Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 22 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mister de nepãtruns în cazul exploziei care a zguduit trei judeþe

• uriaºa bubuiturã, produsã joi, 20 aprilie, a panicat populaþia din trei judeþe: Bacãu, Neamþ ºi Covasna • centrul exploziei pare sã fi fost în zona Comãneºti, dar autoritãþile au încercat în zadar sã afle sursa zgomotului • radarele Aviaþiei nu au semnalat aparate de zbor în zonã, aºa cã singura ipotezã rãmasã în picioare este a exploziei unui corp meteoric •

Zeci de mii de oameni, pe o arie de mii de kilomteri pãtraþi, au resimþit, joi dimineaþã, în jurul orei 9.15, o bubuiturã extrem de puternicã. Centrul exploziei pare sã fi fost în zona Comãneºti, din judeþul Bacãu, acolo unde, spun unii, s-a zguduit pãmîntul ºi au zãngãnit ferestrele. Zgomotul a fost auzit pînã la Bacãu, la 50 de kilometri depãrtare, dar ºi în judeþele Neamþ ºi Covasna. La Comãneºti, Oneºti, Dãrmãneºti, Asãu, Palanca sau Agãº, localitãþi grupate pe Valea Trotuºului, dar ºi la Moineºti, Tescani ºi Lucãceºti ºi chiar Horgeºti, bubuitura a panicat foarte multã lume. „Pe la ora nouã fãrã zece mã îndreptam de la Bacãu spre Lucãceºti, unde locuiesc, ºi m-a sunat soþia, care mi-a spus cã este foarte speriatã, în casã, din cauza unui zgomot foarte puternic“, ne-a declarat un localnic, pe nume Nelu Farþade. „Eu eram la frizerie, în Comãneºti, cînd au început sã se zguduie ferestrele. S-a auzit ºi explozia ºi am zbughit-o cu toþii afarã. Dar n-am vãzut nimic“, a spus un alt bãrbat. „Casa mea s-a zguduit din temelii. A fost o bubuiturã puternicã, urmatã de un zgomot ciudat, în descreºtere, ca un fîºîit“, spune ºi un localnic din Asãu. Aceeaºi orã a exploziei ºi aceleaºi amãnunte despre intensitatea sunetului au fost confirmate ºi de alte multe persoane. Nimeni, însã, nu a vãzut nimic neobiºnuit, nici pe cer, nici prin împrejurimi. Cã explozia s-a auzit pînã la Bacãu a confirmat ºi comandantul Aeroportului Bacãu, Cristian Stanciu, dar ºi alþi oameni, care au descris sunetul ca pe unul neobiºnuit, de intensitate relativ redusã, ºi care venea de sus.

Bursa zvonurilor

ªi chiar dacã este cert cã ceva s-a întîmplat, autoritãþile au încercat în zadar sã afle ce anume. ªi cum în judeþ au cãzut destul de multe avioane militare de-a lungul anilor, primul gînd s-a îndreptat spre un asemenea eveniment. Ipoteza a fost infirmatã însã de comandantul Bazei Aeriane Bacãu, care a precizat cã nici un avion militar nu s-a ridicat de la sol în ultimele douã zile. „Singura decolare de astãzi a fost aceea a unui elicopter, pe care l-am trimis sã survoleze zona. Dar nu s-a descoperit absolut nimic pe sol care sã indice o eventualã explozie“, a spus comandorul Virgil Ristea, comandantul Bazei Aeriene Bacãu. Radarele turnului de control de Aeroportul Bacãu nu au indicat nici prezenþa vreunui avion civil în zonã. „Din aviaþia civilã, singurul care ar fi putut sparge zidul sonic este avionul Concorde, ori acelea nu au rutã pe la noi ºi nici nu mai sînt în exploatare de cîþiva ani. Am informaþii cã unda de ºoc s-a resimþit în trei judeþe: Bacãu, Covasna ºi Neamþ“, a precizat comandorul Gelu Miron, ofiþerul de relaþii cu presa al Bazei Aeriene Bacãu.
Urmãtoarea ipotezã a vizat operaþiunile de dezafectare a minelor de la Comãneºti, închise de ceva vreme, ºi supuse imploziilor controlate. Numai cã, dupã cum a afirmat primarul din Comãneºti, Viorel Miron, ieri nu a fost programatã nici un fel de acþiune de acest gen. „ÃŽntr-adevãr, era anunþatã o explozie controlatã la minã, în zona Ral, dar s-a renunþat la ea, deci nu se poate lua în calcul. Singura explicaþie logicã ar fi aceea cã prin zonã a survolat un avion supersonic care a efectuat o trecere de la viteza subsonicã la cea sonicã sau invers, iar spargerea zidului sonic sã fi produs acest zgomot“, ne-a declarat generalul Nicolaie Ruginã, comandantul Inspectoratului Judeþean de Jandarmi. Nici de la Aerostar, societatea care face zboruri de testare a avioanelor ºi produce armament, nu am primit vreo lãmurire. „Habar nu am despre ce vorbiþi. Eu sînt la Bucureºti ºi privesc ºi eu uluit la televizor ce se transmite din zonã. Nu am nici avioane nici arme care sã producã aºa ceva“, ne-a spus ºi Gelu Filip, directorul general al Aerostar Bacãu.

Intrã în scenã meteoritul


ªi fiindcã tot au negat prezenþa vreunui avion în zonã, aviatorii au lansat ipoteza cã zgomotul ar putea sã fi provenit de la dezintegrarea unui meteorit, ceea ce ar fi explicat ºi aria mare de rãspîndire a bubuiturii. Lucru pe care l-a susþinut ºi locotenent-colonelul Cãtãlin Felegeanu, de la Protecþia Civilã: „Un asemenea bang sonic poate proveni doar de la un meteorit sau de la un avion“. La solicitarea Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã Bacãu, Baza Aerianã a trimis în zona Comãneºti un elicopter pentru a inspecta munþii ºi a gãsi, eventual, sursa de zgomot. Survolul, care s-a limitat la aria muntoasã din judeþul Bacãu, nu a descoperit însã nimic. ªeful Poliþiei din Comãneºti, comisarul Mircea Chiriac, a susþinut ºi el ipoteza cãderii unui meteorit. Cert este cã, asearã, oamenii sãi au fost trimiºi pînã ºi pe vîrful Lapoº, din apropierea oraºului, unde se aflã un important nod de telecomunicaþii din zona Moldovei ºi Ardealului, ca sã inspecteze zona.
„Soarta unui corp care intrã în atmosferã depinde de masa lui. Dacã are cîteva zeci de tone, va produce un crater. Dacã are douã-trei sute de kilograme, explodeazã la o înãlþime de cîteva sute de metri deasupra solului. ÃŽn acest caz, urmele fenomenului sînt mai greu de depistat ºi, dacã s-a produs deasupra unei pãduri, urmele sale nu trebuie cãutate în sol, ci în scoarþa copacilor. Fenomene de acest gen sînt destul de frecvente“, ne-a declarat Dan Mitruþ, vicepreºedinte al Societãþii Astronomice Române de Meteori.

Articol afisat de 2403 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMÞU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective