Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 2 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Revolta Colegiului Medicilor

• conducerea Colegiului Medicilor Neamþ aderã la protestul iniþiat de forul profesional de la nivel central, privind reducerea vîrstei de pensionare a medicilor

Conducerea Colegiului Medicilor Neamþ se alãturã tuturor instituþiilor omoloage din þarã ºi protesteazã faþã de prevederea referitoare la micºorarea vîrstei de pensionare a cadrelor medicale superioare, cuprinsã în pachetul de legi ale sãnãtãþii, conform cãreia femeile ies la pensie la 57 de ani, iar bãrbaþii, la 62 de ani. Practic, conducerea acestui for profesional îºi exprimã dezacordul faþã de aceastã decizie a ministrului sãnãtãþii, Eugen Nicolãescu, semnînd o serie de liste care vor fi trimise la ministrul de resort.
Punerea în aplicare a acestui ordin ar însemna ca, în scurt timp, în trei spitale din judeþul Neamþ sã fie pensionaþi 17 medici. Cei mai mulþi dintre aceºtia, adicã 12, îºi desfãºoarã activitatea la Spitalul Judeþean de Urgenþã Neamþ, doi la Spitalul Municipal Roman ºi trei la Spitalul Orãºenesc Tîrgu Neamþ. În cazul unitãþii spitaliceºti din Roman, este vorba despre medicul infecþionist Gabriela Schmidt ºi de pediatrul Dumitru Bãnulescu. La Spitalul Tîrgu Neamþ, sînt în situaþie de a fi pensionaþi, în foarte scurt timp, radiologul Matei Bârgãuanu, medicul infecþionist Alexandra Bârgãuanu ºi medicul balneofiziolog Romulus Rãdulescu. Numai cã situaþia nu este deloc simplã ºi pensionarea celor trei medici ar lãsa secþiile unde aceºtia îºi desfãºoarã activitatea fãrã nici un cadru superior. Tocmai de aceea, în cazul lor, conducerea unitãþii va solicita Ministerului Sãnãtãþii prelungirea cu trei luni a activitãþii, în speranþa cã, în acest interval de timp, postul, care va fi scos la concurs, se va ocupa.
„Toþi colegii noºtri sînt revoltaþi de aceastã decizie luatã fãrã a se reflecta prea mult la ce repercusiuni ar putea avea în sistemul sanitar din România. ÃŽn afarã de asta, dupã cum am mai spus, mi se pare de neacceptat sã dai deoparte specialiºti aflaþi în plinã formã profesionalã, sãnãtoºi, lucizi, foarte utili în ceea ce priveºte activitatea medicalã“, a declarat doctorul Iosif Köszeghi, preºedintele Colegiului Medicilor Neamþ.
Cum astfel de situaþii se întîlnesc în cazul a foarte multe unitãþi spitaliceºti din þarã, conducerea Colegiului Medicilor din România este hotãrîtã sã împiedice aplicarea prevederii privind pensionarea.
Conducerea Colegiului Medicilor, cãreia i se alãturã mai mulþi medici din þarã, atrage atenþia cã sistemul s-ar putea confrunta cu o crizã importantã de specialiºti, dacã Ministerul Sãnãtãþii va aplica prevederile privind reducerea vîrstei de pensionare.
Conducerea ministerului de resort crede cã nu va exista nici o crizã ºi cã ar fi vorba, de fapt, de nemulþumiri care au la bazã raþiuni politice. Mai mult decît atît, ministrul Eugen Nicolãesu susþine cã, în locurile în care existã deficit de personal calificat, medicii care sînt pensionari îºi pot continua activitatea pînã la ocuparea postului prin concurs.
Legea în baza cãreia vor fi pensionaþi medicii nu e nouã. Actul este în vigoare încã din anul 2000, conform Legii nr. 19 privind pensionarea. Pînã acum, însã, nu a fost aplicatã, acceptîndu-se derogãri de la un an la altul, tocmai din cauza crizei de medici tineri din sistem, care sã poatã prelua ºtafeta ºi sã continue activitatea. Deºi sînt scoase posturi la concurs, medicii tineri manifestã dezinteres pentru acestea.

Articol afisat de 1903 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective