Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Loviturã de teatru la Mãnãstirea Petru Vodã?

Loviturã de teatru la Mãnãstirea Petru Vodã?

• conform unor surse neoficiale, noul stareþ al mãnãstirii, Lavrentie Carp, ºi-ar fi scris demisia • încercãrile de a primi o confirmare sau o infirmare oficialã au fost sortite eºecului • exarhul de Neamþ a afirmat cã nu are cunoºtinþã de acest lucru, la Mitropolie trebuie formulatã o cerere oficialã ºi trebuie aºteptat rãspunsul, iar noul stareþ era plecat la Iaºi •

Un zvon extrem de insistent a circulat ieri în diverse medii cum cã noul stareþ al Mãnãstirii Petru Vodã, Lavrentie Carp, ºi-ar fi scris demisia, la sfîrºitul sãptãmînii trecute. ÃŽncercînd sã primim o confirmare sau o infirmare oficialã a acestei informaþii, precum ºi dacã demisia a fost sau nu înaintatã forurilor superioare, am avut surpriza sã nu reuºim acest lucru. Primul telefon a fost dat exarhului de Neamþ ºi stareþ al Mãnãstirii Bistriþa, Pavel Toderiþã, însã acesta ne-a comunicat sec nu are cunoºtinþã despre aºa ceva. Urmãtorul telefon a fost dat în încercarea de a lua legãtura cu cel pe care noi îl ºtiam ca îndeplinind funcþia de purtãtor de cuvînt al Mitropoliei Moldovei ºi Bucovinei, însã ni s-a rãspuns cã sîntem în eroare privind persoana pe care o cãutam. Pentru a primi orice informaþie, ni s-a comunicat, trebuie sã adresãm o cerere oficialã mitropolitului în care sã precizãm ce dorim sã ºtim, urmînd ca acesta sã desemneze persoana cea mai potrivitã pentru a ne rãspunde. Ceea ce am ºi fãcut, numai cã dureazã pînã cînd rãspunsul ne va parveni. ÃŽncercînd sã oferim o informaþie corectã (dacã demisia a fost sau nu scrisã) cititorilor noºtri (cît interes existã pe marginea subiectului Petru Vodã nu mai e nevoie sã arãtãm, dovadã stau sutele de mesaje ºi telefoane primite la redacþie), l-am cãutat pe pãrintele Lavrentie Carp, însã ni s-a comunicat cã acesta este plecat la Iaºi. Aºa se face cã, din motive care ne scapã, dacã stareþul de la Petru Vodã a redactat sau nu demisia pare a fi un secret impenetrabil. ÃŽn condiþiile în care, din cîte ºtim noi, Biserica Ortodoxã Românã nu este stat în stat, ci se supune aceloraºi legi ºi are aceleaºi drepturi ºi obligaþii ca toate instituþiile publice din România. Credem cã nu este greºit, de asemenea, sã considerãm cã datoria reprezentanþilor ei este, la fel ca la orice instituþie publicã, sã ajute mass-media sã ofere cît mai prompt informaþii corecte privind ceea ce se întîmplã în sînul ei, mai ales atunci cînd subiectul este unul de larg interes. Cît despre cei care ne întreabã, cu o rãutate pe care nu o înþelegem, de ce ne amestecãm „noi“ (a se citi ziariºtii ºi sutele de credincioºi care ºi-au exprimat opinia în legãturã cu schimbarea pãrintelui Iustin Pîrvu) în treburi care, zic rãutãcioºii, privesc doar Biserica, le rãspundem scurt: „Pentru cã ne pasã“. ªi pentru cã Biserica, din cîte ºtim noi, este a noastrã, a tuturor, nu numai a unora, ºi mai credem noi cã vremurile cînd a avea o opinie care nu convenea unora sau altora era considerat un delict au apus de mult. Spre nemulþumirea unora se pare. ªi ar mai trebui sã se gîndeascã unii ºi alþii cã, fãrã credincioºi, bisericile ar fi dureros de goale ºi lipsite de sens.
Dacã ºi-a scris sau nu demisia pãrintele Lavrentie Carp, din funcþia de stareþ al Mãnãstirii Petru Vodã, rãmîne, pentru moment, o informaþie neconfirmatã oficial sau care ar putea sã fi fost refuzatã „profanilor“. Nerefuzatã rãmîne o constatare amar-ironicã: pare cã douã secrete cel puþin sînt pãzite straºnic de reprezentanþii Bisericii. Primul este: cine, dacã existã vreunul, dintre reprezentanþii clerului a colaborat cu Securitatea, iar al doilea - dacã un stareþ ºi-a scris sau nu demisia. Iar mai amarã este o altã constatare: cel în cauzã l-a înlocuit din funcþie pe un duhovnic care a fost bãgat în puºcãrie tocmai de Securitate. Iar visul unei mãnãstiri, zãmislit în mintea sa într-o celulã sordidã, a devenit realitate. E chiar mãnãstirea al cãrei nou stareþ am încercat sã aflãm dacã ºi-a scris sau nu demisia.

2 aprilie 2006
Schimbarea pãrintelui Iustin Pîrvu din funcþia de stareþ al Mãnãstirii Petru Vodã a fost întîmpinatã cu ostilitate de credincioºi. Duminicã, 2 aprilie 2006, cei cîteva sute de credincioºi, prezenþi la slujbã, au contestat cu vehemenþã numirea noului stareþ. Ei nu au putut fi potoliþi nici cînd li s-a spus cã a fost vrerea bãtrînului duhovnic sã-ºi numeascã un succesor, întîmpinînd cu neîncredere astfel de afirmaþii. De atunci, pãrintele Iustin a continuat sã-ºi pãstoreascã turma, deºi nu mai este stareþ, ºi sã primeascã pelerini în aceeaºi chilie atît de cunoscutã. Sute de mesaje de îmbãrbãtare, atît din þarã, cît ºi din strãinãtate au fost trimise pe adresa redacþiei Monitorul, toate chemînd la solidaritate ºi exprimînd sprijinul pentru Iustin Pîrvu. Un plic conþinînd copii ale unor liste cu peste 2.000 de semnãturi ale unor creºtini care „nu sînt de acord cu acceptarea demisiei stareþului Iustin Pîrvu“ au ajuns tot pe adresa redacþiei. Rãspunzînd unor cereri venite tot din partea cititorilor, am oferit posibilitatea ca ºi pe site-ul Monitorului cei care nu sînt de acord cu schimbarea menþionatã sã-ºi exprime opinia. S-au strîns, deja, 87 de semnãturi, iar în continuare vã prezentãm o parte dintre comentariile ºi mesajele postate pe site: „nu cred cã pãrintele Iustin a renunþat de bunãvoie la stãreþie“; „nu este corect dupã pãrerea mea“; „pe sfinþi nu ni-i poate lua nimeni niciodatã!“; „este un mare pãcat pentru cei ce au gîndit aºa ceva“; „nãdãjduiesc Prea Fericite ca veþi asculta cererea poporului“; „pãrintele Iustin este stareþul inimilor noastre.. nu ni-l vor lua ecumeniºtii cã noi nu le cunoaºtem glasul lor“; „pãrintele Iustin este ºi va rãmîne stareþul Ortodoxiei Româneºti“; „Prea Fericite Pãrinte, ajutaþi-ne! Nu lãsaþi pe ereticii ecumeniºti sã ne fure ortodoxia, adicã mîntuirea, prin îndepãrtarea duhovnicilor noºtri (ortodocºi neecumeniºti), din sfintele noastre mãnãstiri! Blagosloviþi ºi iertaþi!“; „sã fie dreptate!“;

Mesaj primit pe site-ul Monitorul
Vã rog adãugaþi (ca un comentariu) mesajul unui monah de la Petru-Vodã - prin care se anunþã înlãturarea Pr. Iustin, ºi cel al Pr. G. Calciu, la aflarea acestei veºti (înlãturarea Pr. Iustin) - la articolul împotriva înlãturãrii stareþului Iustin. Vã mulþumesc.
P.S. Mesajele au apãrut pe grupul „Ortodoxia“ ºi pe forumul sihastru. Aº fi solicitat doar publicarea mesajului Pr.Calciu, dar trebuie lãmurit contextul în care a rãspuns (mesajul iniþial din care aflã despre schimbare)
Acum cîteva ceasuri am fost chemaþi cu toþii de cãtre Protosinghelul Iustin Pîrvu, stareþul Mãnãstirii Petru Vodã, pentru a ne spune cã se retrage din stãreþie ºi cã ne îndeamnã sã ascultãm de noul stareþ. Acesta este un tînãr ieromonah, Lavrentie cu numele, care nu a împlinit încã 30 de ani ºi care i-a fost impus de cãtre fostul exarh al Mitropoliei Moldovei în urmã cu cîteva luni de zile. V-am scris acestea ca sã le aflaþi de la mine, nu din altã parte.
Mai mult nu am a zice, durerea e mare ºi va trece, chiar dacã nu uºor. Toate ne sînt date pentru cã le putem duce ºi avem datoria sã învãþãm din ele. Sã nãdãjduim în Hristos ºi în Biserica Sfinþilor Sãi, Biserica Ortodoxã, ºi nu vom cãdea niciodatã. Dragostea cãtre Hristos Dumnezeul nostru niciodatã nu cade.
Preacuvioºi pãrinþi, Ce veste nãpraznicã ne daþi ? Ce duh rãu s-a pogorît peste Mãnãstirea Sfinþilor Arhangheli Mihail ºi Gavriil, peste Moldova ºi peste Þara Româneascã ?
ªtiam cã în jurul sfintei mãnãstiri ºi a trãitorilor din ea legiuni întregi de demoni aleargã. Cãci unde sã se ducã demonii pentru a strica decît la sfintele mãnãstiri bune? În cîrciumi ºi discoteci ? În adunãrile eretice sau ecumenice? Acolo ei nu au ce face, toate se fac de cãtre oameni. ªtiam iarãºi cã urzeli grozave se fãceau împotriva sfintei mãnãstiri ºi mã rugam Domnului cu spatele sã umbreascã mãnãstirea, pe stareþ ºi pe trãitorii ei ºi tot poporul care venea acolo ca la un izvor de apã vie. Zilnic o chemam pe Sfînta Maicã a lui Dumnezeu sã acopere cu Acoperãmîntul ei cel sfinþit toate mãnãstirile bune. Acum s-a hotãrît judecata iadului asupra lãcaºului ceresc, acum biruinþa iadului bucurã duhurile rele, acum este vremea sã schimbãm rugãciunea noastrã spre Dumnezeu ºi spre Sfînta Lui Maicã strigînd din inimi sã pãzeascã de ispitirile dinãuntru pe vieþuitori ºi sã întoarcã inima noului staret spre trãirea duhovniceascã instituitã de pãrintele Iustin ºi spre paza inimilor tuturor: monahi ºi pelerini.
„Adevãrat, adevãrat vã spun vouã, cã voi veþi plînge ºi vã veþi tîngui, iar lumea se va bucura; vã veþi întrista, dar întristarea voastrã se va preface în bucurie.“ (Ioan 16: 20) Pr. Gheorghe Calciu

Articol afisat de 3421 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective