Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Detectivii particulari se viseazã... securiºti

• Asociaþia Detectivilor intenþioneazã sã încheie protocoale cu SRI pentru a furniza informaþii • de la începutul lunii martie, detectivii sînt obligaþi sã informeze poliþiºtii despre eventualele infracþiuni depistate • în Neamþ, sînt 23 de detectivi, proveniþi de la SRI, poliþie sau armatã •

Nemþenii care se simt cu musca pe cãciulã pentru cã ºi-au înºelat soþiile sau cei care ºtiu cã au comis diverse încãlcãri ale legii ar trebui sã aibã motive de îngrijorare, pentru cã pot fi oricînd deconspiraþi de detectivii particulari ce au început sã fie tot mai numeroºi. Dacã, pînã acum, profesia era privitã doar ca una fantezistã, mulþi poliþiºti sau securiºti pensionari ºi-au dat seama cã a fi detectiv poate deveni o realitate, ºi încã una bãnoasã. Aºa se face cã numãrul lor este din ce în ce mai mare, au început sã existe organizaþii profesionale ºi se doreºte chiar solicitarea unor facilitãþi prin lege. Astfel, detectivii particulari viseazã sã se insinueze nu numai în vieþile intime ºi afacerile clienþilor, ci sã fie implicaþi ºi în probleme de securitate naþionalã. La mijlocul sãptãmînii trecute, preºedintele Asociaþiei Detectivilor Particulari din România a anunþat cã intenþioneazã sã propunã un act normativ prin care sã li se permitã sã se implice în probleme de securitate naþionalã. Detectivii considerã cã, prin natura meseriei lor, dar ºi a profesiilor avute anterior, pot oferi informaþii utile multor instituþii ale statului ºi se intenþioneazã încheierea de protocoale de colaborare cu Poliþia, Fiscul, mass-media, SRI ºi firme. Reprezentanþii acestei profesii considerã cã statul ar trebui sã le dea puteri sporite pentru ca aceºtia sã poatã valorifica informaþia ºi sã o predea. Dorinþa detectivilor de a avea acces la informaþii clasificate este de înþeles, în condiþiile în care peste 90% dintre aceºtia sînt foºti ofiþeri SRI, foºti poliþiºti sau militari de carierã. Pe de altã parte, statul a gîndit, deja, un act normativ prin care sã-i oblige pe detectivi sã colaboreze cu poliþiºtii.

Protocol cu Poliþia
Astfel, pe 7 martie 2006, Asociaþia Detectivilor a încheiat un protocol privind schimbul de informaþii cu Poliþia, detectivii particulari urmînd sã anunþe, în cel mai scurt timp, dacã în timpul activitãþii lor gãsesc informaþii despre persoane dispãrute, în special, copii. Acordul mai prevede ca cele douã instituþii sã organizeze împreunã stagii de pregãtire a personalului ºi sã participe la acþiuni reciproce. Deºi a trecut mai bine de o lunã de la încheierea acestui pact, deocamdatã, în Neamþ, poliþiºtii nu au primit nici o informaþie utilã de la detectivi, dar sperã sã primeascã totuºi, cîndva.
În acest moment, în judeþ, sînt 23 de detectivi particulari ºi trei firme specializate, ce au ca obiect principal de activitate supravegherea ºi culegerea de informaþii. Din cei 23 de detectivi, 5 sînt foºti angajaþi ai Serviciului Român de Informaþii, 5 au fost angajaþi ai Ministerului Apãrãrii Naþionale, unul provine din viaþa civilã, iar restul sînt foºti poliþiºti care au ieºit la pensie sau ºi-au dat demisia. Nici unul dintre foºtii poliþiºti nu a fost ofiþer, ci doar agent. Toþi detectivii au fost autorizaþi de IGPR, iar testãrile obligatorii le-au susþinut la sediul Poliþiei Neamþ. La primele examene de atestare pentru profesie s-au înscris ºi cîteva reprezentante ale sexului frumos, dar nici una nu a mai participat la concurs, acestea fiind, probabil, speriate de numele ºi profesiile avute anterior de contracandidaþi. Cel mai tînãr dintre detectivii particulari din judeþ are doar 27 de ani, iar la polul opus se aflã un pensionar SRI, de 58 de ani. Deºi poliþiºtii intenþionau sã facã public numele celor care au primit atestate de detectivi, atît pentru transparenþa testãrilor, cît ºi pentru a-i face cunoscuþi opiniei publice, detectivii au refuzat categoric, considerînd cã dacã le-ar fi deconspirate numele, nu ar mai putea sã-ºi facã treaba.

Articol afisat de 2983 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
( Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective