Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 6 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Creditele cu dobîndã subvenþionatã, în întîrziere

Creditele cu dobîndã subvenþionatã, în întîrziere

• anul trecut, creditele acordate au însumat doar douã miliarde de lei, restul de 42 fiind returnaþi

Fondurile pentru creditele cu dobîndã subvenþionatã, pentru crearea de noi locuri de muncã, nu au ajuns, încã, în Neamþ, deºi ne apropiem de jumãtatea anului. Cel mai probabil, judeþul va primi, pentru 2006, o sumã cu mult mai redusã decît în anul trecut, avînd în vedere faptul cã, din întreaga sumã alocatã în 2005, au fost contractate credite de doar douã miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei - respectiv 42 de miliarde de lei - a fost returnatã. Avînd în vedere cã, în anii anteriori, a fost bãtaie pe asemenea finanþãri, despre 2005 se poate spune cã a fost slab din acest punct de vedere. Pînã la data limitã de depunere a documentaþiei necesare - octombrie 2005 - a fost accesatã o sumã infimã, de doar 2,1 miliarde de lei. De menþionat este faptul cã, în Neamþ, fuseserã alocaþi, în acest scop, 44,3 miliarde de lei, sumã mai redusã decît în alþi ani. Din cele 5 dosare, cu documentaþia completã, care au fost depuse, au fost aprobate patru. Pînã la finele lunii noiembrie 2005, au fost returnaþi la bugetul asigurãrilor de ºomaj 22 miliarde de lei, ulterior fiind restituiþi ºi restul de circa 20 de miliarde de lei. Agenþia Judeþeanã pentru Ocuparea Forþei de Muncã Neamþ monitoriza aproape 100 de firme, din tot judeþul, care au beneficiat de astfel de credite în perioada 2002-2004. Majoritatea beneficiarilor de finanþãri cu dobîndã subvenþionatã sînt în grafic cu rambursarea banilor. Trebuie menþionat cã aceia care au beneficiat de acest tip de creditare sînt pasibili de sancþiuni drastice, în cazul în care nu folosesc banii pentru destinaþiile declarate, acesta fiind unul principalele motive pentru care agenþii economici manifestã dezinteres pentru asemenea credite. Banii sînt alocaþi pentru crearea de noi locuri de muncã, iar angajatorul trebuie sã menþinã raporturile de muncã pe o perioadã de cel puþin trei ani. De asemenea, postul astfel creat trebuie menþinut pe o perioadã de 5 ani. În cazul în care se încalcã condiþiile impuse, firma beneficiarã trebuie sã returneze creditul, iar penalitãþile se cifreazã la valoarea acestuia. Cãtre finele anului trecut, AJOFM era în curs de judecatã cu 18 firme aflate în aceastã situaþie.
O cauzã care frîneazã creditarea cu dobîndã subvenþionatã o constituie obligativitatea verificãrii documentaþiilor de obþinere a banilor de cãtre inspectorii bancari, ce se face în baza unor comisioane împovãrãtoare. Cea mai importantã condiþie pentru obþinerea banilor este ca minim 50% din locurile de muncã nou create sã fie pentru ºomeri. Puteau beneficia de bani de la bugetul fondului de ºomaj întreprinderile mici ºi mijlocii, unitãþile cooperatiste, asociaþiile familiale ºi persoanele fizice autorizate sã desfãºoare activitãþi fizice independente. Credite cu dobîndã subvenþionatã pot fi acordate ºi ºomerilor sau studenþilor care înfiinþeazã societãþi comerciale. Dobînda pentru acest tip de finanþare este de 50% din cea de referinþã a Bãncii Naþionale a României. Agenþii economici pot obþine creditare pentru cheltuieli de capital, dotare cu utilaje, construcþii necesare obiectului de activitate sau finanþarea stocurilor de materii prime, materiale sau obiecte de inventar.

Articol afisat de 1552 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective