Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Apã contaminatã

Apã contaminatã

• analizele chimice efectuate pe probe prelevate din fîntînile situate în comune aratã cã în 48% dintre cazuri apa nu este potabilã • aceasta conþine nitraþi ºi numeroase bacterii •

Calitatea apei potabile din mediul rural dã serioase motive de îngrijorare. Rezultatele analizelor chimice efectuate de cãtre angajaþii Direcþiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Neamþ, pe probe de apã prelevatã din fîntîni, aratã cã apa nu este potabilã. În consecinþã, consumarea acesteia reprezintã un pericol pentru sãnãtatea populaþiei. Dupã apariþia, în primul trimestru al anului, a mai multor cazuri de îmbolnãvire, în diverse zone rurale ale judeþului, chimiºtii DSP Neamþ au prelevat 144 de probe de apã, efectuînd 1.651 de determinãri fizico-chimice ºi bacteriologice.
În cazul a 48% dintre probe, rezultatele obþinute au indicat cã apa provenitã din respectivele surse nu se înscrie în parametrii de potabilitate prevãzuþi de normele în vigoare. Mai exact, analizele au scos la ivealã concentraþii în exces de nitraþi, precum ºi încãrcãturi bacteriologice ridicate de tipul streptococilor, germenilor etc.
„Pentru a preîntîmpina îmbolnãvirea populaþiei, noi am fãcut diverse recomandãri privind igienizarea fîntînilor, asanarea lor, acolo unde se impune, acoperirea cu capace. ÃŽn multe dintre cazuri, conþinutul crescut de nitraþi ºi de bacterii a fost provocat de faptul cã WC-urile au fost amplasate în amonte de case, ceea ce este total neindicat, din cauzã cã riscul de infestare a pînzei freatice este major. De aceea, oamenilor li s-a recomandat sã schimbe amplasamentele acestora. Acolo unde s-au constatat depãºiri ale concentraþiei de nitriþi, am recomandat populaþiei sã nu consume apa din fîntînile contaminate, ci sã schimbe sursele, deoarece aceºti compuºi chimici nu se distrug prin fierbere. Practic, în mai toate comunele judeþului sînt fîntîni cu apã nepotabilã“, a declarat doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicinã Preventivã Neamþ. Totuºi, intoxicaþii cu nitraþi nu au mai fost semnalate în ultima perioadã. Tot în primele trei luni ale anului în curs, chimiºtii din cadrul DSP au monitorizat calitatea apei potabile din localitãþile urbane ale judeþului.
Rezultatele celor 6.458 determinãri fizico-chimice ºi bacteriologice efectuate pe cele 928 de probe de apã prelevate de la microstaþiile din Piatra Neamþ, Roman, Tîrgu Neamþ, Bicaz, Roznov, au arãtat cã lichidul vital se înscrie în parametrii de potabilitate.

Articol afisat de 1825 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective