Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 27 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Teatrul de Joacã, la Festivalul de teatru de camerã ºi underground ARAD-FUN

Teatrul de Joacã, la Festivalul de teatru de camerã ºi underground ARAD-FUN

ÃŽntre 15 ºi 21 mai, s-a desfãºurat, la Arad, cea de a IV-a ediþie a Festivalului de teatru de camerã ºi underground ARAD-FUN. ÃŽn programul festivalului, pe lîngã nume foarte cunoscute - actorii Maia Morgenstern ºi Marcel Iureº, regizorii Alexandru Dabija, Vlad Massaci ºi Cristian Juncu - au apãrut ºi nume mai puþin sau deloc cunoscute. Teatrul de Joacã din Piatra Neamþ a încheiat sãptãmîna teatralã de la Arad cu „Sperietoarea“. Dupã terminarea spectacolului nostru, am înregistrat o parte din discuþia purtatã cu organizatorii - Radu Dinulescu, regizor, producãtor al festivalului, ºi Nicu Mihoc - actor ºi director artistic al festivalului.

Gheorghe Hibovski: Cîteva vorbe despre festival…
Radu Dinulescu:
A fost una dintre cele mai interesante ediþii. Anul acesta, am avut cel mai numeros public. La prima ediþie, am început prin a lãsa publicul sã intre gratis. La a doua, am pus, deja, bilete, dar am avut spectatori puþini. La ediþia de anul trecut, au fost sãlile pline. Anul ãsta, la unele spectacole, nici nu s-a mai putut intra în salã. Am avut peste o sutã de abonamente, ceea ce este mult pentru un festival ºi, trebuie sã spun, nu ne aºteptam la un public aºa de numeros. Am o singurã deziluzie… M-am aºteptat la mult mai multe forme teatrale, dar, pînã una-alta, cam toate spectacolele merg pe aceeaºi linie : se face spectacol pornindu-se de la un text ºi nu de la un scenariu, de la o idee, de la un gînd, cum a fost, de exemplu, spectacolul vostru, care-i clar cã s-a fãcut în urma unor cãutãri folclorice… asta mi s-a pãrut o formulã interesantã de spectacol ºi cred cã ºi-a gãsit bine locul în festivalul nostru… De fapt, festivalul este de teatru de camerã ºi underground ºi, mai mult, se adreseazã teatrelor independente. Am înþeles cã este ºi cazul vostru, deci v-aþi integrat foarte bine în decor… Sper sã veniþi ºi la anul. Noi v-am reþinut pentru cã ne-a plãcut enorm de mult spectacolul. Eu am avut o surprizã extraordinarã. Vã urez ºi pe mai departe succes pentru cã sînteþi foarte simpatici amîndoi, pe scenã, iar Maria cîntã senzaþional.
NICU MIHOC : E paradoxal cã apariþiile tale, astea mici, deºi ai folosit texte de expresie popularã specificã zonei, mã duceau ºi-n lumea lui Sorescu - lumea satului din Oltenia - dar ºi la noi, în Ardeal.

„A apãrut o alternativã la sistem ºi, dacã putem sã ne miºcãm în trupe mici, în spaþii total diferite ºi sã oferim ceva publicului, înseamnã cã facem ceva pentru comunitate“

G.H.: Cititorul ar trebui sã ºtie ºi ce faci în afara sarcinilor din festival.
N.M:
Cam ce faceþi ºi voi… Am creat un teatru independent la Tîrgu Mureº, Teatrul '74, acum doi ani, împreunã cu o echipã entuziastã, care s-a consolidat între timp… frica mea este sã nu devinã instituþie pentru cã, ºtii, orice devine instituþie… Vrem sã rãmînã doar o stare de spirit. Echipa de bazã va rãmîne, dar vor fi fluctuaþii pentru cã lucrãm ºi cu foarte mulþi studenþi, care terminã, pleacã, rãmîn… ªtii foarte bine ºi tu, ºi voi faceþi asta: a fi independent, a trãi din asta, nu e uºor… Nu ne lamentãm… A apãrut o alternativã la sistem ºi, dacã putem sã ne miºcãm în trupe mici, în spaþii total diferite ºi sã oferim ceva publicului, înseamnã cã facem ceva pentru comunitate… Trupele mamut nu se prea miºcã, stau, consumã bani… Noi am vrut, încã de acum patru ani, sã facem un festival care sã se adreseze doar independenþilor. Nu s-a reuºit pentru cã, în România, încã existã struþo-cãmila. Ei, anul acesta, am reuºit sã aducem numai trupe independente ºi asta a fost cea mai mare bucurie a noastrã. Avem un public cu foarte mari pretenþii, dar un public cald. Sper sã pãstrãm aceastã formã vie. Iatã, la ora asta, la noi sînt vreo 12-14 trupe independente. Se miºcã, au o activitate în spate. Noi apariþii… Teatrul «Joi» de la Braºov, care a fost o surprizã pentru foarte mulþi… «Imposibilul» de la Cluj, care au avut un recul, în sensul cã nu aveau spaþiu, nu au nici acum, dar au gãsit o formã nedoritã de nimeni, au gãsit cea mai proastã soluþie: sã lucreze în sala micã a Teatrului Naþional. Dar sînt foarte cunoscuþi, au penetrat clar în spaþiul civil. Iatã, s-a înfiinþat, la Piatra Neamþ, Teatrul «Pi Buni» -spectacolul lor cred cã, încã, era o formã de cãutare, ºi Teatrul de Joacã, o mare surprizã pentru noi. Consacratele Teatrul «Act», Teatrul «Luni», «La Scena»… O altã apariþie, Teatrul «Arca». Teatrul «Fãrã Frontiere»… Sînt foarte multe coproducþii… Trãgînd o linie, noi credem cã independenþii - spectacolele care au venit aici - au un pas faþã de anul trecut ºi sperãm cã, la anul, va fi ceva mai bine… Sîntem mai mult sau mai puþin mulþumiþi, dar asta este starea realã, cinstitã, corectã, a independenþilor.

Articol afisat de 1841 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMÞU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective