Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 30 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pensionãrile ministrului pune sistemul sanitar în dificultate

Pensionãrile ministrului pune sistemul sanitar în dificultate

• numeroºi medici nemþeni vor fi scoºi la pensie în curînd, în baza unui ordin al ministrului sãnãtãþii, care prevede ca femeile sã îºi înceteze activitatea la 57 de ani, iar bãrbaþii la 62 • conducerea DSP Neamþ ºi cea a Colegiului Medicilor Neamþ considerã cã sistemul sanitar nemþean va fi pus în dificultate, rãmînînd fãrã mulþi specialiºti •

Sistemul sanitar nemþean va fi afectat curînd de lipsã de medici. Potrivit unui ordin al ministrului sãnãtãþii, ajuns ieri la Direcþia de Sãnãtate Publicã Neamþ, vîrsta de pensionare a medicilor a scãzut, dat fiind faptul cã a fost abrogatã o lege din 2003, conform cãreia indiferent de sex, cadrele medicale superioare se pensioneazã la 65 de ani. Noul pachet de legi al sãnãtãþii prevede ca în rîndul cadrelor medicale superioare femeile sã iasã la pensie la 57 de ani, iar bãrbaþii la 62. În cazul doctorilor în medicinã, însã, activitatea lor profesionalã se poate prelungi cu încã cinci ani.
Acelaºi ordin de ministru stipuleazã faptul cã în cazul sectoarelor deficitare în ceea ce priveºte încadrarea cu medici, pentru ca activitatea sã se poatã desfãºura în condiþii optime, medicii cu vîrste de pensionare vor mai lucra timp de trei luni. În acest interval de timp, spitalele unde lucreazã medicii pensionabili ºi Direcþia de Sãnãtate Publicã vor scoate la concurs posturile rãmase libere. Se pare cã sectoarele care se confruntã cu deficit de personal medical înalt calificat sînt anestezia ºi terapia intensivã, radiologia ºi medicina legalã. La nivelul tuturor spitalelor din judeþ Serviciul resurse umane lucreazã acum la întocmirea situaþiilor privind medicii pensionabili. În cîteva zile toate datele privind medicii cu vîrste de pensionare vor fi centralizate la Direcþia de Sãnãtate Publicã Neamþ.
„Dacã acestea sînt ordinele, trebuie aplicate. Numai cã aplicarea lor trebuie fãcutã cu foarte mult discernãmînt pentru ca în sistemul sanitar sã aparã cît mai puþine disfuncþionalitãþi. Nu putem lãsa secþiile de spital fãrã medici, pentru cã în acest fel riscãm compromiterea calitãþii actului medical. Pe de altã parte, cred cã ar fi potrivitã o formulã care sã nu scoatã în afara sistemului sanitar somitãþi medicale a cãror experienþã este foarte importantã ºi ne este utilã tuturor“, a declarat doctorul Constantin Nanu, director executiv al Direcþiei de Sãnãtate Publicã.
Medicii nemþeni sînt de pãrere cã mãsura micºorãrii cã vîrstei de pensionare este o altã metodã de economisire fondurilor sistemului sanitar.
Doctorul Iosif Köszeghi, preºedintele Colegiului Medicilor Neamþ s-a arãtat foarte surprins de aceastã nouã prevedere legislativã a reformei sanitare, cu atît mai mult cu cît în þãrile occidentale medicii ies la pensie la vîrste mai mari.
„Avînd în vedere cã la noi în judeþ existã un deficit de medici, aceastã mãsurã a pensionãrii medicilor la vîrste mai mici va crea destule dificultãþi ºi ca afecta activitatea medicalã. Acesta este un aspect, iar altul, care mi se pare foarte important ºi nepotrivit este acela cã este pãcat sã tragi pe linie moartã un medic bun, cu rezultate profesionale bune, cu o experienþã beneficã, în plinã formã profesionalã, fizicã ºi mentalã. Nici mãcar amortizarea investiþiei fãcute în pregãtirea sa nu se pate face la maximum, þoinînd cont cã ºentru a ajunge medic primar, îºi trebuie vreo 23 de ºcoalã“, precizat doctorul Iosif Köszeghi, preºedintele Colegiului Medicilor Neamþ.

Articol afisat de 1557 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Atlanta la data 30.05.2006 12:21
Titlul articolului
va rog sa corectati acest titlu d.p.d.v. gramatical.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective