Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Internaționale 8 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
9 mai, Ziua Europei

9 mai, Ziua Europei

• la 9 Mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, făcea o declarație ce va fi pilonul construcției europene • el cerea germanilor, dar și altor țări europene să-și unească producțiile de oțel și cărbune ca primă fundație a unei federații europene • apoi, pe 18 aprilie 1951 s-a semnat tratatul ce punea bazele Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), piatra de temelie a Uniunii Europene de astăzi •

Cine s-ar fi gîndit în 1990 că România va fi la un pas de porțile Uniunii Europene? De fapt, cîți dintre noi, ne gîndeam în acei ani tulburi că statele bătrînului continent își vor da mîna pentru a crea un asemenea colos, cum este Uniunea Europeană?
Uniți în diversitate, șanse egale pentru toți, porți deschise, sînt idei care își au originea în planurile de după cel de-al doilea război mondial. Dar cît de pregătiți sîntem pentru a aplica aceste principii, pentru că Uniunea Europeană nu doar oferă, îți și cere înțelegere, implicare, mentalitate. Pînă la sfîrșitul acestui an vom încerca printr-un proiect unic în presa locală românească să va prezentăm o Uniune Europeană așa cum este, cu bune și rele. Vom trece împreună prin zeci de articole tematice, analizînd politici, programe de finanțare, simboluri, oferindu-vă interviuri în exclusivitate cu cele mai importante personalități europene.
Prin APEL NEWS (program al Asociației Patronale a Editorilor Locali din România), Europagina va fi disponibilă săptămînal pentru circa 150.000 de cumpărători de presă locală, din întreaga țară, de la Timișoara la Tulcea și de la Suceava la Slatina, ale căror opinii și comentarii sînt așteptate permanent la adresa de e-mail: europagina@apelro.ro sau pe www.apelro.ro.

9 Mai 2006, 66 de ani de construcție europeană
Căutînd adînc în istoria bătrînului continent descoperim războaie, conflicte permanente, imperii care nimiceau și ucideau pentru un singur scop - supremația asupra Europei. Cum s-a ajuns ca popoare care odinioară se urau să fie astăzi prietene, să-și dea mîna în Parlamentul European și Comisia Europeană, discutînd chiar posibilitatea adoptării unei constituții comune. Răspunsul ne este oferit tot de istorie. După terminarea celui de-al doilea război mondial situația din Europa era dezastruoasă, Marea Britanie, Franța, Germania și Italia erau la pămînt iar continetul se afla la mîna SUA și URSS. Era nevoie de o nouă ordine, la baza căreia vor sta doi dușmani de moarte, Franța și Germania.

Propunerea care a schimbat lumea
9 Mai 1950, ora 18:00, în „Salon d'Horologe“ al Ministerului de Externe al Franței, circa 200 de jurnaliști francezi și nu numai asistă la o conferință de presă a Ministrului de Externe al Franței, Robert Schuman (foto). Privită la început ca o simplă discuție în ceea ce privește resursele de cărbune și oțel, aceasta avea să devină poate cea mai importantă conferință de presă din istoria Europei. În discursul său, Schuman va face o declarație ce va fi pilonul construcției europene. Un francez îi chema pe cei care-i distruseseră o mare parte din țară, germanii, dar și alte popoare ale Europei, să-și unească producțiile de oțel și cărbune ca primă fundație a unei federații europene.
Planul avea la origine ideile lui Jean Monnet și prevedea crearea unei Înalte Autorități, promova reconcilierea franco-germană, propunea ca oțelul și cărbunele să fie folosite doar în comun și în scopuri pașnice și avea marele avantaj, ascuns la acea vreme, de a face un nou război franco-german imposibil. Imediat după conferința lui Schuman, cancelarul german Konrad Adenauer, a anunțat că primește propunerea Franței, toate acestea ducînd la semnarea, în 18 aprilie 1951 a Tratatului de la Paris, ce punea bazele Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), piatra de temelie a Uniunii Europene de astăzi. Semnatarele acestui tratat au fost Franța, Germania, Italia și cele trei state din Benelux. Marea Britanie avea să refuze motivîndu-și decizia prin interesul mai mare pentru colonii.

La un pas de respingere
9 Mai 1950 avea să fie începutul întregii construcții europene, așa cum o vedem noi astăzi. În semn de omagiu pentru Robert Schuman și ca apreciere pentru importanța declarației sale, în 1985, la summitul liderilor comunității europene de la Milano, s-a luat decizia ca 9 mai să devină ziua Europei, stabilindu-se ca aceasta, steagul, imnul și moneda unică să fie cele mai importante simboluri europene. Pentru a putea să facă o asemenea declarație, Schuman avea nevoie de sprijinul guvernului francez. Cu șase zile înainte el a trimis membrilor executivului o scurtă prezentare a acestui plan, varianta finală fiind dezvăluită membrilor guvernului, abia în dimineața zilei de 9 mai. Primul ministru, Georges Bidault, a privit destul de cirscumpect unele pasaje ale planului, în timp ce cîteva ministere au cerut mai multe detalii. Abia la cîteva luni de la emiterea declarației, Schuman a reușit să obțină aprobarea Guvernului pentru acest plan.

Cum s-a ajuns la Uniunea de astăzi?
1951. Se semnează Tratatul Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului
1957. Se semnează Tratatul Comunității Europene a Energiei Atomice și al Comunității Economice Europene
1962. Se adoptă politica agricolă comună
1968. Ia naștere Uniunea Vamală
1973. Marea Britanie, Danemarca și Irlanda aderă la CEE
1979. Este creat Sistemul Monetar European
1981. Grecia aderă la CEE
1986. Spania și Portugalia aderă la CEE
1992. Este semnat Tratatul Uniunii Europene, la Maastricht
1995. Austria, Finlanda și Suedia aderă la UE
1999. Este lansată moneda unică europeană, euro.
2004. Aderă la UE, 10 state din Europa Centrală și de Est, printre care și fostele state comuniste Cehia, Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Slovacia și Slovenia.

Monnet, primul președinte
Născut într-o familie de comercianți de coniac, în 1888, Jean Monnet a fost secretar general adjunct al Societății Națiunilor, participînd din această postură la relansarea economică a Austriei, Poloniei, României. În timpul celui de-al doilea război mondial a jucat un rol major în Comitetul de Eliberare Națională a Franței, iar după terminarea acestuia a conceput un plan de refacere a Franței. În 1950 concepe alături de Robert Schuman planul ce va schimba fața Europei, iar în 1952 devine primul președinte al Înaltei Autorități, coordonînd din această postură activitatea CECO. Se stinge din viața în 1979, la 91 de ani.
Principalele idei pe care s-a construit planul lui Jean Monnet erau:
„Nu coalizăm state, noi unim oameni“, „Europa nu se va crea dintr-o dată, nici într-o construcție de ansamblu, ea se va crea însă prin realizări concrete, punînd la bază o solidaritate de fapt“, „Oamenii sînt necesari schimbărilor, instituțiile pentru a face schimbările viabile“
Sursa: Delegația Comisiei Europene în România

Newsflash
Constituția europeană este considerată fără valoare în creșterea Europei, arată un sondaj publicat la Bruxelles, în timp ce extinderea UE este văzută ca o amenințare de mulți dintre locuitorii statelor vest-europene. Cei mai „speriati“ de extindere sînt francezii, urmați de greci și germani, doar locuitorii noilor state membre fiind ceva mai deschiși în acestă privință.
Insulele Feroe spun nu UE, pînă în momentul în care Islanda și Norvegia vor face pasul spre această entitate. Principala temere a micuțului stat este politica UE în materie de pescuit, politică pe care nu o acceptă așa cum este în acest moment.
Noile state membre acuzate pentru tratamentul aplicat rromilor, primele fiind arătate cu degetul statele central europene Ungaria, Cehia și Slovacia, în special pentru tratamentul la care sînt supuși elevii de etnie rromă, nevoiți să învețe în școli speciale sau exilați într-un colț al clasei în școlile publice.
Siteurile UE vor avea o nouă identitate din 9 mai, schimbîndu-și sufixul în „.eu“. Această schimbare vine la o lună după lansarea domeniilor „.eu“ destinate europenilor și urmărește creșterea vizibilității UE pe internet.

Articol afisat de 7195 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective