Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Urgenþe de Paºte

Urgenþe de Paºte

• zeci de pacienþi care au exagerat cu mîncarea ºi bãutura au ajuns la spital, în zilele de Paºte • tot aici au mai ajuns ºi victimele unor incidente mai puþin obiºnuite • ºi salvamontiºtii au avut parte de sãrbãtori agitate •

Zeci de nemþeni au luat cu asalt Unitatea de Primire a Urgenþelor în zilele de Paºte, dupã ce au exagerat cu consumul gustoaselor, dar ºi „grelelor“ bucate pe care le-au preparat, pentru a sãrbãtori aºa cum se cuvine. Unii dintre ei aveau indigestie, alþii au acuzau colici biliare, gastrice sau renale. Majoritatea celor care au solicitat ajutorul medicilor au fost dintre aceia care au probleme cronice de sãnãtate ºi, în ultimele zile, au lãsat deoparte tratamentele prescrise de medici ºi, dupã cîteva sãptãmîni de post, s-au înfruptat fãrã mãsurã din miel, drob, ouã roºii, sãrmãluþe ºi cozonaci. Medicii spun cã pacienþii au avut, în special, probleme cu colecistul ºi pancreasul, dar ºi cu stomacul.
În cele mai multe dintre cazuri, pacienþilor li s-a administrat tratament la Serviciul de Urgenþã, unde au fost þinuþi sub observaþie cîteva ore, dupã care suferinzii au plecat acasã, promiþînd sã respecte regimul alimentar ºi medicaþia prescrisã.
Aºa cum se întîmplã mereu de Paºte, de Crãciun ºi de Anul Nou, medicii au tratat, începînd de sîmbãtã, 22 aprilie, mulþi cetãþeni turmentaþi care au „consumat“ fãrã mãsurã.
La Unitatea de Primire a Urgenþelor din cadrul Spitalului Judeþean Neamþ au ajuns ºi pacienþi care, tot din cauza exceselor bahice, au fost victimele unor incidente neverosimile. În ajunul Învierii, Maria Mãtãsaru, în vîrstã de 52 de ani, din comuna Taºca, a ajuns la spital cu capul spart, fiind lovitã cu toporul de cãtre concubinul sãu. Incidentul s-a petrecut pe fondul unui conflict spontan izbucnit între cei doi, dupã ce au bãut împreunã. Investigaþiile medicale efectuate au arãtat cã femeia a suferit un traumatism cranio-cerebral acut deschis. Dupã ce i-au fost suturate ºi dezinfectate rãnile, femeia a rãmas în îngrijirea cadrelor medicale ale secþiei Anestezie ºi Terapie Intensivã. La numai cîteva ore dupã ce au bãtut clopotele Învierii, la Unitatea de Primire a Urgenþelor a Spitalului Judeþean Neamþ, a fost adus Cristian Apîntei, în vîrstã de 37 de ani, din Poiana Teiului, care, încercînd probabil sã se sinucidã, a sãrit de pe podul din localitate, din zona viaductului. Spre norocul lui, a aterizat în albia Bistriþei care, fiind plinã de mîl, i-a atenuat cãderea. Bãrbatul a fost scos de acolo de cãtre un echipaj de descarcerare din cadrul Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ ºi, apoi, a fost preluat de cãtre cadrele medicale ale Serviciului Judeþean de Ambulanþã Neamþ. Investigaþiile medicale au arãtat cã bãrbatul a suferit numeroase fracturi costale ºi un traumatism de coloanã dorsalã. Deºi i-a fost recomandatã internarea în spital, pacientul a refuzat categoric, semnînd în registrul de internare, în acest sens.

Program încãrcat ºi pentru salvamontiºti

Zilele de Paºte au fost, pentru salvamontiºti, destul de agitate. Aceºtia au intervenit pentru transportarea unei persoane accidentate, chiar vineri , 21 aprilie. O fatã dintr-un grup de turiºti bãcãuani, care coborau în zona abruptã de deasupra locului numit „Piatra cu apã“ din Masivul Ceahlãu, a cãzut ºi s-a lovit foarte tare la genunchi. Membrii grupului nu au sunat nici la 112 ºi nici la dispeceratul Salvamont, dar, spre norocul lor, au fost reperaþi pe traseu de unul dintre salvamontiºtii de serviciu. Fiind pus în miºcare întregul sistem operaþional, mai mulþi salvamontiºti s-au deplasat la locul accidentului ºi au transportat pacienta pînã la Durãu, de unde a fost preluatã de cãtre Ambulanþã. Operaþiunea de coborîre a durat foarte mult, echipa de suport trebuind sã parcurgã aproape 2.000 metri diferenþã de nivel. Sîmbãtã, salvamontiºtii nemþeni au fost solicitaþi sã intervinã în cazul a doi turiºti rãtãciþi, iar în cursul zilei de luni, 24 aprilie, un grup de ºase persoane a solicitat asistenþã în zona „Trecãtorea Ursului“, situatã deasupra Cascadei Duruitoarea, traseu închis iarna, deoarece este deosebit de periculos.
Întrebaþi de cãtre salvamontiºtii care i-au redirecþionat spre Durãu de ce au ales un traseu închis, turiºtii au rãspuns cã nu au fost informaþi, în acest sens, de cãtre agenþii din Parcul Ceahlãu, care s-au rezumat doar la a-i taxa cu 70.000 pentru fiecare persoanã.

Articol afisat de 1605 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective