Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Frumuseþile Neamþului, date în custodie

Frumuseþile Neamþului, date în custodie

• pe listele Agenþiei pentru Protecþia Mediului sînt zece la numãr, între acestea numãrîndu-se locurile fosiliere ºi Dealul Vulpii din Piatra Neamþ, precum ºi Lacul Izvoru Muntelui

Iubitorii de naturã, persoane fizice sau juridice, pot lua în custorie zece arii naturale de pe teritoriul judeþului Neamþ, care au fost declarate ca fiind protejate. În aceste condiþii, intervenþia celor care iau în custodie un asemenea areal este destul de limitatã, reducîndu-se la supraveghere ºi la lucrãri de îngrijire.
Inginer Gal Pal ªtefan, director executiv al Agenþiei de Protecþie a Mediului Neamþ, a declarat cã pe lista acestor zone figureazã locurile fosiliere Cozla, Cernegura, Agîrcia ºi Pietricica, toate din Piatra Neamþ. Vor mai putea fi luate în custodie Rezervaþia Naturalã Dealul Vulpii, din Piatra Neamþ, monumente ale naturii precum Stînca ªerbeºti, din comuna ªtefan cel Mare, ºi Piatra Teiului din Poiana Teiului, Rezervaþia forestierã Pîngãraþi (comuna Pîngãraþi), Pîrîul Borcuþa din comuna Borca ºi Lacul Izvoru Muntelui din oraºul Bicaz.
Pesoanele fizice ºi juridice eligibile pot depune documentaþii prin care sã solicite atribuirea în custodie a ariilor protejate la sediul Agenþiei de Protecþie a Mediului Neamþ. Documentele cerute sînt: copie dupã documentele de identitate, un memoriu privind activitatea de protecþie ºi conservare a valorilor capitalului natural din aria naturalã protejatã, un altul privind situaþia actualã în care se aflã aria naturalã protejatã, o propunere de plan de acþiune pentru exercitarea custodiei, trei recomandãri pentru preluarea custodiei ºi alte materiale considerate utile.
Directorul executiv al Agenþiei de Protecþie a Mediului Neamþ a declarat cã persoanele care vor lua în custodie ariile naturale protejate vor trebui sã le administreze ºi vor avea de fãcut mici investiþii. „Existã prevederi legale care permit darea în custodie a ariilor naturale protejate. Cei care le vor lua în custodie le vor administra, vor putea face investiþii în cadrul lor, lucrãri pentru menþinerea curãþeniei, de îmbunãtãþire, de marcare a teritoriului ºi le vor supraveghea pentru evitarea furturilor. Luarea în custodie a unei arii naturale protejate nu presupune cheltuieli foarte mari. Agenþia de Protecþie a Mediului Neamþ va supraveghea ceea ce se va întîmpla, dupã preluarea acestora“, a declarat Gal Pal ªtefan.
În momentul de faþã, în judeþul Neamþ mai sînt date în custodie arii naturale protejate, precum Lacurile Pîngãraþi ºi Vaduri. Ambele lucii de apã au fost luate în custodie de organizaþii nonguvernamentale. Rezervaþia Cheile Bicazului se aflã, de mai mulþi ani, în custodia Clubului Montan Român, iar Rezervaþia de Zimbri de la Tîrgu Neamþ a fost luatã de cãtre Direcþia Silvicã. Ariile naturale protejate vor rãmîne în custodia celor care le-au solicitat atîta vreme cît vor fi respectate contractele încheiate cu APM ºi legislaþia.

Articol afisat de 1804 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective