN. „Piaþa Universitãþii“ încearcã, prin mijloace paºnice de presiune, sã rãstoarne ordinea stabilitã prin alegeri, dar ciocnirile din 13 iunie ºi mineriada din 14-15 iunie înfrîng miºcarea. La Tbilisi, cîºtigã alegerile prezidenþiale un celebru fost ministru de externe al URSS, fost comunist. Grupurile de presiune rãstoarnã paºnic rezultatul votului ºi provoacã noi alegeri, cîºtigate de un democrat filooccidental. La Kiev, cîºtigã alegerile în prima variantã un filorus, dar „revoluþia portocalie“ din Kiev îl înfrînge ºi la noile alegeri iese victorios un naþionalist ceva mai democrat decît predecesorul sãu. La Minsk, dictatorul Lukaºenko este ales preºedinte pentru a treia oarã, dupã ce modificã constituþia în interesul sãu. Intervine „piaþa“, dar forþa brutalã a miliþiei bolºevice spulberã miºcarea firavã a democraþilor din Belarus. Chiar acum, în marile oraºe ale Franþei, sindicatele, studenþii ºi elevii fac presiuni asupra parlamentului pentru a se anula o lege controversatã, cerînd guvernului sã demisioneze.
La Bucureºti, în colegiul de conducere al CNSAS este ales preºedinte, prin vot secret, magistratul Corneliu Turianu, provenit din PNÞ. Grupurile de presiune cer cu vehemenþã repetarea alegerilor ºi înscãunarea la preºedinþie a lui Constantin Ticu Dumitrescu, liderul foºtilor deþinuþi politici. Sub presiune, preºedintele Bãsescu amînã implicarea sa, perfect constituþionalã, de mediator în scandalul acesta, care totuºi vinde excelent ziarele.
Prezentînd o modalitate curentã de rãsturnare a rezultatelor unor alegeri prin forþa grupurilor de presiune, de pe poziþia observatorului interesat doar de mersul istoriei, la alþii ºi la români, nu am de gînd sã mã declar de partea cuiva. În calitate de cetãþean, scandalul CNSAS nu mã impresioneazã mai mult decît altele, atît de la modã în fericita noastrã democraþie. Este o nouã reprizã din circul ieftin la care politicienii noºtri mã fac martor fãrã sã le-o cer, de pe poziþia dumnealor, grotescã ºi departe de interesele acute ale naþiei.
Dacã procedeul grupurilor de presiune este firesc sau nu în democraþia secolului nostru rãmîne sã judece Dumnezeu. ªi istoria, la urma-urmei.

(17)
Vindem! Vindem ieftin! Vindem foarte ieftin! Vindem fier vechi, capace de canal, avioane, furnale, fier vechi, þiþei, uzine chimice, pãduri, fier vechi, fabrici de tractoare, telefoane, gaz metan, fier vechi, munþi, conºtiinþe, partide, rîuri, hidrocentrale, fier vechi, televiziuni, posturi de pîndã, uniforme militare, care de luptã, fier vechi, reþele de irigaþii, conducte diverse, fabrici de mobilã, terenuri agricole, þinuturi mãnoase, fier vechi, Banatul, punctele vamale de frontierã, clãdiri dezafectate, consilii, fier vechi, prefecturi, regiuni economice, aer curat, aur dacic in situ, dealuri rîpoase, cîmpii inundabile, oraºe-dormitor, fier vechi, icoane pe sticlã, sculpturi de Brâncuºi, picturi de Grigorescu, acuarele, pieþe publice, amintiri din copilãrie, lãutari, Mioriþa, fier vechi, iluzii, speranþe, proiecte, strãmoºi… O.K!
ªi mai vindem ieftin, foarte ieftin, cel mai ieftin, soldaþi, cãpºunari, informaticieni, infirmiere, constructori, copii geniali, soprane, eurodeputaþi, femei de serviciu, medici, muncitori policalificaþi, sondori, marinari, cãpitani de cursã lungã, aviatori, ingineri ºi studenþi superdotaþi. Îi vindem ieftin, foarte ieftin! Dacã vreþi, vi-i dãm pe de geaba, numai sã scãpãm de ei! Cu o condiþie: odatã cu ei sã cumpãraþi ºi fier vechi bun, foarte bun, cel mai bun, ieftin, foarte ieftin, cel mai ieftin!

Articol afisat de 1790 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai MANCAª)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective