Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Aviarã în galantare?

Aviarã în galantare?

• sute de kilograme de carne de pasãre de la o fermã din Codlea, Braºov, au ajuns, zilele acestea, pe mesele romaºcanilor • alte 228 de kilograme de la societatea Avicod Braºov au fost sechestrate • 49 de unitãþi care comercializeazã carne ºi ºase ferme avicole au fost verificate într-o singurã zi • s-a interzis transportul animalelor vii dintr-o localitate în alta • în pieþe, tîrguri ºi oboare nu pot fi vîndute pãsãri din nici o specie •

Descoperirea într-un magazin din Roman a 228 de kilograme de carne de pui provenind de la o fermã din localitatea Codlea, Braºov, acolo unde a fost identificat un focar de gripã aviarã, i-a pus pe jar pe inspectorii sanitar-veterinari.
Aceºtia au stabilit cã societatea comercialã romaºcanã, din zona Favorit, cumpãrase de la Avicod SA Braºov 435 de kilograme de carne de pui, din care, în cîteva zile, deja vînduse 207 kilograme. Cum în judeþul Braºov, în urmã cu cîteva zile, a fost confirmatã prezenþa gripei aviare la douã ferme de pãsãri, SC Drakom Silva ºi SC Patiprod SRL, iar în Focºani, judeþul Vrancea, virusul H5N1 a fost descoperit la SC Zamfir SRL, cele douã judeþe au fost declarate zone de carantinã. ÃŽn aceste condiþii, la nivel naþional s-a luat decizia ca toate produsele din carne de pasãre, provenite din Braºov ºi Vrancea, sã fie sechestrate. ÃŽn cazul în care este gãsitã, pe piaþã, marfã de la cele trei firme menþionate, aceasta va fi confiscatã ºi distrusã imediat. ÃŽn cazul altor firme de pe platforma Codlea sau din judeþul Vrancea, produsele vor fi sechestrate, pînã cînd Comandamentul Antiepizootic Central Bucureºti va decide ce se va întîmpla cu acestea. Din fericire, în Neamþ au fost gãsite produse doar de la o fermã „suspectã“ de aviarã din cauzã cã se aflã în judeþul Braºov, pe platforma Codlea
„La Roman, împreunã cu inspectorii de la Circumscripþia Sanitar-Veterinarã de Controlul Alimentelor, am controlat 23 de societãþi, dintre care, la un singur magazin, am descoperit 228 kilograme de carne de pasãre provenitã de la Avicod SA Braºov - Codlea. Aceasta a fost ambalatã în 13 saci de polietilenã, sigilaþi, ºi a fost pusã sub sechestrul sanitar-veterinar, pînã la clarificarea situaþiei. Probele biologice vor fi recoltate doar de la pãsãrile vii, ale societãþii amintite, ºi vor fi trimise la laboratorul de la Bucureºti. Acolo vor fi analizate ºi, în funcþie de rezultat, se va decide ce trebuie fãcut. Fie probele vor fi negative, nu existã virus, ºi atunci marfa sechestratã va fi reintrodusã în vînzare, fie este confirmatã gripa aviarã ºi, atunci, produsele vor fi distruse. Doar 228 de kilograme au mai fost recuperate, din cele 435 kilograme de produse din carne de pasãre pe care le-a achiziþionat unitatea. Cei care ºtiu cã au cumpãrat din zona Favorit, trebuie sã fie atenþi cum vor prepara aceastã carne“, a declarat medic veterinar Vasile Manea, inspector de zonã al Direcþiei Veterinare ºi pentru Siguranþa Alimentelor (DVSA) Neamþ.
Inspectorii sanitar-veterinari îi sfãtuiesc pe toþi cei care ºtiu cã au achiziþionat carne de pasãre provenitã de la Avicod SA sã fie atenþi cum o vor prepara, întrucît virusul poate fi distrus doar la peste 100 de grade Celsius.

Alertã generalã
La nivel de judeþ, toate oficialitãþile au intrat în alertã, imediat ce s-a declanºat criza din judeþul Braºov. Situaþia criticã a obligat Comandamentul Antiepizootic Central sã ia toate mãsurile de rigoare pentru a rezolva aceastã problemã. Astfel, au fost trimise, în judeþul Neamþ, patru decizii care au fost puse în aplicare, de cãtre reprezentaþii Direcþiei Veterinare ºi pentru Siguranþa Alimentelor (DVSA), în colaborare cu toate instituþiile descentralizate ale statului în teritoriu. Concret, tot ce înseamnã magazine alimentare, depozite frigorifice ºi ferme aviare, vor fi „periate“ la sînge. „Am primit mai multe decizii, de la Bucureºti, în urma depistãrii unor focare de gripã aviarã în judeþele limitrofe. Astfel, prin decizia 79, se interzice comercializarea pãsãrilor vii în pieþe, tîrguri ºi oboare. Decizia 80 ne obligã sã controlãm riguros mãsurile de biosecuritate, tehnologia de creºtere ºi exploatare a pãsãrilor ºi comercializarea acestora din unitãþile Avicola, autorizate sanitar-veterinar, din judeþul Neamþ. Decizia 83 ne dã dreptul, în mod oficial, sã confiscãm carnea de pasãre venitã de la Braºov, de la SC Drakom SRL, SC Patiprod SRL ºi SC Zamfir SRL, din Focºani. Toatã marfa care existã în judeþul Neamþ ºi provine de la firmele menþionate va fi confiscatã, denaturatã, distrusã ºi va ajunge la Protan. Pentru noi nu existã unitãþi cu importanþã mai micã sau mai mare, în acest caz periem toate societãþile autorizate sanitar-vetrinar pentru comercializarea cãrnii ºi a produselor din carne de pasãre“, a declarat medic veterinar Sorin Ulea, directorul DVSA Neamþ.

Controale peste controale
Într-o singurã zi, inspectorii Direcþiei Sanitare Veterinare Neamþ au verificat 49 de unitãþi, de pe întreg teritoriul judeþului, care comercializeazã carne de pasãre. Doctor Sorin Ulea, director executiv al DSV Neamþ, a declarat cã, în judeþ, nici o unitate de acest fel nu s-a aprovizionat de la SC Drakom SRL, Patiprod SRL ºi Zamfir SNC Focºani, ferme la care au fost depistate focare de gripã aviarã. Tot în cursul zilei de luni, 15 mai, inspectorii DSV au verificat ºi ºase ferme avicole, toate autorizate sanitar veterinar, ºi nu s-au descoperit nereguli.
Pentru preîntîmpinarea oricãror probleme legate de apariþia focarelor de gripã aviarã, în momentul de faþã, în judeþ nu se mai admite comercializarea pãsãrilor vii, indiferent de specie, în pieþe, oboare ºi tîrguri. În baza unei decizii primite de la Ministerul Agriculturii, Apelor ºi Pãdurilor, de la Direcþia Sanitarã Veterinarã Neamþ a fost trimisã o echipã, formatã dintr-un medic veterinar ºi doi asistenþi veterinari, care sã îi ajute pe omologii lor din Braºov. O altã mãsurã, luatã în ideea prevenirii extinderii focarelor de gripã aviarã, a fost confiscarea ºi denaturarea, cu sprijinul societãþii Portan - care se ocupã de ecarisarea teritoriului - a produselor ºi cãrnii de pasãre provenite de la Drakom, Patiprod ºi Zamfir.
ªtefan Moroºanu, proprietarul unei ferme avicole din Neamþ, a declarat cã afacerea sa nu este afectatã în nici un fel de apariþia focarelor de gripã aviarã, în centrul þãrii. El considerã cã este normal sã aibã loc controale dure din partea DSV în ferma sa, pentru a exista siguranþa cã totul este în regulã, ºi considerã cã, dacã la Braºov, atenþia autoritãþilor era mai mare, nu se ajungea la aceastã situaþie. Nouã medici veterinari zonali din judeþ au obligaþia, de ieri ºi pînã astãzi la prînz, sã facã verificãri în circumscripþiile de care rãspund. Primãriilor din judeþ li s-a interzis sã mai emitã autorizaþii sanitar-veterinare pentru transportul animalelor vii, dintr-o localitate în alta, cel puþin pînã la sfîrºitul acestei luni.
În ºcolile nemþene, cadrelor didactice le-a fost trasatã sarcina de a prezenta elevilor regulile de prevenire ºi combatere a îmbolnãvirii de gripã aviarã.

Peste 3.000 de pãsãri au murit la Codlea
În Braºov s-a înregistrat, la sfîrºitul sãptãmînii trecute, primul caz de gripã aviarã din România, în cadrul unei ferme avicole de la care s-au livrat pãsãri în patru judeþe. În aceste condiþii, mãsurile de prevenire a extinderii focarelor de gripã aviarã sînt mult mai greu de pus în practicã, întrucît sînt implicate foarte multe persoane, începînd cu lucrãtorii - cu sau fãrã carte de muncã - ºi terminînd cu ultimele persoane care au achiziþionat pãsãri. Autoritãþile braºovene au dispus duminicã, 14 mai, închiderea unei ferme avicole din Codlea ºi a fost instituit sechestrul sanitar, dupã ce a fost identificat virusul H5 al gripei aviare. Virusul H5 a fost identificat la ferma Drakom Silva, de unde au fost cumpãrate pãsãrile pe care un comerciant din Fãgãraº le-a vîndut, ulterior, mai multor localnici din satul fãgãrãºan Hurezu, unde a fost depistatã, vineri, gripa aviarã. Ferma Drakom Silva are aproximativ 118.000 de pãsãri, pînã în prezent murind aproape 3.000.
Apariþia mai multor focare de gripã aviarã în þarã, în toamna trecutã, i-a pus pe jar ºi pe specialiºtii Direcþiei Sanitar-Veterinare Neamþ. Ei au cheltuit circa un miliard de lei pentru dotarea cu echipamente speciale, truse medicale ºi material dezinfectant, pregãtiri pentru situaþia în care ar fi apãrut asemenea cazuri. Din octombrie anul trecut, de la apariþia primul caz de gripã aviarã în þarã, ºi pînã la sfîrºitul lunii februarie 2006, la Direcþia Sanitar Veterinarã au fost examinate anatomo-patologic 330 de cadavre de pãsãri domestice ºi migratoare. Pãsãrile au fost aduse din mai multe zone ale judeþului. Doctor Constantin Lipan, directorul adjunct al Direcþiei Sanitar-Veterinare Neamþ, a declarat cã, în aceeaºi perioadã, din octombrie 2005 ºi pînã la finele lui martie 2006, au fost fãcute 418 teste rapide din controale cloacale ºi traheale, 189 examene de laborator la seruri de gãinã ºi curcã, iar la Bucureºti, la Institutul de Diagnostic pentru Sãnãtatea Animalelor, au fost trimise ºapte probe de organe de lebãdã, 44 de probe de seruri de la palmipede ºi 193 de tampoane cloacale ºi traheale. Specialiºtii DSV Neamþ au la dispoziþie 400 de litri de dezinfectant pe care ar urma sã-i foloseascã dacã s-ar înregistra cazuri de îmbolnãviri de gripã aviarã, în rîndul pãsãrilor.

Articol afisat de 1875 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. IUªTIUC, S. ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective