Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 20 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Siderurgiºtilor romaºcani li s-a fãcut dreptate

Siderurgiºtilor romaºcani li s-a fãcut dreptate

Pe 2 martie a.c., într-o zi mohorîtã ºi rece, am trecut pe lîngã un grup mare de sindicaliºti din siderurgie care pichetau sediul Parlamentului, cu recuzita de rigoare.
Zãrind printre aceºtia un grup compact de salariaþi de la Petrotub Roman, am fost interesat sã aflu îndeaproape care sînt revendicãrile pentru care înfruntau vremea parºivã, departe de casã, pentru a atrage atenþia Parlamentului.
Mai erau ºi alte grupuri de siderurgiºti, de la Hunedoara, de la Galaþi ºi din alte judeþe, dar nu am stat de vorbã decît cu conjudeþenii mei, care m-au pus la curent cu rostul pichetãrii ºi cu doleanþele lor.
Legea nr.19/ 2000 privind sistemul public de pensii, prin prevederile articolului 20, impunea necesitatea definirii „locurilor de muncã în condiþii speciale“ printr-o reglementare specialã.
În acest scop, a apãrut un proiect de Lege privind încadrarea unor locuri de muncã în condiþii speciale, care s-a dovedit cã introducea un tratament discriminatoriu între anumite categorii de salariaþi.
Pentru unele se recunoºteau condiþiile speciale de muncã încã din 2001, iar pentru siderurgiºti nu se luau în calcul aceste condiþii speciale, decît începînd cu 2006, fiind afectat, astfel, momentul pensionãrii celor îndreptãþiþi.
Pentru recunoaºterea anilor lucraþi în „condiþii speciale de muncã“, legea stabilea cã trebuie fãcutã dovada cã angajatorul a plãtit, între anii 2001-2006, o contribuþie suplimentarã la fondul de pensii pentru salariaþii respectivi, obligaþie de care unii angajatori erau scutiþi, introducîndu-se, astfel, un tratament discriminatoriu între salariaþii beneficiari ai legii
Nefiind plãtite de cãtre angajatori contribuþiile aferente acestui tip de „condiþii speciale de muncã“, pe perioada 2001-2006, Guvernul nu era dispus sã recunoascã, în acest caz, efortul siderurgiºtilor de a fi lucrat în grupa I de muncã, vîrsta de pensionare fiindu-le, astfel, majoratã cu 7 ani de zile, în majoritatea cazurilor.
Sindicaliºtii din siderurgie, respectiv salariaþii de la Petrotub Roman, doreau sã fie ajutaþi de parlamentari, pentru ca, prin legea aflatã în dezbatere, sã li se recunoascã ºi lor, retroactiv, munca desfãºuratã în „condiþii speciale“ pentru perioada 2001-2006, ca ºi în cazul celorlalþi salariaþi.
Am decis sã sprijin doleanþele siderurgiºtilor nemþeni ºi, alãturi de alþi cîþiva parlamentari, care sprijineau la rîndul lor siderurgiºti din alte judeþe, am fãcut lobby-ul necesar ca legea sã fie modificatã în sensul doleanþelor lor.
Marþi, 16 mai, a fost votatã forma finalã a legii, care conþine, acum, douã prevederi care rezolvã problema siderurgiºtilor, dar ºi pe a altor categorii de salariaþi care au lucrat în „condiþii speciale“.
Pentru a elimina orice dubiu, redau, pentru satisfacþia siderurgiºtilor romaºcani, textele de lege care le compenseazã efortul deplasãrii la Bucureºti.
Art.1 - (1) „ÃŽncepînd cu data de 1 aprilie 2001, sînt încadrate în condiþii speciale locurile de muncã în care se desfãºoarã activitãþile prevãzute în anexa nr.1“.
(5) „Pentru perioada cuprinsã între 1 aprilie 2001 ºi data intrãrii în vigoare a prezentei legi, nu se datoreazã diferenþa dintre cota de contribuþie de asigurãri sociale datorate de angajator pentru condiþii speciale de muncã ºi cea declaratã de cãtre acesta“.
ÃŽmi declar satisfacþia de a fi contribuit cîtuºi de puþin la reparaþia acordatã siderurgiºtilor nemþeni care îºi vãd, astfel, recunoscutã munca în „condiþii speciale“.

Articol afisat de 1590 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Deputat Ioan BIVOLARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective