Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mãnãstirile nemþene se pot aprinde în orice clipã

Mãnãstirile nemþene se pot aprinde în orice clipã

• 20 de mãnãstiri, 27 de schituri, 53 de biserici, 10 depozite de carte religioasã, 7 muzee, 334 chilii, 288 spaþii de cazare au fost verificate înainte de Paºte, de pompierii militari, pe linie de prevenire a incendiilor • s-a constatat cã, în aceste unitãþi de cult, nu sînt respectate norme minime de prevenire •

Reprezentanþii Inspecþiei de Prevenire a Incendiilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ au verificat, luna trecutã, în perioada premergãtoare Paºtelui, modul în care este organizatã activitatea de apãrare împotriva incendiilor la mai multe unitãþi de cult din judeþ, Astfel, au fost controlate, sub acest aspect, 20 de mãnãstiri, 27 de schituri, 53 de biserici, 10 depozite de carte religioasã, 7 muzee cu caracter religios, 334 chilii, 288 spaþii de cazare.
Echipele de control au constatat cã unele persoane cu funcþii de conducere din aceste instituþii nu îºi îndeplinesc obligaþiile specifice privind protecþia împotriva incendiilor, fiind favorizatã, astfel, apariþia condiþiilor producerii de incendii cu consecinþe grave asupra securitãþii persoanelor ºi a bunurilor materiale.
Astfel, la mãnãstirile Secu, Almaº, Neamþ, Peºtera (Gîrcina), Tazlãu, Tarcãu ºi la schiturile, Brusturi-Drãgãneºti, Bicaz, Cozla, Bodeºti, Icoana-Veche, Vovidenia, Pocrov, Daniel-Sihastru nu este asiguratã rezerva de apã necesarã pentru stingerea incendiilor.
O altã deficienþã constatatã a fost cã, la majoritatea lãcaºurilor de cult, uºile care comunicã direct cu exteriorul nu se deschid în sensul fluxurilor de evacuare.
La mãnãstirile Pîngãraþi, Petru-Vodã, Giurgeni, Almaº, Sihãstria, Neamþ, Secu, Agapia, Vãratec, Tazlãu, Bistriþa, Tarcãu, Horaiþa, Nechit ºi schiturile Bîtca-Doamnei, Pietricica, Draga, Cozla, Lacu-Roºi, Brateº, Neguleºti, Mastacãn, Brusturi Drãgãneºti, Sfîntul Mina, Þibucani, Peºtera, Horãicioara, Agapia-Veche, instalaþiile electrice de iluminat ºi de forþã de la atelierele de tîmplãrie nu sînt construite corespunzãtor mediului de lucru cu degajãri de praf, combustibil, au defecþiuni ºi multe improvizaþii.

Lipsuri
Bisericile de Ia mãnãstirile Tazlãu, Pîngãraþi, Dobru, Rãzboieni, schiturile Vama, Bîtca-Doamnei, Brusturi-Drãgãneºti, Cozla, Pietricica, precum ºi la bisericile Rediu, Oanþu, Sarata-Dobreni, Humuleºtii-Noi (Tîrgu Neamþ) nu sînt dotate cu instalaþii de protecþie contra descãrcãrilor electrice electrice atmosferice.
La mãnãstirile Neamþ, Sihãstria, Almaº, Giurgeni, Horaiþa, Rãzboieni, Nechit, Tazlãu, Durãu, Petru-Vodã, Peºtera, Gîrcina, Cãminul de Bãtrîni de la Mãnãstirea Neamþ, precum ºi la Centrul Ecumenic Durãu nu s-au verificat stingãtoarele ºi nu au fost elaborate ºi afiºate regulile ºi mãsurile privind organizarea activitãþii de apãrare împotriva incendiilor.
La mãnãstirile Neamþ, Tazlãu, Secu, Sihãstria, Nechit, Petru-Vodã, Agapia, Gîrcina, Dumbrãvele, Brãdiþel, Dobru ºi schiturile Vama, Cozla, Bîtca-Doamnei, Gîrcina, Dumbrãvele, Braniºte, Cãrbuna, Brãdiþel, Dobru, Cuiejdi, Hangu, Pietricica, Brusturi-Drãgãneºti
coºurile de evacuare a fumului de la clãdirile pentru cazarea personalului monahal (chilii) nu sunt izolate termic la trecerea prin planºee ºi asteriala combustibilã a contrucþiilor.
Mãnãstirile Tarcãu, Horaiþa, schiturile Cuiejdi, Sihla, Neguleºti, Daniel-Sihastru, Icoana-Veche, Hangu nu au instalate linii telefonice, aºa încît nu pot anunþa, în timp util, serviciile voluntare pentru situaþii de urgenþã din zonã, precum ºi pompierii militari, despre producerea eventualelor incendii.
Ca urmare a nerespectãrii regulilor de prevenire a incendiilor, un foc devastator izbucnit luni, 3 aprilie, la ora 6.30, la Schitul Cãrbuna, aparþinînd Mãnãstirii Neamþ, a produs pagube în valoare de 600 milioane de lei. Focul a distrus 550 metri pãtraþi de acoperiº, tîmplãria de la 6 camere ºi 3 tone de cereale, depozitate în podul clãdirii. Pompierii militari din Tîrgu Neamþ au stabilit cã focul a fost provocat de o sobã care, prin acumularea de cãldurã, a aprins un coº de fum neprotejat corespunzãtor.

Articol afisat de 1866 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective