Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 15 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Þepe electrice

Þepe electrice

Din pachetul de proiecte de legi privind serviciile de utilitate publicã, pe care le vor coordona autoritãþile administraþiei publice locale, zilele trecute, a fost extrasã ºi dezbinatã, în Parlament, Legea Serviciului de iluminat public.
De 16 ani de zile, de cînd parcurg tomuri de proiecte legislative, am învãþat, venitã fie de la Guvern, fie de la vreun parlamentar, una sau mai multe prevederi, aparent nevinovate, sub care se ascund interesele personale ale iniþiatorilor, sau pe care iniþiatorii doresc sã le lanseze pentru alþii, din afara sistemului.
Este cea mai rudimentarã formã de Lobby, prin care cel care scrie legea serveºte un grup de interese, plasate undeva prin Guvern sau pe lîngã acesta.
Dacã citeºti cu atenþie, beneficind ºi de experienþã, nu va fi greu sã descifrezi, din noianul de texte imparþiale, prin articole ºi aliniate, exact ceea ce iniþiatorul a dorit sã ascundã mai bine.
În Legea serviciului de iluminat public, pontul, ºi încã unul gras, îl reprezenta reþeaua de distribuþie de energie electricã. Aceasta se compune din linii electrice, stîlpi, transformatorul, elemente electrice ºi altele asemenea. În cazul iluminatului public, reþeaua este mult mai sãrãcãcioasã, limitîndu-se ieftin la componentele necesare iluminatului stradal. Aceste componente ale iluminatului stradal - cu suporþi, fire, console, lãmpi, becuri, contactoare - trebuie sã treacã, conform legii, în patrimoniul consiliilor locale, pentru a fi administrate. Tot potrivit legii, aceastã infrastructurã poate fi oferitã prin gestiune delegatã unui operator privat, care sã o exploateze, fãrã a investi prea mult, ca serviciu public pentru comunitate, contra cost, bineînþeles. Iniþiatorul, deloc dezinteresat, a strecurat în definiþia reþelei de iluminat public ºi toatã infrastructura reþelei de distribuþie a curentului electric, care reprezintã o vacã bunã de muls pentru orice operator care, de regulã, face parte din zona clientelarã a primarului ºi apropiaþilor. Datã cui trebuie, ca bonus, pe lîngã reþeaua de iluminat public, reþeaua de distribuþie aduce grase venituri suplimentare, rezultate din serviciul de distribuþie, din accesul pe stîlpii respectivi a cablurilor de telefonie, televiziune, internet, a panourilor cu reclame ºi, mai ales, a panourilor cu afiºe electrice. Tunul nu se oprea aici, iniþiatorul pregãtind ºi o altã loviturã de efect, cu multe zerouri în coadã. Legea serviciului de iluminat public stabilea ca, în 3 ani de zile, sã se realizeze separarea reþelei de iluminat public de cea de distribuþie a energiei electrice, ºi aceasta nu pe costurile operatorului mai sus menþionat, ci pe buzunarul contribuabilului, în final.

„Costul total al separãrii ar costa 10 miliarde de euro“
Cîºtigul afacerii urma sã fie distribuit între concesionar ºi concedent, fãrã a mai exemplifica ºi cine sînt aceºtia, fiind vizibili cu ochiul liber. Reþeaua electricã aerianã, în care coexistã, pe suporþi comuni, atît reþeaua de iluminat public, cît ºi reþeaua de distribuþie a energiei electrice, este de circa 100.000 kilometri lungime, la nivelul þãri. Dacã ar avea loc separarea dintre cele douã reþele (soluþie aberantã), costul unei linii electrice subterane, aºa cum se dorea, este de 100.000 euro pe kilometru.
În acest caz, costul total al separãrii ar costa 10 miliarde de euro, sumã ameþitoare, care poate suci mai multe minþi la un loc, decît pe cea a iniþiatorului. Numãrul punctelor de aprindere este estimat la 25.000 bucãþi la nivelul þãrii. Scoaterea unui punct de aprindere din cadrul unui post de transformare costã circa 10.000 euro, ridicînd costul total la 250 milioane euro. Pentru scoaterea în exteriorul staþiilor electrice de transformare a instalaþiilor pentru iluminat public, costurile sunt estimate la circa 500 milioane euro. Deci, valoarea totalã a investiþiei de separare a celor douã reþele, care va fi suportatã de operatorii de distribuþie a energiei electrice, într-un înterval de 3 ani, reprezintã circa 11 miliarde de euro, respectiv 3,67 miliarde de euro pe an. Þinînd cont de vînzarea energiei electrice la consumatorii finali, va rezulta o creºtere a preþului, în medie, cu 30 euro/ Mwk, respectiv cu 26%, suportatã de aceºti consumatori, în final. Pentru a bloca aceastã megaescrocherie, am propus modificarea legii privind serviciul iluminatului public, ceea ce s-a acceptat, fiind aprobatã prin vot. În primul rînd, am propus ca autoritãþiile locale sã preia în patrimoniu numai reþelele de iluminat public, reþelele de distribuþie rãmînînd la operatorii de distribuþie existenþi. În al doilea rînd, am propus anularea soluþiei de separare a celor douã reþele. În acest context, reþeaua de iluminat public va utiliza cu titlu gratuit, ca suport, pe cea de distribuþie a energiei electrice, cei doi operatori fiind obligaþi, prin lege, sã coopereze, fãrã a se cãlca pe bãtãturi, unul pe celãlalt. ªi fãrã a se þepui reciproc, în dauna consumului final.

Articol afisat de 1635 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Deputat Ioan BIVOLARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective