Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 8 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Medici sau poliþiºti

• pacienþii fãrã acte, ajunºi la spital, ar putea fi fotografiaþi ºi amprentaþi în vederea identificãrii ºi luãrii în evidenþã de cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate • medicii nemþeni considerã cã procedura þine de activitatea poliþiºtilor •

Nemþenii care nu au acte de identitate ºi ajung la spital, necesitînd îngrijiri medicale care depãºesc stadiul de urgenþã care se poate rezolva pe loc, în sensul cã beneficiazã de internare, deºi se aflã într-o unitate sanitarã, ar putea fi trataþi ca la Poliþie.
La propunerea unui director de spital din Bucureºti, mai marii sãnãtãþii iau în calcul varianta ca pacienþilor aflaþi în situaþia mai sus menþionatã sã li se facã fotografii ºi sã li se ia amprente, tocmai în ideea de a fi identificaþi. Deocamdatã, este vorba doar despre o propunere, se aflã în fazã de discuþii la nivelul forurilor superioare medicale de la Bucureºti, dar, în cazul în care va fi aprobatã de stat, atunci procedura va deveni obligatorie. Prin aceastã metodã, se doreºte a fi luaþi în evidenþã pacienþii fãrã buletine, pentru ca spitalele sã poatã justifica actul medical cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, care, pe de o parte, sã îºi suplimenteze evidenþa neasiguraþilor, iar, pe de alta, sã decidã dacã este sau nu cazul sã deconteze anumite servicii raportate.
„Am auzit ºi eu tot din mass-media despre aceastã variantã, ºtiu cã, acum, este doar o propunere ºi sînt curios ce se va decide în acest sens. Dacã persoanele din conducerea Ministerului Sãnãtãþii ºi cele din conducerea Casei Naþionale de Asigurãri de Sãnãtate vor emite vreo dispoziþie în acest sens, vom fi obligaþi sã o aplicãm, fie cã ne place, fie cã nu. Personal, mie acest gest mi se pare total nepotrivit pentru lumea medicalã, care are o altã menire ºi un alt rost în societate. Medicul este dator sã salveze vieþi, sã ajute pacientul în suferinþã ºi sã îi acorde asistenþã de specialitate de aceeaºi calitate, indiferent dacã îl cunoaºte sau nu pe acesta. Cu fotografierea ºi amprentarea oamenilor se ocupã poliþiºtii, nu medicii ºi nici alte cadre medicale. ÃŽnþeleg perfect care este ideea acestui demers, dar nu cred cã noi sîntem cei mai potriviþi sã recurgem la astfel de metode“, a declarat doctorul Stelian Ghiþã, director general al Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ.
Nici doctorul Iosif Köszeghi, preºedintele Colegiului Medicilor Neamþ, nu agreazã aceastã metodã de identificare a pacienþilor.
„Dacã e sã luãm în calcul criteriile de asigurare a pacienþilor ºi pe cele de decontare de cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate, într-adevãr este de înþeles cã se doreºte a se întreprinde ceva. E drept cã, de multe ori, ne-am confruntat cu cazuri de pacienþi pe care i-am tratat o sãptãmînã, douã, am cheltuit cu ei foarte mulþi bani, dar cînd s-a pus problema decontãrii, nu am avut nici buletin, nici cod numeric personal, nici un act. Numai cã ideea de a face fotografii ºi a lua amprente mi se pare mai mult decît forþatã ºi în total dezacord cu profesia noastrã“, a afirmat chirurgul Iosif Köszeghi.

Articol afisat de 1724 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective