Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 21 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
EDITORIAL: Sfîrºitul începutului

EDITORIAL: Sfîrºitul începutului

Nu-þi trebuie un al ºaselea simþ, ci doar atenþie mãritã, pentru a vedea starea de aºteptare care s-a instalat printre românii care jinduiesc, de ani buni, sã afle cine ne-au fost turnãtorii la Securitate. Schimbarea legii CNSAS, dispariþia din Colegiu a lui Oniºoru, apariþia lui Ticu Dumitrescu, dar mai ales milionul ºi jumãtate de dosare nou-venite în arhiva Consiliului justificã, în linii mari, ºi nerãbdarea, ºi optimismul celor care, încã, mai vor sã lãmureascã dilemele trecutului recent. Practic, din momentul în care se va fi lãmurit ºi problema cartotecilor ºi dupã ce - la comanda lui Bãsescu, nu-i aºa? - toþi deþinãtorii de arhive vor fi predat CNSAS, pînã la 30 mai a.c., toate arhivele legate de fosta Securitate, s-ar putea spune cã, în deconspirarea nemernicilor care au fãcut pactul cu diavolul, nu mai e niciun obstacol. Din pãcate, lucrurile nu stau nici pe departe aºa.
Un prim exemplu. Corneliu Vadim Tudor o þine una ºi bunã cã n-a fãcut poliþie politicã. Pe baza dosarelor studiate de fostul Colegiu, sub preºedinþia lui Oniºoru, liderul PRM a primit ºi un certificat de bunã purtare. (Vot din cauza cãruia, la vremea respectivã, Andrei Pleºu ºi-a dat demisa din CNSAS, scîrbit ºi deziluzionat.) ÃŽn declaraþia nouã pe care o va da acum, privind legãturile lui cu fosta Securitate, Vadim Tudor va scrie, probabil, încã o datã, cã n-a fãcut poliþie politicã. De data aceasta, ar putea invoca, în sprijinul declaraþiei sale, inclusiv sau mai ales, ºi þidula eliberatã de vechiul CNSAS. Dar ce se întîmplã dacã, din dosarele recent intrate în arhiva Consiliului, apar elemente suplimentare, pe baza cãrora noul Colegiu decide cã Vadim Tudor a fãcut poliþie politicã?! Dupã cum zice legea, pentru cã a minþit declarînd cã n-a fãcut poliþie politicã, dar s-a dovedit cã a fãcut acest lucru, Vadim Tudor e pasibil de sancþiuni penale. Numai cã liderul PRM poate striga oricînd în gura mare cã are un certificat în care scrie negru pe alb, semnat, parafat de fostul Colegiu, dar al aceluiaºi CNSAS, cã… n-a fãcut poliþie politicã! Din aceastã dilemã, s-avem pardon, cum putem ieºi?
Exemplul Vadim Tudor, pur teoretic, cel puþin deocamdatã, a fost anticipat de episodul, în oglindã, avîndu-l ca protagonist pe ziaristul Sorin Roºca-Stãnescu. Dupã obþinerea unui certificat CNSAS în care scria, de asemenea, cã n-a fost colaborator al Securitãþii, Roºca-Stãnescu s-a întrebat, contrariat, cum poate da Colegiul un astfel de verdict, în condiþiile în care el însuºi a recunoscut public cã… a fost colaborator al Securitãþii?!
La cele scrise mai devreme, se poate adãuga episodul, ruºinos, al procesului pierdut de CNSAS în faþa lui Mircea Ionescu-Quintus, deºi existau probe clare legate de trecutul de turnãtor al acestuia. Venind spre zilele noastre, iatã o nouã dilemã: minte sau spune adevãrul senatorul liberal Ion Basgan, atunci cînd, pus faþã în faþã cu un dosar din care rezultã cã a fost turnãtor, el o þine gaia-maþu' cã nu-i decît o fãcãturã?
Cred ºi eu, cu tãrie chiar, cã, în urmãtoarea perioadã, ne va fi dat sã asistãm la numeroase dezvãluiri, avîndu-i ca protagoniºti pe unii dintre cei aflaþi în prima linie de atenþie a opiniei publice. Dar tare mi-e teamã cã, în afara unui circ penibil ºi foarte sonor, care se va prelungi, inevitabil, ºi în justiþie, nu ne va fi dat sã lãmurim mare lucru. Adevãrul e, încã o datã, foarte departe, chiar dacã, ieri, ni s-a pãrut cã-l zãrim printre camioanele cu dosare rãsturnate în arhiva CNSAS.

Articol afisat de 1574 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Robert TURCESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Atlanta la data 21.04.2006 14:54
Au fost prea multi turnatori
Se spunea ca una din trei persoane era angajata in aceasta activitate; si cred ca o fi fost adevarat. Deci acum se desconspira ince incet unii pe altii si o sa iasa la iveala ca si ea, si el, si vecinul si socrul erau in aceeasi oala si or sa faca pace fericiti intre ei.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective