Atenþie la ce ºi cît mîncaþi de Paºte!
• medicii recomandã cumpãtare la bucate ºi bãuturã Medicii care îºi desfãºoarã activitatea în serviciile de urgenþã, aceia din secþiile de boli interne, boli infecþioase ºi chiar chirurgii recomandã nemþenilor ca, pentru a evita stãrile de rãu, sã nu facã excese culinare ºi bahice.
Paºtele la români se sãrbãtoreºte cu bucate alese, dintre care nu pot lipsi friptura de miel, mielul umplut, drobul, sarmalele etc. Pentru ca gustul sã fie pe deplin satisfãcut, toate acestea se stropesc cu vin din belºug. Pasca umplutã cu brînzã, smîntînã, ori ciocolatã, ºi cozonacul cu nucã întregesc plãcerea ºi bucuria mesei de Paºte. Pentru ca aceste zile de sãrbãtoare sã le priascã tuturor ºi sã nu fie stricate de o stare proastã, de vizita la medic sau chiar de internarea în spital, medicii recomandã cumpãtare la toate bunãtãþile care se vor gãsi pe masa fiecãrui creºtin gospodar. Excesul de carne ºi de ouã roºii, mîncarea grasã, tocãtura sau friptura de miel pot provoca indigestie sau ocluzie intestinalã oricui, dar mai ales persoanelor care au postit.
Aceleaºi neplãceri le pot avea persoanele care suferã de dischinezie biliarã, cele care au probleme cu ficatul, ori cu stomacul. Combinaþia dintre cozonac ºi vin poate crea arsuri celor care au gastritã, ulcer, sau celor cu hiperaciditate. Suferinzilor de ulcer, cirozã hepaticã, ori de hepatitã cronicã li se recomandã sã nu întrerupã tratamentul medicamentos prescris ºi sã se abþinã, pe cît posibil, de la plãcerile culinare specifice Paºtelui. Sarea în exces poate provoca probleme majore persoanelor cu afecþiuni circulatorii sau renale. Cardiacilor, de asemenea, li se recomandã respectarea tratamentului medicamentos ºi a regimului alimentar. Medicii recomandã cumpãtare mai ales la bãuturã.
Tot pentru ca sãrbãtoarea Paºtelui sã nu aibã urmãri nefaste, medicii sugereazã cîteva mãsuri, în scopul prevenirii toxiinfecþiei alimentare în mediul casnic. Pentru cã mai sînt persoane care, încã, nu au reuºit sã se aprovizioneze cu toate cele necesare mesei de Paºte ºi mai trebuie sã cumpere cîte ceva, se cere atenþie la produsele pe care le pot gãsi în magazine. Astfel, se impune examinarea alimentelor ºi ambalajelor, verificarea datei fabricãrii ºi a termenului de valabilitate. Este bine sã se evite alimentele cu ambalajul deteriorat, care pot fi expuse bacteriilor. Este bine ca ouãle de raþã sã nu se utilizeze la prepararea maionezei ºi a cremelor, ori a produselor insuficient prelucrate termic. Alimentele reci se vor servi imediat dupã scoaterea din frigider, iar cele calde, la peste 60 de grade Celsius. Reîncãlzirea se face la o temperaturã de peste 70 grade Celsius, cînd lichidul începe sã fiarbã cu bule.
|