Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gripa pãsãreascã se lasã cu amenzi

Gripa pãsãreascã se lasã cu amenzi

• patru consilii locale au fost amendate de Direcþia Sanitar Veterinarã • sancþiunile au totalizat 115 milioane de lei ºi au fost aplicate pentru neimplicare în acþiuni de combatere a gripei aviare •

Direcþia Sanitar-Veterinarã ºi pentru Siguranþa Alimentelor Neamþ a început sã amendeze autoritãþile locale, prinse nepregãtite sã facã faþã combaterii gripei aviare, în cazul apariþiei unor focare. Au fost sancþionate pecuniar patru consilii locale pentru neregulile descoperite în timpul controlului la nivelul comandamentelor antiepizootice locale. Inspectorii DSVSA Neamþ au verificat 68 de comune, pînã în prezent, ºi pentru deficienþele constatate au aplicat o amendã în valoare de 15 milioane de lei Consiliului Local Petricani, 30 milioane de lei Consiliului Local Bicaz Chei, 20 milioane de lei Consiliul Local Bozieni ºi 50 milioane de lei Consiliul Local Podoleni. Sancþiunile nu s-au oprit aici, inspectorii sanitar veterinari emiþînd ºi opt avertismente cu termene de remediere scurte, pentru primãriile Oniceni, Boghicea, Icuºeºti, Secuieni, Moldoveni ºi Pãstrãveni. De asemenea, medicul veterinar de la Centrul Sanitar Veterinar Zonal Roman I a primit avertisment pentru slaba activitate de monitorizare a deciziilor emise de Comandamentul Antiepizootic Central cãtre comandamentele locale. Medicul veterinar de la SC Turanto SRL Izvoare a „încasat“ o amendã în valoare de 20 milioane de lei pentru nerespectarea mãsurilor de profilaxie ºi combatere a bolilor la pãsãri - gripa aviarã ºi pseudopesta aviarã.
Doctor Sorin Ulea, directorul executiv al DSVSA Neamþ, a declarat cã, în timpul controalelor efectuate la nivelul comandamentelor antiepizootice locale, pînã în prezent, s-au constatat mai multe deficienþe, printre care se numãrã neîntocmirea programelor de mãsuri, cu atribuþii ºi responsabilitãþi pentru fiecare membru al comandamentului local ºi netrimiterea lor secretariatului tehnic judeþean, neîntocmirea contractelor cu Protan Roman pentru ecarisarea teritoriului ºi neinstituirea evidenþelor obligatorii în acest sens, neasigurarea fondurilor financiare pentru achiziþionarea substanþelor dezinfectante, echipamentelor de protecþie ºi a altor materiale necesare pentru prevenirea apariþiei bolii. Primãriile Girov, Dumbrava Roºie, Tupilaþi ºi Rãzboieni se aflã în faza de strîngere a ofertelor pentru a proceda, apoi, la achiziþionarea de echipament, dezinfectante, covoare dezinfectante etc.

Zeci de mii de analize

Unele primãrii din Neamþ nu au întocmit procesele verbale de constituire sau reactualizare a comandamentelor antiepizootice locale, în ciuda faptului cã preºedinþii acestora sînt chiar primarii. O altã constatare a echipelor de control a fost cã raþele ºi gîºtele din unele sate erau lãsate sã meargã spre diverse pîrîuri sau iazuri ºi cã alte pãsãri nu erau închise în curþile proprietarilor.
La nivelul DSVSA Neamþ, în cele zece localitãþi þintã stabilite pentru supravegherea pãsãrilor, se monitorizeazã zilnic examinarea clinicã a zburãtoarelor, se recolteazã probe în scop de diagnostic ºi se fac raportãri la nivelul Comandamentului Antiepizootic Central. Astfel, începînd cu 1 ianuarie 2006 ºi pînã în prezent, au fost efectuate 62.625 de examinãri clinice, din care 52.833 la galinacee ºi 9.792 la palmipede.
Începînd cu 7 octombrie 2005 ºi pînã acum, la nivelul Laboratorului Sanitar Veterinar de Stat Judeþean Neamþ s-au examinat 629 cadavre de pãsãri, din care 557 domestice, 58 sãlbatice ºi 14 de agrement. De asemenea, s-au efectuat 240 de teste rapide pe tampoanele cloacale ºi traheale recoltate de la 198 de pãsãri domestice, 26 sãlbatice ºi 16 de agrement. Au fost recoltate ºi examinate, în acelaºi scop, 208 seruri de gãinã, 99 de palmipede, iar la Laboratorul Naþional de Referinþã din Bucureºti au fost analizate ºapte probe de la organe de lebãdã ºi 193 de tampoane cloacale ºi traheale. Toate aceste probe au fost negative pentru gripa aviarã.

Articol afisat de 1627 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective