Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 15 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

EDITORIAL: Era ticãloºilor

Nu mi-am imaginat cã o sã ajung sã vãd controversele privind Legea lustraþiei dintr-o perspectivã colectivistã: în acest moment, în judeþul Neamþ, sute sau mii de oameni scriu cu sîrg, pe formulare tipizate, fiindcã este „ordin de sus“, sã declare dacã au fost sau nu colaboratori ai poliþiei politice. Aceºti oameni sînt, majoritatea, profesori de ºcoli, de grãdiniþe, de licee. Plus directorii ºi directorii adjuncþi. Se adaugã, desigur, ºefii serviciilor descentralizate din teritoriu.
Nu mi-am imaginat nici cã Legea Lustraþiei - încã netrecutã prin Parlament! - lege care se vrea „a purificãrii“, va deveni un fel de lopatã de lovit în tîmplã sau menghinã de prins braþul unor funcþionari supuºi ºi angajaþi înfricoºaþi, semnînd ca oile. Un instrument de ameninþare ºi control, combinate cu abuz, la nivel local.
Legea lustraþiei ºi toate actele legale anterioare au fost gîndite ca o ceremonie socialã de purificare a României. În schimbul acesteia, s-a obþinut o formã ºchioapã ºi ameninþãtoare, transcrisã în adrese.
Inspectoratul ªcolar Neamþ a transmis ºcolilor din judeþ o adresã al cãrei conþinut, dacã nu eºti informat ºi nu ai citit legea, te poate lãsa sã crezi cã eºti obligat sã faci acest lucru: „Vã informãm cã, în conformitate cu art. 2, lit. s din Legea 187/1999 privind accesul la propriul dosar ºi deconspirarea securitãþii ca poliþie politicã, modificatã ºi completatã prin Ordonanþa de Urgenþã a Guvernului nr.16/2006, directorii de licee sau grupuri ºcolare ºi directorii din celalte instituþii de învãþãmînt preuniversitar, TREBUIE Sà DEPUNà DECLARAÞIE AUTENTICà (sublinierea noastrã), anexã la prezenta. Pentru a intra în legalitate, vã rugãm ca pînã la data de 14. 04. 2006, toate persoanele menþionate mai sus sã depunã declaraþiile, în plic închis, la prefect“. Adresa dateazã din 12 aprilie 2006 ºi este o competentã formulã de dezinformare a educatorilor. Fiindcã OGU 16/2006 zice cã „orice cetãþean român (...) are dreptul de a fi informat, la cerere, în legãturã cu calitatea de agent sau de colaborator al poliþiei politice a candidaþilor la alegerile prezindenþiale, precum ºi a persoanelor care ocupã demnitãþi sau funcþii“. ªi urmeazã o listã amplã, cu prefecþi, subprefecþi, preºedinþi de Consilii judeþene, consilieri locali sau judeþeni, toþi oamenii din presã, de sus pînã jos, SRI, SIE, SPP, directorii serviciilor descentralizate din teritoriu, judecãtori ºi magistraþi, avocaþi, notari, ºefi de patide, personal militar. Chestia asta va curãþa, pe pariu, SRI-ul ºi poliþia românã, pînã pe la mijlocul acestui an, de anumiþi poliþieni. Cert este însã cã, nici un cuvînt din lege nu spune cã oamenii citaþi - din care nu fac parte (sic!) directorii de ºcoli ºi de grãdiniþe, asta este o exagerare tip „ºoimul de Costel“ - trebuie sã semneze vreun auto-denunþ.
Sã ne înþelegem: nu-i apãr pe cei care au fãcut poliþie politicã. Am ºi astãzi frustrãri vizavi de felul în care, un distins profesor, om care vorbeºte fluent cîteva limbi de circulaþie internaþionalã, refuzã sã declare oficial, deºi ºi-a citit dosarul la CNSAS, cine i-a fost delatorul. Un delator devenit, între timp, apropos, un distins director de liceu. Cred cã oamenii care vor, dacã vor, trebuie sã se informeze. E bine. E curativ. E ca ºi cum þi-ai extirpa o tumoare. Dar nu e ca ºi cum un huligan întîlnit în cale te-ar bate sau te-ar viola ºi apoi þi-ar spune, senin: „E conform legii“. NU E! Pentru nici unul dintre oamenii aceºtia, nu e!
Este o simplã iniþiativã localã, stahanovistã, probabil în ideea de a bifa încã o acþiune de „democraþie extremã“. Un sport european cu arome KGB.
NU. Lustraþia trebuie sã fie decizia lor, internã, de a se curãþa. Nu un act unilateral. Nu o forþare, nu un viol colectiv, fãcut prin adrese, de cãtre niºte indivizi care nici mãcar nu ºtiu citi corect legea. Lustraþia, aºa cum a fost gînditã pînã acum, înseamnã ºi dreptul la intimitate. Nu la adrese coercitive prin care sã-mi expun persoana, dacã eu, simplu cetãþean român, nu vreau.
ªi am ºi un mare regret. Cel cã nu existã ºi nu va exista o lege a lustraþiei pentru proºti ºi pentru lichele. Cu sau fãrã funcþii.

Articol afisat de 1690 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective