Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Releul Pietricica: Cronica unei vizite anunþate sau „30 de kile cu paltonul ud“

Releul Pietricica: Cronica unei vizite anunþate sau „30 de kile cu paltonul ud“

Jurnalistul Sorin Ovidiu Bãlan ne-a vizitat la redacþiile din Piatra ºi Roman. Prin convenþie unilateralã, relatãm doar momentele deconectante, nevãzute, ale acestei colaborãri bilaterale. Acum, aici, puteþi afla despre cum strigau pietreni ºi romaºcani pe stradã: „Tineþi aproape!“ ºi despre cum autorul acestor rînduri a fost acuzat, noaptea, pe nedrept, de inospitalitate.

Gîndesc, existînd provincial, cã n-ar fi lipsitã de interes, pentru cititorii rubricii Releul Pietricica, relatarea vizitei bucureºteanului din Brãila, unul din cei mai tari gazetari de investigaþie din România, pe numele sãu Sorin Ovidiu Bãlan. ªi vã propunem o convenþie în douã pãrþi: a) el apare cu numele întreg, ceilalþi doar cu numele de alint, ceea ce nu-i mare scofalã, fiindcã aici, în tîrg, toatã lumea se cunoaºte cu toatã lumea, toþi sîntem cumãtri, ºi b) vom face vorbire numai despre momentele amuzante, de destindere, cã dacã am spune despre munca, alergãtura, efortul ºi consumul pe care le presupun gazetãria adevãratã, n-am mai fi deloc amuzanþi. Punctul „a“ al convenþiei se datoreazã faptului cã atît la Piatra, cît ºi la Roman, am înregistrat o serie de perturbãri ale ordinii ºi liniºtii publice, dupã cum urmeazã: în faþa redacþiei, doi cetãþeni carã împreunã douã þevi, iar cînd îl vãd pe Sorin, coborînd din maºinã, se opresc din procesul muncii, se uitã cu atenþie ºi unul dintre ei strigã: „Þineþi aproape!“. Sau, la intrarea în hotel, de la un balcon din vecinãtate, se aude aceeaºi formulã: „Þineþi aproape!“. A urmat un scurt dialog de la distanþã, iar a doua zi de dimineaþã, la micul dejun, omul de la balcon a venit ºi a fãcut o pozã cu Sorin. Un potenþial accident a fost evitat în ultimul moment, cînd un tînãr, pe holul hotelului, realizînd din mers cã tocmai trecuse pe lîngã omul de televiziune, era cît pe ce sã se prãbuºeascã peste fotoliile din bar. La fel s-a petrecut ºi la Roman unde, pe holurile primãriei ºi pe stradã, auzeai, din cînd în cînd, strigãtura: „Þineþi aproape!“.

Sub scarã, la Monitorul
Aºadar, Sorin a venit pe la noi, pe la Monitorul. Normal, am alcãtuit un colectiv de primire pentru a-l primi primindu-l ºi l-am primit. Mai întîi în curtea din spate, sub scarã, unde este cam ºantier de construcþii, biroul de protocol fiind, temporar, ocupat. Este colegul nostru, mai ales colegul de facultate al lui Traian. Despre Traian, care a fãcut ºi ceva burticã de cînd s-a lãsat de fumat, Sorin a spus, într-un moment de mare sinceritate: „Traian avea, în studenþie, 30 de kile cu paltonul ud“. Colectivul de primire mai era format din Viorel, eu ºi ultima venitã din trebile ei redacþionale, dar cea dintîi, Camelia. Vali, Dan, Michael ºi Cezar au apãrut ºi ei sub scarã, s-au executat prezentãri, strîngeri amicale de mîini, schimburi de amabilitãþi ºi poante. Dar scurt, fiindcã era o orã la care „uzina“ Monitorul lucra. Aºa cã, doar colectivul de primire s-a putut deplasa la discuþii preliminare. Am servit fiecare, dupã pofte: bucureºtenii ( Sorin ºi colegul sãu, un operator tînãr ºi simpatic, zis Renu) ciorbe ºi felul doi, Cami ceva brînzeturi ºi legume, Viorel nu mai ºtiu ce chiftele, iar eu cu Traian, ca sã ne punem buftacul la punct, chiar ne era foame, mici populari cu muºtar de Tecuci. Plus eu o clãtitã, despre care Traian, deja, m-a fãcut de poveste. Din discuþii, am reþinut cã Sorin ºi Renu erau încã sub influenþa ultimei lor anchete despre inundaþii. Ce ne-a povestit Sorin nu voi scrie acum, pentru cã este de-a dreptul de exploatat. Sorin ne-a mai spus despre vodca „Tîr, o poreclã genialã pentru o bãuturã comunalã de pe-acolo, din zona calamitatã. Apoi, Sorin-Traian au început cu amintirile lor burlãceºti de la facultate, fiecare în limba lui, Camelia dovedindu-se foarte inspiratã ºi retrãgîndu-se discret cu treburi. Nici eu nu-mi permit a spune despre punctajele acestor..., cã nu ºtiu cum sã le spun altfel. Zic doar cã mi-am fãcut porþia de rîs cu lacrimi pentru tot trimestrul în curs. ÃŽn fine, retrãgîndu-mã politicos, dar ferm, acasã, cei patru mi-au urmãrit taxiul cu taxiul, pichetîndu-mã la coborîre, în ideea cã aº fi avut la domiciliu sarmale, ceea ce era un falº, întrucît aveam un simplu pilaf cu pasãre, în fine, amãnuntele sînt cu totul nesemnificative în contextul în care, a doua zi, aceºtia mi-au fãcut o legendã cum cã aº fi fost neospitalier, ciufut ºi sub papucul nevestei, ei fiind liberi ºi cîrmindu-ºi taxiul cãtre o altã locantã, cu lãutari.

Ponturi ºi poante de murea calul la barierã
Pentru istorie, voi susþine pînã la moarte cã totul este un falº, cu palmele fluturînde ºi imprecînd, pînã la rãguºire, acest cuvînt: dovada!
Ziua a doua, dupã ce i-am însoþit pe Sorin, Catrinel ºi operatorii lor pe coclauri, uimit de energia, insistenþa ºi, de ce nu?, flerul unor profesioniºti de televiziune, a urmat seara. Echipa iniþialã s-a reunit, chiar s-a lãrgit ºi ascultãm o fabuloasã poveste cu niºte membri ai Asociaþiei Piticilor din România care, pe timpul lui Ceauºescu, aveau o celebrã casã de toleranþã în Bucureºti, vizitatã chiar de Yasser Arafat, ieºit de acolo cu amintiri absolut memorabile, piticii fiind niºte adevãraþi tripozi. Ovidiu povesteºte, în stilul sãu inconfundabil, iar noi rîdem de sã cãdem sub masã. Asta întîmplîndu-mi-se ºi în alte dãþi cu tandemul Traian - Ovidiu, fiindcã aici se întîlnesc douã genuri de umor care, sincronizate, te pot duce la atac de cord cu final fericit. Traian, un ins declarat de la Calu-Iapa, un ciclopedic nebãutor ºi nefumãtor de cînd l-a speriat doctorul, cînd ridica batista de pe þambal solicita la chelneriþã, foarte serios, sã i se aducã o cola calului, în timp ce Sorin povestea despre cum i-a tras basca la unul de i-au sãrit bascheþii din picioare sau despre altul care avea un deranj de maºinã, Traian vorbind despre muzicã ºi mimînd un lapsus: Cum îi zice la partea aia de dinainte de f…t ? Da, aºa, cã bine-i zici, preludiu, mersi! Sorin, care de jumãtate de an a pus privativul „a“ înaintea a douã vicii pe care se pune taxã, ne relateazã despre un control medical, la un cabinet particular din Bucureºti, unde doamna doctorã i-a solicitat sã se dezbrace ºi sã se întindã pe pat. Executîndu-se, persoana a rãmas doar în chiloþi ºi nu micã i-a fost mirarea cînd... i s-a luat sînge. Doar atît. Sincer, am avut reportofonul în paporniþã, dar prea a fost frumos ca sã stric întîlnirile. Aºa cã mi-am suprasolicitat memoria. Bine, ne-am aruncat ºi noi cu poante locale, spre exemplu la Roman, la primãrie, unde am intrat într-un birou cu acvariu. ªi am zis noi, atunci, despre destãinuirea unui deosebit om de afaceri din Neamþ care iubeºte peºtii de acvariu fiindcã aceºtia, cînd deschid gura, nu-i cer nimic. Dar noi am fost gazde, iar invitatul avea niºte ponturi ºi poante de murea calul la barierã.

Scenariu
A treia zi, Traian l-a invitat pe Sorin la emisiunea lui de la TV.M, unde cei doi, timp de un ceas ºi jumãtate, pe baza unui „întrebãtor“ cum i-am spus eu, un desfãºurãtor pe care Traian l-a „clocit“ cam douã ore, au purtat un dialog. Despre ce a fost vorba aþi putut vedea singuri, la emisiunea „Replica“ de joi, datã în reluare ºi duminicã, 14 mai, începînd cu ora 20. ªi care va mai fi reluatã. Prieteni, prieteni, dar meseria este meserie. Douã ore a stat Traian în faþa computerului ºi a pregãtit cu minuþiozitate scenariul acelei emisiuni, iar eu sînt convins cã, mental, acestea fuseserã precedate de alte gînduri pe care, sub masca lui de ºugubãþ, Traian le macerase în zilele astea. Iar Sorin, pur ºi simplu, s-a lãsat condus pe baza acelui desfãºurãtor. Fãrã derogãri, fãrã ieºiri în decor, fãrã umbrã de vedetism ieftin. Cam asta înseamnã profesionalism fiindcã nu-i aºa cã ne-am cam sãturat de tolcºouri în care, la plesnealã, se discutã discuþii? Traian ºi-a respectat colegul ºi prietenul ajuns profesor de jurnalism ºi om de televiziune recunoscut pe stradã, iar Sorin a avut exact aceeaºi atitudine de respect faþã de prietenul sãu, ca ºi faþã de profesorul sãu preferat, Ion Cristoriu, care, tot aºa, îl invitase la un dialog televizat. A plecat el pe ploaie, la volan, puþin îngrijorat cã ajungea pe întuneric la Bucureºti, dar nici nu se punea problema sã renunþe la dialogul televizat pe care i l-a propus Traian. Drum bun, Sorine! Te mai aºteptãm la Piatra. Trage basca peste ochii tîlharilor, cã noi te þinem aproape, domnule Anchetã.

Articol afisat de 1800 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective