Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Bîlciul“ de la Primãria Cordun, la Curtea Europeanã

„Bîlciul“ de la Primãria Cordun, la Curtea Europeanã

• acest organism internaþional a admis plîngerea a trei funcþionari publici de la Cordun • vineri, doi consilieri juridici din Corpul de Control al ministrului administraþiei ºi internelor au verificat la Cordun o serie de documente ale primãriei • aceºtia vor reveni în control luni, 29 mai, deoarece primarul, viceprimarul ºi fosta secretarã a primãriei erau chemaþi la Bucureºti, pentru audieri •

Trei funcþionari ai Primãriei Cordun, aflaþi în litigiu de muncã cu primarul Adrian Diaconu, au fãcut o plîngere la Curtea Europeanã a Drepturilor Omului (CEDO), care a admis punerea pe rolul acestei instanþe a dosarului. Cei trei funcþionari publici, Aritimisia Ciuchinã, Ioan Lepãdatu ºi Eugenia Ouatu, au reclamat acestei instituþii o serie de pretinse nereguli. Vineri, 26 mai, doi consilieri juridici din Corpul de Control al ministrului administraþiei ºi internelor, respectiv Dan Cadariu ºi Marcel Miclãu, au descins la Primãria Cordun, într-un nou control. „Cei doi inspectori care au venit au verificat 20 de hotãrîri ºi dispoziþii ale primarului. Dupã ce Comisia de Control a verificat conþinutul hotãrîrilor de consiliu local ºi al dispoziþiilor primarului Adrian Diaconu, s-a constatat cã o parte din hotãrîrile de consiliu existente în Primãria Cordun nu corespund cu cele trimise la Prefecturã. Plîngerea noastrã, depusã la CEDO, a fost adusã la cunoºtinþa Guvernului. Noi am dat statul român în judecatã, pentru cã nu este posibilã o asemenea disoluþie a autoritãþii instituþiilor, ca hotãrîri judecãtoreºti definitive ºi irevocabile sã fie puse azi în executare, iar a doua zi primarul sã-ºi permitã, din nou, sã desfacã contractul de muncã al celor repuºi în drepturi de instanþã. Am fost întrebaþi de cãtre cei doi inspectori guvernamentali, la sfîrºit, dacã nu avem de gînd sã ne împãcãm cu primarul. Eu nu am nimic cu acesta. Doresc doar sã ni se respecte drepturile. Hotãrîrile verificate vizau investiþiile în aducþiunea de gaz metan, cele privitoare la proiectul SAPARD de reabilitare a drumului E-85-Cordun - Simioneºti - Pildeºti ºi cele privitoare la reîncadrarea mea. Inspectorii au solicitat secretarului, Vasile Nãstase, cãrþile de muncã. Acesta însã nu le-a pus la dispoziþie, deºi, pînã ieri, cãrþile de muncã erau pãstrate la secretar. A motivat cã nu le gãseºte“, a declarat Aritimizia Ciuchinã.
Prefectul de Neamþ, Toader Mocanu, a confirmat prezenþa în judeþ a celor doi consilieri juridici, veniþi sã verifice sesizarea. „Echipa de control este condusã de consilierul ministrului, juristul Dan Cadariu, care ne-a solicitat, ºi din partea Prefecturii, doi consilieri juridici, care sã-i însoþeascã pentru a verifica o reclamaþie a fostei contabile ºefe, Aritimisia Ciuchinã. Dacã se va constata cã actele sînt în neregulã, acestea vor fi ridicate ºi trimise la expertizã. ªeful Corpului de Control va primi un raport ºi acesta îl va prezenta ºi domnului ministru Vasile Blaga, care va decide dacã cele constatate vor face obiectul înaintãrii unor sezizãri cãtre organele abilitate. Din cîte ºtiu, se va reveni luni, 29 mai, pentru cã mare parte din documentele în original erau luate de primarul Adrian Diaconu, care a fost chemat la DNA. Cei de la minister vor trebui sã confrunte originalele ºi copiile, luni, 29 mai, cînd se vor întoarce primarul ºi viceprimarul“, a precizat Toader Mocanu. Acesta s-a arãtat revoltat de atitudinea cîtorva primari din judeþ, care dispun discreþionar de autoritate, în localitãþile pe care le conduc. „Nu este normal ca, pentru cazuri ca acele de la Cordun sau Ruginoasa, «oalele sparte» sã fie suportate din banii Consiliului Local. Duc o adevãratã luptã cu unii primari, pentru a-i convinge sã respecte legea. Nenorocirea este cã, la Curtea de Conturi, este redusã schema, sînt puþini inspectori ºi o primãrie ajunge sã fie controlatã dupã patru-cinci ani. Numai Camera Naþionalã de Conturi dispune aceste controale. Se aºteaptã cîte ºase luni sã fie trimiºi în teren comisarii. Eu, însã, rãmîn optimist ºi cred cã, pînã la urmã, lucrurile vor intra pe fãgaºul normal ºi cei care au greºit vor plãti neregulile din buzunarul lor, nu din buget“, a precizat Toader Mocanu.
Reamintim cã Tribunalul Comercial Neamþ a dispus, la sfîrºitul sãptãmînii trecute, suspendarea actului administrativ prin care fosta contabilã ºefã, Aritimisia Ciuchinã, a fost eliberatã din funcþie, pe 5 aprilie. Hotãrîrea în cauzã a fost luatã de primarul Adrian Diaconu, în ziua cînd funcþionara fusese reîncadratã, ca urmare a unei alte hotãrîri judecãtoreºti, definitive ºi irevocabile.
Primarul comunei Cordun avea telefonul mobil închis ºi nu a putut fi contactat, pînã la închiderea ediþiei.
FOTO: La Primãria Cordun a descins, din nou, Corpul de Control al ministrului administraþiei ºi internelor

Articol afisat de 2697 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective