Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 24 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
SRI s-a făcut de rîsul curcilor

SRI s-a făcut de rîsul curcilor

• nota SRI referitoare la apariția gripei aviare a fost desecretizată • SRI a confundat puii de găină cu puii de curcă •

Potrivit ultimelor date transmise de Ministerul Agriculturii, numărul focarelor de gripă aviară a ajuns la 44. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat că autoritățile române nu pot spune deocamdată care este cauza apariției virusului gripei aviare.
Pe de altă parte, la cererea ministrului, Serviciul Român de Informații a publicat pe pagina de internet a instituției un raport care vorbește despre posibile cauze ale apariției recentelor focare de gripă aviară.

În căutare de explicații
Potrivit informațiilor adunate de Serviciul Român de Informații, care a desecretizat raportul referitor la cauzele apariției gripei aviare, din cauza „disfuncțiilor în activitatea organismelor cu atribuții în acest domeniu“, și din cauze subiective, focarul principal de gripă aviară a dus la apariția a numeroase focare secundare. SRI amintește că zona Codlea este situată pe culoarul secundar de migrație a păsărilor sălbatice, iar specialiștii au demonstrat ca acestea nu sînt bolnave. Raportul SRI nu exclude astfel ipoteza apariției focarului în urma unor importuri de păsări, mai ales că că pe platforma de la Codlea, pînă acum nu s-au înregistrat cazuri de mortalitate în număr mare la păsări.
Raportul SRI conținea o regretabilă eroare, afirmînd că din Ungaria au fost importați pui de curcă. După publicarea acestui raport, SRI a trebuit să facă precizarea că a încurcat curcile cu găinile. Potrivit documentului, firma Patiprod din Codlea a achiziționat pui de curcă de o zi, importați pe 17 ianuarie dintr-o fermă din Ungaria. Spre sfîrșitul lunii aprilie, la Patiprod au murit aproape 29 de mii de pui de curcă, și la recomandarea unor specialiști de la Bacău, „au scăpat“ de păsările pe care le-au îngropat lîngă fermă. Pe 18 mai, testele efectuate pe curcile îngropate de Direcția Sanitar-Veterinară au arătat că acestea erau contaminate cu virusul aviar.
Serviciul Român de Informații mai spune că în 24 martie firma Drakom Codlea a importat aproape 50.000 de pui vii din Slovacia. Importul a fost însoțit de avize-sanitar veterinare care arătau că păsările erau sănătoase. La începutul lunii mai, Drakom a dat la incinerat 200 de tone de cadavre de pui. La rîndul său Autoritatea Națională a Vămilor confirmă că începînd din 17 ianuarie în România, la Codlea și la alte ferme, s-au făcut zeci de transporturi de carne de pui.
Șeful Vămii, Gelu Ștefan Diaconu, dă asigurări că toate transporturile aveau avize sanitar-veterinare, așa cum cere legea.
Ministerul Agriculturii din Slovacia a declarat că nu va face nici o anchetă în acest caz, din moment ce în țară virusul aviar nu a fost depistat decît la păsările sălbatice.
La rîndul său, directorul autorității ungare pentru sănătate animală a dezmințit categoric acuzațiile preluate din presa română potrivit cărora virusul aviar de pe teritoriul României ar fi fost răspîndit din Ungaria.

Măsuri la București
În București, au fost confirmate focare de gripă aviară în sectoarele 2 și 4. În alte peste 25 de localități, inclusiv în două din județul Ilfov, există suspiciunea de prezență a virusului H5.
Focarele de gripă aviară confirmate se află în 9 județe, majoritatea în Brașov. În mai multe localități din Prahova, dar și în Bragadiru și Cornetu din județul Ilfov, testele preliminare au indicat prezența virusului H5. În București, autoritățile au instituit carantina și pe o suprafață a sectorului 4 din București, după ce prezența virusului gripei aviare a fost confirmată. Primarul Sectorului 4, Adrian Inimăroiu, spune că zona de carantină este mult mai mica decit zona de sigurantă izolată anterior. Potrivit lui Inimăroiu, în zona aflată în carantină se află în jur de 60 de gospodării și urmează a fi sacrificate aproximativ 100 de păsări.

Importurile de pui
Deocamdată nu există o evaluare a pagubelor, iar anchetele privind responsabilii pentru răspîndirea virusului sînt și ele în curs. Faptul că importurile de pui vii respectă regulamentele și normele sanitare în vigoare este confirmat și de Ilie Van, președintele Asociației Crescătorilor de Păsări. El a combătut ideea că virusul gripei aviare ar fi putut intra în România pe această cale.
FOTO: Un subordonat de-al lui Radu Timofte a indus în eroare SRI, încurcînd găinile și curcile

Articol afisat de 1285 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective