Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 6 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

In Memoriam. Un romaºcan în scaunul Mitropoliei României

• Conon Arãmescu Donici (1837-1922), nãscut în satul Arãmeºti - Urzici, comuna Bahna, a fost, timp de ºapte ani, Mitropolitul României ºi Ungro-Vlahiei • din cauza imixtiunilor politice ale Partidelor Conservator ºi Liberal în Biserica Ortodoxã, romaºcanul s-a retras, ducînd o viaþã de ascet, într-o chilie de la Mãnãstirea Cernica • soþia unui strãnepot al marelui Mitropolit, domiciliatã în Roman, a evocat personalitatea acestuia, aºa dupã cum a aflat-o de la socrii sãi •

Puþini dintre credincioºii ortodocºi romaºcani cunosc faptul cã, între anii 1912-1919, Conon Arãmescu Donici, nãscut în satul Arãmeºti-Urzici, comuna Bahna, a fost Mitropolit prim al României ºi Ungro-Vlahiei. Este un act de dreptate, pentru a readuce în memoria contemporanilor un mare ierarh, cu rãdãcini romaºcane, slujitor cu mare credinþã al Bisericii Ortodoxe Române, pe care unii l-au uitat, iar alþii nici n-au auzit de el. Cu ajutorul preotului Protopop Florin Þuscanu ºi al Licheriei Aramã, o rudã a distinsei personalitãþi a vieþii religioase, la vîrsta de 84 de ani, am reuºit sã aflãm povestea zbuciumatã a celui care a fãcut atîta cinste urbei. „Deºi personalitatea sa este astãzi prea puþin cunoscutã, cercetîndu-i viaþa ºi mai ales fructuoasa activitate desfãºuratã la Iaºi, la Roman, la Huºi, iar mai apoi la Bucureºti, ca mitropolit al României, vom descoperi un mare ierarh, care a scris pagini luminoase, în cartea istoriei Biserici noastre strãmoºeºti, mergînd pe urmele vredinicilor vlãdici ce i-a odrãslit pãmîntul Moldovei. Pomenirea acestui ilustru ierarh este un eveniment de preþuire ºi recunoºtinþã, este un act de dreptate, de cultivare a demnitãþii noastre de fii ºi slujitori ai Bisericii Ortodoxe, pe care a slujit-o cu devotament ºi credinþã într-o perioadã grea din zbuciumata istorie a neamului românesc. Cinstindu-i memoria, am pãºit tainic pe urmele lui, descoperind rãdãcinile într-un sãtuc rãzeºesc, cu un trecut strãlucit din preajma Romanului, satul Arãmeºti-Urzici, comuna Bahna. La începutul secolului XX, viaþa bisericeascã din acea vreme s-a confruntat cu mari neajunsuri, datorate în parte ºi amestecului necontenit al partidelor politice în treburile interne ale Bisericii. Drept urmare, trei mitropoliþi au fost nevoiþi sã pãrãseascã scaunul: Ghenadie Petrescu, Athanasie Mironescu ºi Conon Arãmescu Donici la data de 1 ianuarie 1919, spre paguba vieþii spirituale ºi spre adînca dezamãgire ºi întristare a clerului ºi mirenilor. Chiar dacã a suferit atîtea nedreptãþi din partea unei laturi negative ºi conservatoare din viaþa Bisericii ºi politicii vremii sale, iatã cã, dupã aproape un secol, istoria nepãrtinitoare l-a aºezat acolo unde-i este locul“, a declarat protopopul Florin Þuscanu.
Romaºcanca Licheria Aramã, aflatã, la rîndul ei, la venerabila vîrstã de 84 de ani, a precizat cã nu a avut cum sã-l cunoascã, personal, pe Conon Arãmescu Donici, însã a auzit vorbindu-se de acesta în familia sa, mai ales în casa socrilor. „Soþul meu, Ion Aramã, a fost strãnepot de-al lui Conon Arãmescu Donici. ªtiu cã s-a nãscut la data de 2 februarie 1837, în casa preotului Vasile Gheorghe Arãmescu. Pãstrez cu sfinþenie un tablou care-l reprezintã, în ziua numirii sale în scaunul de Mitropolit al României, adicã pe 12 februarie 1912. Soþul meu, Ion, mi-a spus apoi cã a avut ceva probleme de ordin politic ºi a fost nevoit sã plece de la înalta sa misiune. ªtiu cã, la un moment dat, Ion a mers în audienþã la Patriarhul Teoctist, pentru a-i cere reabilitarea memoriei înaintaºului sãu. Nu ºtiu ce s-a mai întîmplat pentru cã praful ºi uitarea s-a aºternut peste vreme. Este un act reparator faptul cã Protopopul Florin Þuscanu ºi-a adus aminte de Conon Arãmescu Donici“, a spus, emoþionatã, Licheria Aramã.
De asemenea, romaºcanii ar trebui sã cunoascã faptul cã, în perioada iunie 1899 - februarie 1900, lui Conon Arãmescu Donici i s-a încredinþat, dupã moartea episcopului Ioanichie Flor, misiunea de locotenent de episcop al Romanului. Conon Arãmescu Donici s-a nãscut la 2 februarie 1837, în satul Arãmeºti-Urzici, în familia preotului Vasile Gh. Arãmescu. A urmat cursurile ºcolii primare la Roman, vãdind înclinaþii pentru viaþa bisericeascã. A îmbrãcat haina monahalã la Mãnãstirea Neamþ, unde s-a înscris la seminar. A plecat apoi pentru desãvîrºirea studiului la Seminarul „Veniamin Costachi“, la Iaºi, unde va fi hirotonit ieromonah. A urmat Facultatea de Litere din Iaºi, luînd licenþa în anul 1877. Pe baza unui concurs a obþinut Catedra de religie la Liceul Naþional, apoi la ªcoala Normalã, ambele din Iaºi. ÃŽn anul 1880 a plecat la Cernãuþi, unde a urmat cursurile Facultãþii de Teologie. Reîntors de la studii, a activat ca profesor de religie la ºcoli de elitã din Iaºi ºi la Seminarul Veniamin Costachi. A activat ca predicator la Catedrala Mitropolitanã Iaºi, unde a fost avansat ca arhimandrit. A fost trimis în misiune la Mãnãstirea Slatina, pentru a aduce la Iaºi osemintele marelui mitropolit Veniamin Costachi. La 6 iulie 1896, a fost hirotonit ca arhiereu cu titlul „Bãcãuanul“. ÃŽn anul 1902, dupã ce a activat cîteva luni ºi la Roman, ca locotenent de episcop, a fost ales în scaunul episcopal al Huºilor, purtînd cu vrednicie „cîrja chiriahalã“, pînã anul 1912, cînd a fost numit Mitropolit al Ungro-Vlahiei ºi României. A avut contribuþii importante la planul de administraþie la Huºi. ÃŽn perioada pãstoririi sale ca mitropolit, a fost tipãritã ediþia sinodalã a Bibliei, în anul 1914. ÃŽn timpul primului Rãzboi Mondial, a fost constrîns de autoritãþile germane sã semneze o proclamaþie cãtre ostaºii români cu îndemnuri de a nu ridica arma împotriva trupelor de ocupaþie, ceea ce i-a pricinuit multã amãrãciune ºi învinuiri nemeritate. La 1 ianuarie 1919, s-a retras din scaunul mitropolitan. Referitor la ultimii ani de viaþã, Licheria Aramã ne-a relatat cã fostul mitropolit a fost surghiunit într-o chilie a Mãnãstirii Cernica. „Din cîte mi s-a povestit, am aflat cã ruda noastrã a fost silitã sã locuiascã într-o micã chiliuþã de la Cernica, neavînd voie sã þinã servicii religioase. Avea voie doar sã spovedeascã ºi sã împãrtãºeascã pe cei care treceau pragul chiliei. Probabil, amãrãciunea i-a grãbit sfîrºitul“, a conchis Licheria Aramã.
FOTO: IISS Doctor Conon Arãmescu Donici, a fost Mitropolit al României, la începutul secolului al XX-lea

Articol afisat de 2444 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective