Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
De Paºte, la mãnãstiri

De Paºte, la mãnãstiri

• pelerinii vor fi întîmpinaþi cu bucate tradiþionale • la mãnãstiri nu ºi-au anunþat prezenþa nume sonore ale vieþii social-politice româneºti • la Vãratec, un grup de turiºti germani vor participa la ÃŽnviere • este posibil ca la Mãnãstirea Bistriþa sã fie prezent IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei ºi Bucovinei • la Petru Vodã, credincioºii sînt aºteptaþi de pãrintele Iustin •

De Paºte, cei care vor sã scape de tumultul marilor oraºe pot opta pentru a serba ÃŽnvierea la mãnãstirile aflate pe tot cuprinsul judeþului, într-un cadru pitoresc, în care peisajul se îmbinã cu vestigii culturale ºi istorice. De altfel, dupã 1989, aceste lãcaºuri de cult au devenit puncte de atracþie pentru pelerini. La mãnãstiri se fac, acum, ultimele pregãtiri pentru ca aceia ce le vor cãlca pragul cu smerenie sã întîmpine, dupã datinã, una din cele mai mari sãrbãtori ale ortodoxiei. Comunitãþile de cãlugãri ºi maici participã la rînduielile bisericeºti specifice ultimelor zile din Sãptãmîna Patimilor, iar în restul timpului se ocupã de ultimele retuºuri, în ceea ce priveºte curãþenia. Vizitatorilor le vor fi pregãtite pascã ºi cozonaci, ouã roºii ºi alte bucate tradiþionale, unele din carne, altele din peºte, dupã specificul aºezãmintelor. ÃŽn aceastã sãptãmînã, postul este mai aspru, masa se serveºte o singurã datã pe zi, în jurul orei 16, bucatele fiind gãtite fãrã ulei sau prãjeli. Vineri se þine post negru, pentru cã în aceastã zi a fost rãstignit Mîntuitorul ºi jertfa sa trebuie respectatã prin înfrînarea trupului ºi pregãtirea duhovniceascã a sufletului. De Paºte, la aºezãmintele de la Agapia, Vãratec, Neamþ, Secu, Sihãstria, Bistriþa, Petru Vodã etc., nu sînt aºteptate „nume“ sonore ale vieþii socio-politice din þarã. Slujba ÃŽnvierii la mãnãstiri se oficiazã pînã spre dimineaþã, la ora 5, dupã care obºtea monahalã merge la culcare. ÃŽn jurul orei 11, este programatã masa oficialã, iar dupã-amiazã se þine slujba pentru ÃŽnvierea a doua.
La Mãnãstirea Vãratec, de exemplu, sînt, deja, pregãtite camerele în care vor fi cazaþi turiºtii. Pînã pe 20 aprilie, ºi-a anunþat prezenþa un grup din Germania, dar sînt aºteptaþi ºi credincioºi din þarã care au fãcut un obicei din a petrece noaptea Învierii la aceastã mãnãstire. Acolo vor mai ajunge ºi cîteva personalitãþi din Bucureºti, care vor sta atît la slujba din noaptea de Înviere, cît ºi în cele cîteva zile de sãrbãtoare. Feþele bisericeºti de la Mãnãstirea Vãratec susþin cã, de obicei, foarte mulþi credincioºi care ajung acolo sînt în trecere, întrucît urmãresc sã ajungã ºi la mãnãstirile învecinate, la Agapia ºi Secu.
La Mãnãstirea Secu, totul se desfãºoarã la fel ca ºi în anii anteriori, se face curãþenia „de Paºte“ ºi zi de zi se sãvîrºesc slujbele specifice Sãptãmînii Mari. Din cauza vremii reci ºi umede, cei care vieþuitorii acestei obºti monahale nu sperã ca, în acest, an sã se adune foarte mulþi credincioºi la slujba de ÃŽnviere, ori în zilele de Paºte. La Mãnãstirea Bistriþa, mai mulþi credincioºi ajung în ziua de Izvorul Tãmãduirii, prima vineri de dupã sãrbãtorile pascale, cînd este hramul acestui lãcaº, decît de ÃŽnviere sau de Paºte. Stareþul mãnãstirii a precizat cã se aºteaptã ca de hramul lãcaºului de cult sã ajungã ºi IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei ºi Bucovinei sau un alt reprezentant al mitropoliei.
ÃŽn aceste zile, la Mãnãstirea Bistriþa este atmosferã de post, rugãciune ºi spovedanie. Pãrintele stareþ a precizat cã în fiecare zi a acestei sãptãmîni cãlugãrii au mîncat o singurã datã, la ora 17, iar bucatele nu au fost pregãtite cu ulei. Pelerinii care vor ajunge la Mãnãstirea Bistriþa, ºi vor vrea sã stea peste noapte, au asigurate locuri de cazare la casa „Pelerinul“, unde sînt puse la dispoziþie 40 de paturi. De asemenea, bucãtarii de la mãnãstire þin cont ºi de persoanele care au diverse afecþiuni ºi trebuie sã respecte un anumit regim alimentar, ºi le vor gãti special.
La Mãnãstirea Agapia, credincioºii nu vor putea înnopta, pentru cã locurile de cazare sînt în renovare de cîþiva ani buni, dar vor putea asista la Înviere sau la celelalte slujbe din preajma sãrbãtorilor pascale. Credincioºii care vor ajunge la Mãnãstirea Petru Vodã se vor întîlni cu pãrintele Iustin Pîrvu, care îi aºteaptã, ca de fiecare datã, pentru a le vorbi ºi a le fi duhovnic.

Articol afisat de 2616 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective