Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Aqua Calor þipã din cauza preþului de cost redus al gigacaloriei

Aqua Calor þipã din cauza preþului de cost redus al gigacaloriei

• societatea produce gigacaloria cu 1,71 milioane de lei, fãrã TVA • dacã autoritãþile locale vor majora valoarea gigacaloriei, populaþia nu va fi afectatã, ea achitînd preþul de referinþã, stabilit de Guvern •

Preþul de cost al gigacaloriei ar trebui majorat, pentru ca societatea Aqua Calor sã poatã funcþiona la limita rentabilitãþii. Din iulie 2005 ºi pînã în momentul de faþã, Aqua Calor produce gigacaloria cu un preþ de cost de 1,71 milioane de lei, fãrã TVA, în condiþiile în care toate elementele de care depinde producerea energiei termice s-au scumpit simþitor, în acest interval. „De pe 15 iulie 2005 ºi pînã acum, toate elementele de care depinde producerea unei gigacalorii s-au scumpit, ceea ce determinã o presiune tot mai ridicatã asupra preþului de cost pe care îl practicãm, în momentul de faþã. Din acest motiv, nu mai poate fi menþinutã valoarea actualã de producere a gigacaloriei. Am fãcut ce a depins de noi, am redus fondul de salarii, reparaþiile, cheltuielile fireºti dintr-o societate, pentru ca acestea sã atragã cît mai puþin un preþ de cost crescut pentru gigacalorie“, a declarat Radu Stâncescu, manager de proiect la societatea Aqua Calor.
De la data de 15 iulie 2005, cînd a fost ultima aºezare a preþului de cost al gigacaloriei, gazul metan s-a majorat cu 24,1%, iar al energiei electrice - cu 2,7%. Conducerea Aqua Calor susþine cã impozitele ºi taxele locale creazã o presiune pe preþul de cost al gigacaloriei care ar trebui sã declanºaze o majorare de 18,5%. De asemenea, penalitãþile pentru întîrzierea la plata gazului metan atrag ºi ele o creºtere a acestui preþ cu 8,3%.
Din preþul de producþie al gigacaloriei, de 1,71 milioane de lei fãrã TVA, 1,317 milioane de lei reprezintã cheltuielile materiale (gazul - 1,12 milioane de lei, energia electricã - 45.360 lei, apa din procesul tehnologic - 8.390 de lei, amortizarea - 57.270 de lei, reparaþiile - 42.560 lei, iar alte cheltuieli - 43.320 lei), salariile ºi obligaþiile salariale reprezintã 306.330 lei, iar cheltuielile indirecte - 81.790 de lei.

Populaþia plãteºte 1,075 milioane de lei pe gigacalorie
Consiliul Local al municipiului Piatra Neamþ a fost de acord ca populaþia sã plãteascã 1,075 milioane de lei pe gigacalorie, cu TVA inclus, un preþ naþional de referinþã stabilit prin Hotãrîre de Guvern. Aceastã valoare a fost fixatã la data de 18 octombrie 2005 ºi nu se aplicã în toate oraºele þãrii, întrucît consiliile locale au posibilitatea sã stabileascã o valoare mai mare, pentru a scãpa de plãþi covîrºitoare în contul subvenþiilor. Diferenþa dintre preþul de referinþã, plãtit de populaþie, ºi cel de cost al gigacaloriei, practicat de Aqua Calor, este suportatã în procent de 15% de Guvern ºi 85% de la bugetul local. În cazul în care societatea de interes local ar obþine girul autoritãþilor de a creºte preþul de producþie, populaþia nu ar avea de suferit în nici un fel, în condiþiile în care nu ar apãrea alt act legislativ care sã prevadã modificarea preþului de referinþã. Afectate ar fi doar bugetul local ºi al statului, care ar acoperi o diferenþã mai mare ca subvenþie.
Singura soluþie care ar mulþumi pe toatã lumea, în situaþia de faþã, este modernizarea sistemului centralizat de termie, ceea ce ar însemna costuri mai mici pentru producerea gigacaloriei, pierderi mai mici în reþele ºi, nu în ultimul rînd, pãstrarea unui preþ de producþie al gigacaloriei care sã nu absoarbã fonduri foarte mari, în contul subvenþiei. Un avantaj pentru municipalitate ºi producãtorul de energie termicã îl constituie modificarea, în urmã cu circa patru ani, a tuturor centralelor termice din Piatra Neamþ care funcþionau pe bazã de combustibil lichid uºor, în centrale pe gaz metan. Din aceastã iarnã, în interiorul cîtorva centrale termice de cvartal din oraº au demarat lucrãrile de modernizare, prin înlocuirea cazanelor vechi - supradimensionate ºi cu randamente scãzute, cu altele noi - de capacitate micã ºi rentabilitate mare, ºi care sã producã proporþional cu cererea, dat fiind faptul cã puþine apartamente din oraº au mai rãmas racordate la sistemul centralizat de încãlzire. Acest plan de modernizare este finanþat de Primãria Piatra Neamþ ºi realizarea lui depinde de disponibilul financiar al instituþiei.

Articol afisat de 1870 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective