Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Moartea unui copil

Moartea unui copil

• o fetiþã în vîrstã de 3 ani a murit intoxicatã cu monoxid de carbon ºi arsã pe jumãtate, iar alta de 2 ani a ajuns la spital în comã, dupã ce au fost victimele unui incendiu • acesta a izbucnit din cauza unui scurtcircuit produs la un prelungitor improvizat • la ora producerii tragediei, mama copiilor nu era acasã • fetiþa care a murit a ajuns la spital în urmã cu doi ani, dupã ce un porc i-a mîncat degetele de la picioare •

Inconºtienþa ºi neglijenþa unei mame au generat o tragedie de neimaginat într-o casã din localitatea Tazlãu, în noaptea de 27/28 aprilie. O fetiþã în vîrstã de 3 ani a murit, iar sora ei, în vîrstã de 2 ani ºi jumãtate, a ajuns în stare gravã la spital, fiind victimele unui incendiu care a izbucnit din cauza unui scurtcircuit produs la un prelungitor improvizat care avea fire neizolate. Cum conductorul electric se afla lîngã pat, pãtura de pe acesta s-a aprins ºi a ars o vreme mocnit, dupã care a luat foc ºi patul, în care dormeau cei doi copii ºi o sorã a lor mai mare, în vîrstã de 15 ani.
Dat fiind faptul cã focul mocnit a durat de ordinul zecilor de minute, flãcãrile ºi fumul degajat în casã au provocat fetiþelor mai mici arsuri pe corp ºi intoxicaþii cu monoxid de carbon.
La ora la care în casa sa se petrecea aceastã dramã, Irina Chiriac, în vîrstã de 39 de ani, mama copiilor era plecatã, dupã cum a declarat ulterior, la mama ei, care este foarte bolnavã. Femeia susþine cã a lipsit de acasã aproximativ douã ore. În jurul orei 23.30, cînd femeia a revenit la domiciliu, Ana Maria, fetiþa în vîrstã de 3 ani, era moartã, cel mai probabil din cauza intoxicaþiei cu monoxid de carbon, dupã ce arsurile profunde, care i-au afectat aproximativ 50% din suprafaþa corpului, i-au provocat destulã suferinþã. Ana Lãcrãmioara, în vîrstã de 2 ani ºi jumãtate, era în comã din cauza intoxicaþiei cu gaz, iar arsurile îi afectaserã 10% din suprafaþa corpului. Auzind þipetele disperate ale Irinei Chiriac, vecinii i-au sãrit în ajutor, încercînd sã stingã focul.
La stingerea incendiului a participat chiar primarul de Tazlãu, Constantin Machidon, care a solicitat pompierii civili din cadrul SC „Danto“, Serviciul Judeþean de Ambulanþã Neamþ ºi poliþiºtii din localitate.
În schimb pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã nu au fost chemaþi sã intervinã. Fetiþa decedatã a fost transportatã la Serviciul Medicinã Legalã Neamþ, în vederea efectuãrii necropsiei, iar cealaltã, care se aflã în comã, a fost transportatã de un echipaj al Serviciului Mobil de Urgenþã Reanimare ºi Descarcerare la Unitatea de Primire a Urgenþelor din cadrul Spitalului Judeþean, iar, de aici, la secþia Chirurgie Plasticã din cadrul Spitalului Sfînta Maria, din Iaºi. Investigaþiile medicale efectuate arãtau cã fetiþa era în comã profundã ºi suferise inclusiv arsuri ale cãilor respiratorii superioare. Iniþial, prognosticul era sumbru, dar, ieri dupã-amiazã, starea acesteia se ameliorase, ea recãpãtîndu-ºi conºtienþa ºi primind chiar alimentaþie.

Neglijenþã cu repetiþie

Irina Chiriac a fost cãsãtoritã, acum este vãduvã ºi are opt copii. Doi dintre ei sînt majori, iar, în afarã de cele douã fetiþe care au fost victime ale incendiului, trei copii sînt daþi în plasament la asistenþi maternali profesioniºti. Încã o fatã, în vîrstã de 15 ani, este ºi ea acasã. Patru dintre copiii Irinei Chiriac au fost încredinþaþi statului ºi internaþi Casei de Copii Roman, în toamna lui 2003, cînd, tot din neglijenþa mamei, Ana Maria, fetiþa decedatã în incendiu, care avea atunci ºapte luni, a fost victima unui accident ºocant. Ea a rãmas fãrã degetele de la piciorul stîng ºi cîteva fragmente din cele de la piciorul drept, dupã ce i le-a mîncat porcul din gospodãrie. Fetiþa ºi o altã sorã a sa, în vîrstã de doi ani, fuseserã, de asemenea, lãsate singure în casã de cãtre mama lor, cîteva zeci de minute. În timpul acesta, porcul, care se afla în grãdinã, a ajuns în casã, în patul unde se aflau cei doi copii, ºi a început sã mãnînce din picioarele sugarului, care, avînd doar ºapte luni, nu s-a putut apãra. Fetiþa a fost, atunci, internatã în spital, suferind o intervenþie chirurgicalã.
Cadrele medicale în a cãror îngrijire s-a aflat micuþa Ana Maria au fost ºocate, atunci, de cît de murdarã era aceasta. Acestea au mai constatat cã Ana Maria era subnutritã ºi anemicã, neavînd dezvoltarea fizicã normalã a unui copil de ºapte luni. Singurele surse de venit ale Irinei Chiriac ºi ale tatãlui copiilor, cu care ea trãia în concubinaj, erau ajutorul social acordat de Primãria Tazlãu ºi alocaþiile copiilor. La scurt timp dupã acest incident, Irina Chiriac a fost cercetatã pentru vãtãmare corporalã gravã din culpã. De altfel, femeia este cunoscutã ca o mare consumatoare de bãuturi alcoolice, iar faptul cã îºi lãsa copiii nesupravegheaþi este, de asemenea, de notorietate. Dupã ce patru dintre copii au fost internaþi la Casa de Copii ºi, ulterior, trei dintre ei au fost încredinþaþi asistenþilor maternali, Irina Chiriac s-a adresat instanþei pentru a-ºi recãpãta odraslele. În urma procesului, femeia a obþinut doar reîncredinþarea Anei Maria, care rãmãsese la Casa de Copii. Cum nu a reuºit sã îºi recupereze ºi copiii daþi asistenþilor maternali, în momentul de faþã, femeia s-a adresat Curþii de Apel Bacãu. În cazul tragediei petrecute în noaptea de 27/ 28 aprilie, a fost declanºatã o anchetã.

Articol afisat de 1934 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective