Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 2 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Revolta Colegiului Medicilor

• conducerea Colegiului Medicilor Neamț aderă la protestul inițiat de forul profesional de la nivel central, privind reducerea vîrstei de pensionare a medicilor

Conducerea Colegiului Medicilor Neamț se alătură tuturor instituțiilor omoloage din țară și protestează față de prevederea referitoare la micșorarea vîrstei de pensionare a cadrelor medicale superioare, cuprinsă în pachetul de legi ale sănătății, conform căreia femeile ies la pensie la 57 de ani, iar bărbații, la 62 de ani. Practic, conducerea acestui for profesional își exprimă dezacordul față de această decizie a ministrului sănătății, Eugen Nicolăescu, semnînd o serie de liste care vor fi trimise la ministrul de resort.
Punerea în aplicare a acestui ordin ar însemna ca, în scurt timp, în trei spitale din județul Neamț să fie pensionați 17 medici. Cei mai mulți dintre aceștia, adică 12, își desfășoară activitatea la Spitalul Județean de Urgență Neamț, doi la Spitalul Municipal Roman și trei la Spitalul Orășenesc Tîrgu Neamț. În cazul unității spitalicești din Roman, este vorba despre medicul infecționist Gabriela Schmidt și de pediatrul Dumitru Bănulescu. La Spitalul Tîrgu Neamț, sînt în situație de a fi pensionați, în foarte scurt timp, radiologul Matei Bârgăuanu, medicul infecționist Alexandra Bârgăuanu și medicul balneofiziolog Romulus Rădulescu. Numai că situația nu este deloc simplă și pensionarea celor trei medici ar lăsa secțiile unde aceștia își desfășoară activitatea fără nici un cadru superior. Tocmai de aceea, în cazul lor, conducerea unității va solicita Ministerului Sănătății prelungirea cu trei luni a activității, în speranța că, în acest interval de timp, postul, care va fi scos la concurs, se va ocupa.
„Toți colegii noștri sînt revoltați de această decizie luată fără a se reflecta prea mult la ce repercusiuni ar putea avea în sistemul sanitar din România. În afară de asta, după cum am mai spus, mi se pare de neacceptat să dai deoparte specialiști aflați în plină formă profesională, sănătoși, lucizi, foarte utili în ceea ce privește activitatea medicală“, a declarat doctorul Iosif Köszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț.
Cum astfel de situații se întîlnesc în cazul a foarte multe unități spitalicești din țară, conducerea Colegiului Medicilor din România este hotărîtă să împiedice aplicarea prevederii privind pensionarea.
Conducerea Colegiului Medicilor, căreia i se alătură mai mulți medici din țară, atrage atenția că sistemul s-ar putea confrunta cu o criză importantă de specialiști, dacă Ministerul Sănătății va aplica prevederile privind reducerea vîrstei de pensionare.
Conducerea ministerului de resort crede că nu va exista nici o criză și că ar fi vorba, de fapt, de nemulțumiri care au la bază rațiuni politice. Mai mult decît atît, ministrul Eugen Nicolăesu susține că, în locurile în care există deficit de personal calificat, medicii care sînt pensionari își pot continua activitatea pînă la ocuparea postului prin concurs.
Legea în baza căreia vor fi pensionați medicii nu e nouă. Actul este în vigoare încă din anul 2000, conform Legii nr. 19 privind pensionarea. Pînă acum, însă, nu a fost aplicată, acceptîndu-se derogări de la un an la altul, tocmai din cauza crizei de medici tineri din sistem, care să poată prelua ștafeta și să continue activitatea. Deși sînt scoase posturi la concurs, medicii tineri manifestă dezinteres pentru acestea.

Articol afisat de 1385 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective