Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Aviara, falimentul crescãtorilor de pãsãri

Aviara, falimentul crescãtorilor de pãsãri

• „pare incredibil, dar, în partea de sud a þãrii, vînzarea de carne de pasãre a scãzut cu circa 80%, în vreme ce, în zona Moldovei, vînzãrile au scãzut cu pînã la zece la sutã. De 16 ani încoace, pe partea de zootehnie am omorît tot ce însemna complex de creºtere a porcilor, a vacilor, acum a venit timpul sã omorîm ºi fermele avicole“, a declarat Lucian Apostol, directorul societãþii „Kosarom“

Vînzãrile la carnea de pui au scãzut considerabil de la apariþia focarelor de gripã aviarã, în ciuda faptului cã nu existã nici un pericol dacã se preparã mîncarea prin fierbere, ºtiut fiind faptul cã, la 70 de grade Celsius, virusul dispare. Principalii furnizori de carne susþin cã autoritãþile trebuie sã gãseascã o soluþie pentru a salva acest domeniu, în caz contrar, în circa o lunã, douã falimentul acestuia va deveni o certitudine. Lucian Apostol, directorul societãþii „Kosarom“, principalul furnizor de carne de pasãre de pe piaþa nemþeanã, susþine cã, de la declanºarea crizei gripei aviare, vînzãrile au scãzut simþitor. Pare incredibil, dar în partea de sud a þãrii, vînzarea de carne de pasãre a scãzut cu circa 80%, în vreme ce, în zona Moldovei, s-au redus cu pînã la zece la sutã. Lucian Apostol susþine cã s-a ajuns în aceastã situaþie atît datoritã numeroaselor focare de gripã aviarã care au apãrut pe harta þãrii, cît ºi din cauza mediatizãrii excesive a cazurilor. „Consider cã economia României trebuie susþinutã. De 16 ani încoace, pe partea de zootehnie am omorît tot ce însemna complex de creºtere a porcilor, a vacilor, acum a venit timpul sã omorîm ºi fermele avicole. Cînd vom intra în Uniunea Europeanã, ne vom uita cum ne aduc alþii carnea de peste hotare. ÃŽn România, sînt, în momentul de faþã, foarte mulþi ºomeri. ÃŽn perioada urmãtoare, vor fi ºi mai mulþi, pentru cã peste 50% din populaþia þãrii lucreazã în agriculturã ºi zootehnie. Omorînd zootehnia, omorîm ºi agricultura, pentru cã furajele nu vor mai avea cui sã fie date. Dupã pãrerea mea, în momentul acesta, sînt omorîte amîndouã, ºi zootehnia ºi agricultura, iar oamenii nu mai au ocupaþie. Autoritãþile trebuie sã gãseascã o soluþie pentru promovarea produselor româneºti, care sînt biosecurizate. Vedem peste tot porcãriile americanilor în galantarele noastre. Sînt pulpe proaste, de la pui crescuþi cu fãinã de carne ºi cu biostimulatori, hormoni de creºtere. Populaþia sãracã preferã aceastã marfã, adusã de la americani cu 10.000-15.000 de lei kilogramul, dar nu ºtie cã peste cinci, ºase ani, va avea de dat bani foarte mulþi pentru a-ºi rezolva problemele de sãnãtate. Americanii nu mãnîncã astfel de porcãrii ºi atunci ni le dau nouã“, a declarat Lucian Apostol, directorul „Kosarom“.

„Se merge pe zvonuri ºi, de aici, panica“

Economista Irina Grelciuc, de la depozitul Medas Impex, a precizat cã vînzãrile la carnea de pui în zona noastrã au scãzut cu circa 30%, dupã ce au apãrut primele focare de gripã aviarã de la Codlea. „Cererile de carne de pui au scãzut simþitor în ultimele sãptãmîni ºi nu ºtiu cum putem salva situaþia. Poate cã va fi mai bine dupã ce vor fi lichidate focarele de gripã aviarã din þarã ºi cînd populaþia va înþelege cã este o isterie generalã care nu se justificã. Vindem cu aproximativ 30% mai puþinã carne de pui, decît de obicei, în judeþele Suceava, Neamþ ºi Bacãu“, a spus Irina Drelciuc.
Nici ªtefan Moroºanu, patronul unei ferme avicole din Piatra Neamþ, nu poate susþine cã gripa aviarã nu i-a afectat afacerea, chiar dacã, în cazul sãu, procentul pierderilor este mai mic. „Eu nu am la comercializare decît ouã de la ferma în care cresc peste 30.000 de pãsãri. ÃŽn mare mãsurã, vînzarea este neschimbatã, scãzînd cu doar cîteva procente. Nu pot trage o concluzie foarte clarã dacã gripa aviarã îmi afecteazã afacerea sau nu, pentru cã vînzarea de ouã depinde de mai mulþi factori, cum sînt perioadele de post, vremea, dar, probabil, ºi gripa aviarã“, a spus ªtefan Moroºanu.
Ieri, în Piaþa Centralã a oraºului Piatra Neamþ, în cele cîteva magazine care comercializeazã carne ºi preparate din carne de pui, lume era. Dar nu cumpãra mai nimeni astfel de produse, spre disperarea vînzãtoarelor. „Nu se mai vinde cum se vindea. Nici copãnelele sau pulpele care vin din import nu au cãutare. Lumea se uitã, spune cã preþul este accepatabil, dar nu cumpãrã. Cred cã nu toþi ºtiu ce înseamnã gripa aviarã, ce trebuie fãcut ºi cã nu este nici un pericol dacã mîncarea este preparatã cum trebuie. Se merge pe zvonuri ºi, de aici, panica“, a declarat o comerciantã.

Articol afisat de 1888 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective