Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Crimã înfiorãtoare la un schit

Crimã înfiorãtoare la un schit

• cãlugãrul Gheorghe Pahonie, de la Schitul Cireºu, a fost ucis în chinuri groaznice • bãrbatul a fost decapitat ºi înjunghiat • corpul neînsufleþit a fost incendiat •

Stareþul Schitului Cireºu, cu hramul „Acoperãmîntul Maicii Domnului“ a fost ucis în chinuri groaznice. Bãtrînul în vîrstã de 70 de ani a fost gãsit decapitat ºi înjunghiat într-o chilie izolatã pe un deal din comuna Helegiu, judeþul Bacãu. Dupã ce a comis oribila faptã, criminalul a incendiat cadavrul pentru a ascunde urmele crimei. Din primele cercetãri, se pare cã fãptaºul ar fi bãiatul unei femei care îl ajuta pe bãtrîn în gospodãrie, iar motivul ar fi rãzbunarea.
Preotul a fost descoperit mort miercuri seara, de femeia care îngrijea de mãnãstire. Cadavrul era cu gîtul tãiat, picioarele erau legate cu o curea ºi ardeau. Din chilie ieºea fum. Femeia a stins focul ºi a fugit în sat sã-l anunþe pe nepotul victimei. „Cicã era legat de genunchi. Ieºea foc ... Eu ºtiu pentru ce... Ori pentru bani, ori sã se rãzbune pe el“, a declarat Ion Pîrjol, nepotul victimei.
Potrivit anchetatorilor, preotul a fost ucis de cãtre Nicolae Roset, de 27 de ani, fiul femeii care avea grijã de mãnãstire. Primele cercetãri aratã cã motivul a fost rãzbunarea, pentru cã autorul crimei credea cã preotul o þinea fortat pe mama lui acolo ºi el dorea ca femeia sã vinã acasã. Tînãrul a fost prins în gara din Oneºti, în timp ce încerca sã plece cu primul tren într-o direcþie necunoscutã. El a fost reþinut pentru a fi prezentat instanþei cu propunere de arestare, sub acuzaþia de omor deosebit de grav.
La chilia pustnicului, aflatã la mai bine de zece kilometri de orice suflare omeneascã, se poate ajunge doar prin pãdure. Înainte de a se cãlugãri, Gheorghe Pahonie fusese contabil. El se retrãsese ºi începuse construcþia mãnãstirii în urmã cu 14 ani, adunînd materialel ºi bani de la credincioºi pentru construcþia lãcaºului.
Surprizã însã: aºezãmînt monahal era în ilegalitate, susþin atît autoritãþile locale, cît ºi de cele ecleziastice. PS Arhiereu Vicar, Ioachim Bãcãuanul (localitatea Helegiu se aflã sub jurisdicþia Episcopiei Romanului), a declarat cã schitul era recunoscut ca avînd un regim privat.

Schit nerecunoscut de Episcopia Romanului
„Noi nu am sfinþit niciodatã acel lãcaº, pentru cã, în ciuda faptului cã stareþul a fost de nenumãrate ori avertizat de noi, ca autoritate ecleziasticã, n-a fãcut niciodatã demersuri pentru a intra în legalitate, sub ascultarea PS Eftimie Luca, aºa cum o cer canoanele Bisericii Ortodoxe. Pînã ce nu vom avea rezultatele anchetei realizate de organele abilitate nu ne putem, încã, pronunþa asupra vinovãþiei sau nevinovãþiei preotului Gheorghe Pahonie. Noi, ca autoritate bisericeascã, am trimis în zonã un cãlugãr, cu misiunea de a face o serie de investigaþii, care sã clarifice raporturile familiei stareþului cu Episcopia ºi dacã familia doreºte sã fie sprijinitã în vederea înhumãrii creºtineºti a oasemintelui celui rãpus într-o asemenea tragedie. Am primit deja semnale cã familia vrea sã se continuie demersurile pentru intrarea în legalitate a schitului, adicã sub ascultarea canonicã a PS Eftimie Luca, Episcopul Episcopiei Romanului “, a precizat PS Arhiereu Vicar, Ioachim Bãcãuanul.
Autoritãþile locale au spus ºi ele cã Gheorghe Pahonie nu le-a prezentat niciodatã vreo aprobare privind autorizarea construcþiei, motiv pentru care era considerat, chiar, un rebel. „Nu am prea multe informaþii despre acest aºezãmînt, dar ºtiu cã el nu s-ar afla, încã, sub ascultarea Episcopiei Romanului, pentru faptul cã Gheorghe Pahonie nu a putut prezenta niciodatã acte care sã poatã atesta atît pregãtirea sa duhovniceascã, cît mai ales dreptul de proprietate asupra schitului. Acolo el era singurul bãrbat, schitul fiind populat doar de mãicuþe“, a precizat Mihaela Bãdic, primarul comunei Helegiu.

Articol afisat de 2045 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective