Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 8 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Grãdina ºi pustiul

Un fermier nemþean, care ajunsese sã arendeze aproape o sutã de hectare de teren agricol în vreo trei sate uitate de Dumnezeu, dînd un fir de speranþã bãtrînilor sãteni (cei tineri fiind cãpºunari în Spania), care îngrijea vreo patruzeci de vaci de lapte ºi prospera încet dar sigur, mi-a mãrturisit, cu tremur în glas, cã dã faliment, pierzînd în anul trecut ºapte(!!!) milioane de lei la hectar. Acum, cu un împrumut riscant, a redus suprafaþa cultivatã la doar patruzeci de hectare, cît sã poatã hrãni vacile, ultima sa speranþã. Aceastã mostrã de agriculturã made in Romania, unde lozincile ºi demagogia þin loc de tehnologie, credit ieftin ºi sprijin guvernamental, ne aratã cum intrãm în Uniunea Europeanã în realitate, nu în visele domnului inginer silvic Flutur.
Strãbãtînd Israelul, mai ales în lung, pentru cã în lat îl poþi strãbate în anumite locuri într-o goanã de cal, am vãzut cum se poate transforma pustiul în grãdinã, cu ajutorul unui rîu (Iordanul), de mãrimea Cracãului nostru, cu care localnicii irigã o zonã cam cît Oltenia ºi pe urmã, atenþie! vînd mîncare þãrilor din jur, iar nouã fructe exotice. Zice-se cã au avut bani. Or fi avut, dar mai întîi au avut cap! În condiþiile deºertului Neghev, mai arid decît Sahara, un deºert de piatrã, nu de nisip, ei scot recolte de grîu de peste cinci tone la hectar.
În Franþa, dupã rãzboi, sute de mii de hectare au fost împãdurite sau lãsate sã se odihneascã; ºi astfel, în cîteva decenii, þara asta a devenit cea mai mare producãtoare de mîncare din Europa, avînd acum circa 37% din suprafaþã impãduritã.
Iar noi, cu abia 26% din suprafaþa þãrii împãduritã, cu pãmîntul ca untul, cu oameni care ar face agriculturã dacã ar avea siguranþa cã nu dau faliment mîine, cu tot felul de programe pe cît de sublime tot pe atîta de ineficiente, cu subvenþii risipite, cupoane de bãut cu apã neînceputã ºi alte alifii la talpa þãrii, programe care se schimbã radical ºi iraþional la fiecare schimbare de guvern, cu o rupturã absurdã între ideologii agrari de la Bucureºti ºi fermierul ruinat din Neamþ, cu speranþa deºartã a unora cã, intrînd în UE, se va petrece un miracol agrar, cu grija de a bãga banii europeni în buzunare prietenoase, executãm în prezent un exerciþiu sinucigaº, transformînd grãdina în pustiu!

Articol afisat de 1647 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai MANCAª)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de getasart la data 08.04.2006 13:25
aveti dreptate
Da domnilor, aveti dreptate cind vorbiti despre aceste tari; dar la conducerea lor, sunt oameni care lupta si pentru popor, nu numai pentru buzunarul lor; si sunt sigura ca dorm acasa nu in parlament ca la noi in tara; AICI ESTE ROMANIA, domnilor, ROMANIA
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective