Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 28 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Da, extremele se ating

Cu zece luni înaintea preconizatei admiteri a României în Uniunea Europeanã ºi cu trei sãptãmîni înaintea unui Raport decisiv pentru scopul de mai sus, apele s-au mai limpezit la Bruxelles în ceea ce ne priveºte. De fapt, dupã Raportul din 3 aprilie a.c. al lui Olli Rehn - favorabil peste aºteptãri - mai multe lucruri s-au schimbat pe aici. Pe de o parte, cîþiva eurodeputaþi din Franþa (mai ales), Spania ºi Italia au început o campanie declaratã pentru redeschiderea adopþiilor internaþionale de copii din România. Deºi nu are susþinerea grupurilor politice europene, campania este suficient de puternicã încît sã necesite reacþii repetate de la Bucureºti. O altã consecinþã majorã este legatã de mass-media: nu cred cã s-a întîmplat vreodatã, în toatã istoria presei noastre, ca ziarele ºi audio-vizualul din þarã sã fie monitorizate cu atîta sîrg. Toate scandalurile, acuzaþiile, dramele, aberaþiile º.a.m.d. de la noi ajung atent filtrate la Parlamentul European, pe masa de lucru a celor ce au un cuvînt de spus. Ei bine, acum putem sã spunem clar: în principiu, cele trei grupuri politice principale - adicã (în ordinea mãrimii) creºtin-democraþii, socialiºtii ºi liberalii - s-au declarat de acord cu aderarea României ºi Bulgariei în 2007. E limpede cã aceste douã þãri nu sînt cu totul pregãtite, dar - cum spunea francezul Pierre Moscovici, unul dintre raportorii pentru România - nici o þarã nu a fost cu totul pregãtitã în momentul admiterii sale.
E curios, însã, cine ne este împotrivã: extrema dreaptã, extrema stîngã ºi „verzii“ (ecologiºtii). Fiecare cu motivele sale: extrema dreaptã ar dori o Europã Occidentalã închisã, în care sã se intre greu ºi în numãr mic; extrema stîngã poate cã e supãratã pe Europa de Est (oare, pentru eºuarea proiectului comunist?) ºi, dupã cum azi e împotriva României ºi Bulgariei, ea s-ar fi opus ºi admiterii celorlalte 10 þãri intrate în mai 2004. Cei mai simpatici - dacã le pot spune astfel - sînt „verzii“. Aceºtia sînt un fel de Gicã-contra ai Parlamentului European. Dacã cele trei mari grupuri politice spun cã e zi afarã, ei spun aproape automat cã e searã; dacã ceilalþi vãd alb, ei vãd negru º.a.m.d.
Trebuie sã recunoaºtem, este foarte interesantã aceastã alãturare a adversarilor. Descoperim ºi noi, pe pielea noastrã, ceea ce toate democraþiile continentului ºtiau de mult: cã extremele politice se atrag, se completeazã ºi sînt complementare. Între foarte-dreapta ºi foarte-stînga se întinde un cordon ombilical al extremismului, un front comun împotriva democraþiilor liberale din Europa. În spatele acestor partide se aflã exaltaþii care vor scoate, de 1 Mai, în mai multe capitale europene, steagul roºu în stradã, precum ºi neo-naziºtii ce ameninþã cu scandaluri în Germania, pe durata Campionatului Mondial de fotbal din varã.
Altfel spus: aflãm ºi noi cã, de fapt, extremele politice îºi dau mîna, pe la spatele nostru, împotriva noastrã.

Articol afisat de 1620 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Adrian CIOROIANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective